FAKTUM | 2016/03/11 Nyheter

Biljetterna till Faktumgalan 2016 sålde som smör. Stora Teatern i Göteborg var fullsatt och en jublande publik mottog pristagare, programledare och artister med värme.

Under kvällen visades bland annat tre kortfilmer om Faktumförsäljarna Dori, Franz och Anna Askungen. Deras berättelser gav en gripande bild av hur ett liv i hemlöshet och utanförskap kan se ut.

En verklighet som vi vill förändra genom att ge människor i utanförskap en möjlighet att ta sig tillbaka in i samhället. Eller som Klara Zimmergren, som ledde galan tillsammans med Emma Knyckare, uttryckte det: Det handlar om att få människor som befinner sig i utanförskap att komma in i innanförskap.

Klicka på bilderna för att starta bildspelet.

Priset för Årets återkomst gick till Showan Shattak för hans anmärkningsvärda kamp för jämlikhet, feminism och en supporterkultur utan homofobi och rasism. Det utanförskap som präglar allt fler människors liv är värt att kämpa emot, men framför allt är strävan efter jämlikhet värld värd att kämpa för, menade han. Efter att ha blivit brutalt misshandlad av nazister i Malmö var han nära att mista livet, men med sex skruvar i huvudet fortsätter han arbetet. Showan mottog priset med stor tacksamhet och avslutade med att säga:

– För att vara fri är det inte bara att kasta loss sina egna kedjor. Det är att leva på ett sätt som respekterar och förbättrar andras frihet.

Linnea Henriksson spann vidare på temat med sin tolkning av Thomas Di Levas Vad är frihet. Även Joel Alme, Emil Jensen, Silent Wave och Twisted Feet uppträdde med musik, dans och poetry slam. När Niklas Strömstedt tog emot priset för Årets scendrag var hans budskap samstämmigt med Showans ställningstagande i jämlikhetsfrågan. 

– Jag tycker det är alldeles självklart att man ska kunna säga nej tack. Till SD, till Nordisk Ungdom, till alla som inte tycker att alla människor är lika mycket värda.

Faktumgalans helt nya pris Sätila Foundation Award på 100 000 kronor delades ut av Lennart Grebelius och togs emot av Rosenlundstödet, en organisation som stöttar kvinnor i gatuprostitution. Picknickfestivalen belönades med priset för Årets gatumusikant som delades ut av Tomas von Brömssen. Chef för fältavdelningen inom kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Anders Kompass, utnämndes till Årets visslare. Slutligen delades det prestigefyllda Faktumpriset ut av tidningsförsäljarna Anna Askungen, Dori och Franz. Priset gick till Gatutidningsförsäljarnas förening i Malmö. Stafetterna var designade av glaskonstnären Åsa Jungnelius.

Över 100 personer gjorde kvällen möjlig – framför, bakom och på scenen. Galan sändes på gp.se där över 1000 tittare följde den under kvällen.

SE HELA GALAN HÄR

 

Anders Kompass
Anne
Cassandra
Eija Åse
Eija Åse
Emil
Emma Klara
Faktumpriset
Franz
Joel Alme
Kompass
Linnea
Malin Showan
Misha
Niklas
Showan
Silent Wave
Smink
Stadsmissionen
Storan
Tomas
Twisted Feet

 

TEXT: Eleonor Broman

BILD: Faktumskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR