FAKTUM | 2014/02/04 Reportage

Ett band som vi lär höra mer ifrån, The Litsos fr.v: Magnus Nylander – trummor, Tomas Victorsson – gitarr, Sebastian Olsson – synth, Tove Sandström – sång och Fredrik Jansson – bas.

Det händer mycket på musikfronten den kommande månaden. Bland annat är det startskott för Musiker mot rasism och Göteborgsbandet The Litsos släpper sin nya singel. Här är ett smakprov ur Faktums Se & Gör.

Releaseparty à la mörkt 80-tal, 8 mars:
GÖTEBORG: På internationella kvinnodagen den 8 mars är det dags för nya göteborgsbandet The Litsos att släppa sin singel ”Guidance”. Fyra killar frontas av sångerskan Tove Sandström och deras postpunkiga musikstil påminner om en modern version av Joy Division.

– Jag har fått höra att jag låter som Robert Smith i The Cure, men det gör inget om folk tycker jag låter som en kille. Det var musiken som gjorde att jag som 14-åring hittade mig själv, säger sångerskan Tove Sandström.

Hon startade en låtskrivarduo tillsammans med musikern Fredrik Jansson i Sollefteå 2011, men de bestämde sig för att flytta till Göteborg för att bli nuvarande The Litsos och satsa på musiken.

– Göteborg låg närmare Norrland än Malmö. Och Stockholm känns inte som ett ställe där norrlänningar smälter in på samma sätt, säger Fredrik Jansson och skrattar.

De hoppas att deras musik ska gå hem på västkusten, men de satsar på Europa. Och förutom singelsläpp blir det den 8 mars releaseparty på Clooney’s i Göteborg.

– Alla är välkomna som gillar den mörkare och burrigare delen av 80-talet, säger Fredrik.

Alexander Goldmann från kampanjen #motrasism. Foto: Daniel Wirgård

Musiker mot rasism, 22 mars: Hashtaggen #motrasism har fått stort genomslag i sociala medier. I kampanjen medverkar bland annat Thåström och Lillasyster.

– I stort sett alla musiker vi har frågat har ställt upp om de haft tid. Vi är trötta på att kallas PK. Det som kritiseras för att vara politiskt korrekt är i verkligheten något väldigt fint, säger Alexander Goldmann, en av initiativtagarna bakom Musiker mot rasism.

Startskottet går i Göteborg den 22 mars, på Pustervik, och efter det planeras liknande galor i Malmö och Stockholm. Kristofer Åström, Xenia Kriisin och Maktskiftet är några av musikerna. Konferencier är Nour El Refai.

TEXT: Josephine Freje

BILD: Hilda Randulvskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR