FAKTUM | 2010/04/29 Reportage

Nu drabbas vi av en massa undersökningar som vänder upp och ner på våra föreställningar. I Metro den 25 mars läste jag att högt blodtryck är BRA mot hjärtinfarkt, enligt en nyligen genomförd studie på 120 000 svenska hjärtpatienter. Inget aprilskämt, således.
För en tid sedan kom också den undersökning jag väntat på. Som säger att frukt kanske inte är fullt så nyttigt som vi tror. Länge har det trumfats i oss att vi ska äta minst ett halvt kilo frukt om dagen. Men en ny omfattande amerikansk studie visar att vi blir feta av fruktsockret, vilket som bekant kan ge diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Jag hade nog på känn att det inte kan vara bra att varje dag proppa i sig en massa frukt. Ofta stannar det inte bara vid ett halvt kilo, utan det blir gärna ett eller flera. Lägg därtill alla juicer och yoghurtar. Överallt, på tåg och bussar, ser man folk slafsa i sig diverse frukter, medan fruktsaften stänker åt alla håll och kanter.
Frisk av ett äpple? Om det vore så enkelt ändå! Men det finns ingen statistik som visar på ett sådant samband. Sjukdomar slår urskillningslöst oavsett vad vi äter.
I mångt och mycket är vi styrda av medierna. Vi tror på auktoriteter. Ett budskap som ständigt hamras in blir till slut vedertagen sanning. Alla är måna om sin hälsa. Därför lyder vi och äter. Och frukt är bevisligen nyttigt, men i lagom mängder. Det gäller för alkohol också.
Den engelske alkoholläkaren Thomas Stuttaford säger i sin bok Skål för hälsan att ett dagligt intag om 4-5 öl eller glas vin bara är nyttigt. Varken mer eller mindre. Han menar att helnykteristen lever lika farligt som alkoholisten.
Vem minns inte Socialstyrelsens rekommendation att äta 6-8 brödskivor om dagen? Idag är den idén ute. Rentav livsfarlig. Bröd innehåller kolhydrater och kolhydrater är skit, enligt den senaste bulletinen. Vem vet hur många som dukade under av brödrelaterade sjukdomar under denna socialt styrda ohälsans mörka medeltid?
Före 70-talet var frukt och grönt inte alls lika intressant. Om man jämför till exempel med tidningar från 50-talet ser man att tobak, sprit, armbandsklockor, hårvatten och dylikt dominerade annonsbilden. Vita tänder, god kroppslukt och frisk andedräkt har dock alltid varit på tapeten.
Men jag som alla andra har också hakat på hälsotrenden och istället för den kolhydratrika ölen övergått till det mer hälsosamma rödvinet. Jag läste nämligen på internet att rödvin – främst merlot- och muscadine-viner – innehåller mera av de röda druvskalen som förebygger fettlever och därmed i förlängningen skrumplever. Rödvin för levern och mörk choklad för hjärtat, säger nu läkarna, samt en handfull nötter per dag, och du lever tills du blir hundra. Om det nu är något eftertraktansvärt.
Farsan blev 79 år. Han var inte sjuk en dag i hela sitt liv, bortsett från de obligatoriska influensorna. Jag tror inte ens han visste hur frukt smakade. Visserligen hade han alltid en skål med bjudfrukt hemma, men jag såg honom aldrig äta av den. Han brukade säga att alkohol tar död på alla baciller.
Det ligger något i det. En gång i Italien på 70-talet fick jag salmonella med våldsamma magsmärtor, diarré och kräkningar. Jag tog mig ner i baren på darriga ben och bad om medicin. De hällde upp ett stort dricksglas av en högexplosiv alkoholsörja som jag skulle svepa. Det gjorde jag och tio minuter senare var jag frisk. Men de fick hjälpa mig upp till rummet.
Den omtalade vinterkräksjukan – jag har haft den, den är hemsk, absolut inget att leka med – orsakas av ungefär samma bakteriesläkt som salmonellan. Ett dricksglas 60-procentig tequila skulle ge effektiv bot. Om nu ett folk som är uppfödda på müsli, risifrutti och yoghurt tål en så stark medicin. Dessutom är drycker av den kalibern numera förbjudna i Sverige.
Så, skål för Hälsan!

TEXT:

BILD: skriv ut sidan