FAKTUM | 2011/09/28 Reportage

LaCamilla om kungen, de andra älskarna och livet som hemlös. Bild: Mario Prhat

LaCamilla om kungen, de andra älskarna och livet som hemlös. Bild: Mario Prhat

Under storhetstiden var hon Sveriges enda internationella superstjärna. Sagan fulländades när hon blev kungens älskarinna och de tillsammans drömde om att fly till en söderhavsö för att leva på kokosnötter. I stället blev en självmordsbenägen och utblottad Camilla Henemark hemlös. Nu berättar hon för Faktum om sin revanschlystnad – trots att hon snart står på gatan igen.

Hon är fortfarande en diva, om än ovanligt ödmjuk. Camilla Henemark ber vid åtta tillfällen om ursäkt för att hon försovit sig när jag väl lyckas nå henne på luren. Mest för att hon försökt hålla sig vaken genom att förlänga vårt telefonsamtal, visar det sig när vi till slut träffas en dryg timme efter utsatt tid. Fåfängan finns också kvar. Men att den rymmer en spricka blir tydligt när hon pratar om prismorna hon försöker pilla in i ögongloberna.
– Jag använder samma engångslinser för 110:e gången. Den här har gått sönder. Men säg inget till min optiker.

Genombrott på exklusiv fest
Vi backar bandet. Själv behöver jag nämligen inga kontaktlinser för att se att jag sitter framför levande historia. När folkhemmet mellan onådens år 1987 och 1991 knakade i fogarna höll La Camilla i micken. Sverige stod i färd med att återuppbygga sin förlorade själ. Men innan alla beskedliga innehavare av bokhyllan Billy hunnit sätta in första skruven hade strålkastarljuset intagits av en aggressiv discotransa i shorts, en judisk frisyrbög och en bystig halvnigerianska.
Krigarna i Army of Lovers – Alexander Bard, Jean-Pierre Barda och La Camilla – komponerade soundtracket när socialdemokratin tappade greppet om makten, EU-medlemskapet stod för dörren och nära sju procent av svenskarna röstade för Ny Demokrati – mot lapplisor och invandrare.
Army of Lovers fick sitt genombrott på en exklusiv fest i brittiska trendmagasinet i-D:s regi, strödde provokationer omkring sig och klättrade på topplistorna i Norden, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA.

Hånglade med Kylie Minogue
La Camilla festade på inneklubbarnas VIP-avdelningar där hon frotterade sig med världsstjärnor och hånglade med bland andra Kylie Minogue.
– Äh, lite hångel. Kylie stod på soffkanten, men nådde mig bara till bröstet, säger Camilla Henemark.
– Chefen är i gott sällskap, garanterar den kungliga kurtisanen och syftar på vår monark.
Inte minst går hon igång på Carl XVI Gustafs stora idoler – hockeystjärnor och andra atleter, berättar hon för Faktum.
– Jag gillar idrottsmän. Och gud vad kul jag hade på århundradets idrottsfest. Musen måste ha sitt. Nuförtiden lever jag i celibat och vaknar upp till tung medicinering. Men det börjar bli bättre i takt med att jag trappar ner mina läkemedel.
I Göteborg röjde hon, då det begav sig, med kungens festfixare Christer Gustafsson och den kontroversielle programledaren för TV3:s erotiska program Tutti frutti, Bruno Wintzell.
– I Stockholm är det svårt att festa, en partyhelg i Göteborg är kul. Allt finns samlat kring Avenyn. Göteborgare är roliga och bra på att släppa loss. Det är lätt att ryckas med. Vi var på Que Club, ett riktigt bananas ställe. Man kunde få guppieshots med levande guldfiskar. Det var typ Studio 54-stämning.

Före Lady Gaga
Tillsammans med skådisen Lill-Marit Bugge framförde hon Gloria Gaynors I will survive på det tidiga 90-talets hetaste Göteborgsställe.
– Jag hade kostym, hon hade galadress. Just när Christer Gustafsson och Bruno Wintzell väntade sig någon yppig stripteasedansare kröp två lesbiska performanceartister upp ur en stor plastsäck – iklädda varsitt köttstycke. Vi var långt före Lady Gaga.
Med sin självklara pondus var La Camilla allt annat än ett köttstycke. Ändå – eller kanske just tack vare sin kaxighet – var hon djupt åtrådd bland maktens män. Bland dem mediemogulen Jan Stenbeck. För Faktum bekräftar hon för första gången de dramatiska konsekvenser som utlöstes av Stenbecks besatthet.

/…../

Läs hela reportaget i Faktum #109 som säljs på gator och torg i Göteborg! Har du svårt att få tag på tidningen? Beställt ett ex på shop.faktum.se

TEXT:

BILD: skriv ut sidan