Vill du skriva för Faktum?

Frilansjournalist? Vi söker efter vassa pennor med starka berättelser till Sveriges snabbast växande tidskrift. Vi publicerar kvalitativa texter om stora och små samhällsfrågor, kultur och nöje med mera. Aktuellt, problematiserande och med ett perspektiv som saknas i annan media.

 

178
176
177
175

 

I gatutidningen Faktum vill vi ge våra läsare de unika, oskrivna och ibland lite skruvade historierna om vårt samhälle. Alla våra reportage ska göras med en granskande blick.
När vi intervjuar Håkan Hellström gräver vi i det ingen annan konfronterat honom med: Håkans små och stora lögner. När vi gör reportage om kopparstölder pratar vi hellre med koppartjuven än med polisen.
Om vi bevakar Bruce Springsteen på Ullevi pratar vi helst med korvgubben som krängt wurst under alla The Boss konserter på “hemmaarenan”.
När vi skriver om mat lagar Faktumförsäljare svartsoppa eller testar surhaj.

För att bli ännu bättre vill vi knyta till oss fler frilansande journalister som är goda berättare och som vågar ta ut svängarna. Vi är öppna för förslag som berör de flesta ämnen, bara vinkeln och idén känns ny och spännande och perspektivet rätt.. I varje nummer av Faktum finns även en längre intervju med en svensk kändis. Vi letar nu efter de mest drivna porträttförfattarna som kan mejsla fram en egen berättelse om en person som alla tror sig redan veta allt om. Vad driver Linnéa Claeson, hur mår Henrik Berggren och vågar Alexandra Pascalidou?  


Det här vill vi sällan ha:

Faktum har stort fokus på grävande journalistik. De flesta av våra gräv görs dock av egna reportrar. Men har du ett riktigt scoop på gång, där du redan har kommit ganska långt i din granskning, ska du naturligtvis inte tveka att höra av dig.

Vi publicerar sällan utlandsreportage – vi undanber oss vänligen men bestämt idéer av karaktären “Jag är på semester i Kenya – här finns många gatubarn – vill ni ha något om det?”. Tack, men nej tack.

Hemlöshet är vi väldigt bra på att bevaka själva. Vi söker huvudsakligen material inom andra samhällsområden. Men om du har en väldigt bra berättelse, ett avslöjande eller en stor nyhet på lut får du förstås gärna höra av dig även med artikelförslag kring hemlöshet och socialt utanförskap. Och vi älskar människor. De är alltid den enskilda människan som ska stå i fokus – inte makthavaren, utredaren eller experten.

Tänk på:

Det perspektiv som genomsyrar tidningen är utanförskapets eller underdogens. Fast i mycket bred mening. För att få en bild av vår tonalitet får du gärna plöja igenom några nummer – gärna i papperstidningsformat. För att värna Faktumförsäljarnas inkomster lägger vi ut långt ifrån allt på nätet.

Faktum är Götalands gatutidning. Vi finns i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Jönköping och Växjö. Vi skriver mest – men inte bara – om sådant som händer i eller har koppling till vårt spridningsområde. Men vi bangar inte för en riktigt stark berättelse från annan ort.

Vi jobbar mycket med guidning. Bland annat genom att tipsa våra läsare om grejer som händer ute på stan där Faktum finns – för att vi är just en gatutidning och dessutom vill vi ju få ut läsarna i de offentliga miljöer där våra försäljare hänger.

Vi strävar efter att vara så aktuella som möjligt. Vi guidar inte bara läsarna till gator och torg utan också till evenemang under tak, offentlighetens stora, eller viktiga och bortglömda, samtalsämnen och andra trender i samtiden.

Våra sista, men inte alls oviktigaste, käpphästar är humor och tykenhet. Vi har den berömda glimten i ögat. Ibland, om det passar, även när vi skriver om allvarliga saker. Vi kan till och med vara något råa, men förstås aldrig plumpa. Vi ska bli tagna på allvar.

Vi jobbar i princip bara med fasta vinjetter. För att förstå vad som fungerar att sälja in till oss är det – återigen – en bra idé att plöja igenom papperstidningen. Du hittar den hos din närmaste Faktumförsäljare!

 

Hur gör du? Läs några av våra bästa reportage, porträtt och granskningar som vi länkar till här bredvid.. Och förlåt att vi tjatar, men om du har en Faktumförsäljare i närheten får du gärna kika igenom papperstidningen. Skicka sedan max tre idéer på några rader var. Bifoga textprover eller länka till några olika reportage/porträtt du publicerat. Skicka textprover och idéer till sarah@faktum.se eller använd formuläret nedan.