FAKTUM | 2013/03/07 Nyheter

snutar

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Polisens arbete med att utvisa papperslösa – det så kallade Reva-projektet – har kommit till Göteborg. Vid lunchtid i tisdags var Hugo Chavarria, 27, klar för dagen på kockskolan. Han stannade för lunch på en Kinakrog med en kompis och var på väg därifrån när två uniformerade poliser stoppade dem i köpcentret Nordstan.

 Text: Ina Lundström

Varför stannade polisen dig, Hugo?
– För att få se min legitimation. Jag blev inte direkt förvånad, men jag förstod inte varför de ville se den. Så jag frågade dem. Då blev de alldeles tysta. Jag förklarade att jag vet tillräckligt mycket om det svenska samhället för att veta att de inte har rätt att fråga mig om det, helt utan förklaring. Jag sa bara att jag skulle gå hem. Då lät de mig gå.

 Hur känns det att bli stannad?
– Det är inte roligt. Jag har svart hår och svarta ögon och har tidigare varit med om att vara just den personen på ett stort flygplan som blir stannad i tullen. Så man blir inte förvånad. Ändå känns det fel, jag var ju bara på väg hem från skolan, jag läser en kockutbildning på Burgårdens gymnasium.

Vad tror du hade hänt om du inte pratade svenska?
– Usch, det hade nog blivit problem. Jag gick ju och pratade på spanska med min vän när de stannade mig, men tilltalade polisen på svenska. Jag har tur som har läst tillräckligt med samhällskunskap och svenska på ABF för att klara en sådan situation. Men alla har inte samma tur.

Kan du ge något råd till den som blir stannad?
– De måste fråga varför. Varför vill du se min legitimation? Och de måste veta att de har rätt att få ett svar. Samtidigt ska man vara trevlig mot polisen och respektera polisens rättigheter. De kan ju ha goda skäl att be folk om legitimation, men då måste de ha något att säga om saken.

Vad tycker du om poliserna som stannade dig?
– De var trevliga. Poliserna lyssnar bara på sina chefer, som i sin tur lyssnar på sina chefer. Det är politikerna som borde ta ansvar, man kan inte skylla på en enskild polis.

Vad vill du säga till justitieminister Beatrice Ask?
– Även om jag har svarta ögon så betalar jag skatt här i Sverige. Jag bor i Sverige, Sverige är jag. Hon borde prova på att byta plats med en person som inte ser svensk ut. Då skulle hon veta hur det känns att bli stannad, när man är på väg hem, utan att få någon förklaring.

RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
Reva är ett projekt för att hitta och deportera fler papperslösa genom en effektiviserad inre utlänningskontroll. Kontroller av id-handlingar får dock aldrig genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk och namn, se länk .
Ändå vittnar många personer om att de har blivit ombedda att visa id-handlingar utan vare sig motivering eller misstanke om brott har kommunicerats från polisen. Om du ser någon bli stannad, eller blir stannad själv finns det dock några saker du kan göra:

 Om du själv blir stannad:
– Fråga på vilken grund de stoppar just dig.
– Upplys polisen om att ett utländskt utseende inte räcker som grund för inre utlänningskontroll.
– Om grund saknas i detta specifika fall, be att få se polislegitimation, skriv upp polisens namn, tid och plats och upprätta en JO-anmälan. se länk.

Om du ser någon bli stannad:
– Fråga polisen vilket brott personen de stannat är misstänkt för.
– Upplys polisen och den stannade om att ett utländskt utseende inte räcker som grund för inre utlänningskontroll.
– Be att få se polislegitimation, skriv upp polisens namn, tid och plats.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR