FAKTUM | 2018/03/02 Nyheter, Reportage

En tonåring sätter sin signatur på ett papper för att nå sin dröm. Men hon skriver under ett slavkontrakt. För fotomodeller i Sverige finns det ingen hjälp när agenturen missbrukar sin makt.

Att stå halvnaken i 30 minusgrader och vara osäker på om det är tillåtet att gå på toaletten eller att som 14-åring ta sin första nakenbild för en stor internationell tidning i Paris, det får man räkna med som modell.

Fotomodellen Klara är 25 år och har jobbat som modell i över tio år. När vi träffar henne har hon precis anlänt till Stockholms centralstation efter en fotografering i Istanbul. På frågan ”hur gick det” tänder hon en cigarett och berättar att kunden blev sur för att hon inte passade i klänningarna de tagit fram till plåtningen.

– Jag är 180 centimeter lång och de har klänningar i storlek 34. Vad tror de?

Klara tar fram mobilen och scrollar igenom ett hundratal bilder på sig själv. Till slut hittar hon nakenbilden som togs i Paris för över tio år sedan. På bilden bär hon peruk, delar av kroppen är täckt med fjädrar och hon tittar rakt in i kameralinsen. I dag minns hon inte hur jobbigt hon tyckte att det var att göra jobbet, men hennes moster har återberättat för henne.

– Hon var med i Paris, men inte under plåtningen. Jag satt och grät på toan, och skickade ett sms till henne ”Nu säger de att jag ska vara naken på den här bilden och jag mår så himla dåligt”. Jag minns det inte, men hon sa att jag hade varit riktigt upprörd men ändå gjort det, säger hon och tillägger:

– Om jag inte trodde att jag skulle bli ekonomiskt oberoende hade jag aldrig utsatt mig för det här.

Klara berättar att det känns märkligt att titta på fotot och tycker att det är konstigt att man väljer en tonåring till den typen av bild.

Hon visar ytterligare ett foto från ett jobb för ett stort svenskt klädmärke. På bilden syns ingen rädsla. Istället ser Klara avslappnat självsäker ut. Det är paradoxen i modellyrket: en ung, ofta osäker, tjej ska sälja bilden av en stark och självständig kvinna.

– Visste deras kunder att jag var 14 år? Ser du att jag är 14? Man älskar ungdom i modebranschen. Det tycker jag är äckligt!

 

I Paris var jag på en plåtning och blev kallad ’Det’ hela dagen. De vägrade lära sig mitt namn. De sa ’the model’ eller ’it’. Efteråt kunde jag känna det som att någon hade våldfört sig på mig. Psykiskt.

Amanda, exmodell

Det var en av de stora svenska modellagenturerna som upptäckte Klara. Agenturen grundades av en man vi kallar Robert. I över ett decenium har han drivit två av Sveriges mest framgångsrika agenturer, vilka tillsammans representerar över tusen fotomodeller. Företagen har sedan 2005 fram till i år kunnat ge sina ägare aktieutdelningar på sammanlagt över 80 miljoner kronor.

En modellagentur förmedlar jobb åt modellerna och för det tar de 20 procent av arvodet. Samtidigt ska de vara ett stöd för dem om kunder agerar olämpligt. Men som agentur vill man hålla sig väl med båda parter, vilket sällan är till modellernas fördel. En modell berättar hur Robert nekat henne sjukledighet när hon skulle göra ett jobb i Paris. Hon hade arbetat på agenturen i många år och när hon för första gången inte mådde bra, och blev tvungen att blåsa av jobbet, möttes hon av en hotfull ton.

– Det blev världens kalabalik, han sa ”det här är inte okej, du måste åka. Du får inte dra dig ur. Du har sagt att du ska göra det här och vi har skrivit på kontrakt med kunden, du måste helt enkelt åka”.

Modeller berättar att han hotat med stämning om de byter agentur och att han sagt åt dem att inte äta p-piller för att det gör dem tjocka. Enligt Klara ska han även ha hotat med att sprida rykten om modeller ifall de lämnar honom.

– När man är 15 år ska man inte sitta mittemot en man som Robert, säger Klara.

I april förra året sålde Robert sina aktier i båda agenturerna till ett utländskt företag. Till Faktum bekräftar han att han inte längre är aktiv i branschen och vill inte svara på några frågor.

Trots att de flesta modellerna börjar jobba när de är 14-15 år finns det inget oberoende stöd att vända sig till om agenturen utnyttjar sin maktposition. Vi har träffat tolv kvinnliga modeller som berättar om utsattheten och ensamheten i branschen. Det är först när de är äldre, runt 25 år gamla, som de vågar ifrågasätta sin arbetssituation och kräva sina rättigheter.

 

Robert kunde säga rakt ut ’du är tjock’, ’varför skulle någon vilja boka dig?’

Lisa, modell

När Klara, efter nästan tio år på sin första agentur, valde att lämna följde en tid av konflikter. Som 14-åring skrev hon nämligen på ett kontrakt, signerat av hennes föräldrar. I en av paragraferna i kontraktet stod det att hon hade nio månaders uppsägningstid. En gång när Klara ville lämna agenturen kände hon sig pressad att stanna. Några år senare gjorde hon ett nytt försök och var beredd på att det skulle bli bråk. Under de nio månader som det tog Klara att byta agentur fick hon bara en fjärdedel så många uppdrag som tidigare. Något som kunde ha satt stopp för hennes karriär. Nio månader är lång och dyrbar tid för en modell. Månader kan likställas med år för en kvinnlig modell eftersom hon anses vara mer attraktiv ju yngre hon är.

Flera modeller berättar om kontrakt omöjliga att ta sig ur hos samma agentur. Modellen Olivia ville sluta jobba för agenturen när hon skulle flytta utomlands. I det nya landet tog hon kontakt med en ny firma för att börja jobba som modell. Kort därefter fick hon ett mejl från sin svenska agenturs advokatfirma som hotade att stämma henne om hon inte avslutade det nya samarbetet. Enligt kontraktet Olivia skrev på hösten 2015 är hon bunden till den svenska agenten i tre år och har en uppsägningstid på nio månader. Trots det behöver agenturen inte förmedla ett visst antal uppdrag eller en viss inkomst åt henne. I kontraktet står det också att agenturen kan kräva henne på en halv miljon kronor om hon försöker få modelluppdrag på egen hand. Dessutom har modellen, enligt kontraktet, inte rätt att säga nej till de uppdrag som förmedlas.

 

En gång var det en fotograf som, när jag stod och fotades, skrek och stönade: ’Nu gör du mig kåt, nu gör du mig kåt’. Jag stannade upp och sa: ’Är du seriös?’

Karin, modell

I dag sitter Olivia i limbo i väntan på att få jobba.
– Den ena parten är jättestark och den andra är svag. Det är orimligt, säger David Schreiber, affärsjurist på Front advokater, efter att han tittat på ett anonymiserat kontrakt från den svenska agenturen.

Enligt David Schreiber är kontraktet utformat mer som om det gäller en handelsvara än en person. Han menar att ett fotbollskontrakt tar större hänsyn till att det handlar om människor. Om kontraktet skulle prövas i rätten är det fullt möjligt att det skulle jämkas på flera punkter, menar han.

Av hundra tjejer blir det en toppmodell, berättar den före detta ”modellmamman” som vi kallar Isabel. I över 20 år har hon drivit en av Sveriges största modellagenturer. Till slut fick hon nog. Hon tröttande på att lova unga tjejer en framtid de flesta aldrig skulle få.

– Det här är en av de största drömmarna en ung tjej kan ha. Vi borde prata mer om att det är väldigt få som lyckas. Och om du gör det vill kunderna ha dig om och om igen. Hur många gånger har vi inte sett Persbrandt eller Endre på film? Alla vill ha dem som är ”the winning concept”. Samma sak gäller inom modellbranschen, säger Isabel.

 

Jag var i Paris och agenturen mätte mig. Jag vägde ett eller två kilo för mycket. Då sa de att ’vi kan inte skicka dig till kunderna så som du ser ut’. Under fem dagar åt jag ett äpple och drack grönt te. När jag kom tillbaka och kände mig som en död fisk talade de om för mig hur vacker jag var.

SOFIA, exmodell

När det kommer till drömyrken, som fotomodell och skådespelare tror Anna Carlson, ordförande på Teaterförbundet, att det är extra viktigt att det finns ett fackförbund eftersom många är beredda att jobba under vilka villkor som helst. Till skillnad från fotomodeller, som inte har något fackligt stöd, kan skådespelare vända sig till Teaterförbundet vid frågor kring lön, arbetstider och kontrakt.

– Många skickar in sina kontrakt till Teaterförbundets jurister för påsyn och då kan vi säga att ”det här ska du inte gå med på” eller ”det här är helt okej”. Man skulle önska att modellerna också hade någon sådan kompetens att vända sig till, säger Anna Carlson.

Modellen Maria berättar att hon valde att hoppa av gymnasiet för att satsa på modelldrömmen och att hennes agent reagerade positivt eftersom Maria då blev mer tillgänglig. Men det blev inte som hon hade tänkt sig.

– Jag satt där, en månad in i terminen, och fick inga jobb.

Maria är inte första modellen vi träffar som valt drömyrket före skolan. Enligt modellmamman Isabel är det agentens skyldighet att berätta för tjejerna att de inte ska ge upp skolan för modellkarriären.

– Modellagenturerna ska inte lova så mycket utan istället säga såhär: skolan kommer först, sedan kompisar och familj. Modellyrket kommer som en tredje grej och måste ses som ett extraknäck.

De största modellagenturerna i Sverige – Stockholmsgruppen, Mikas, MP Management (före detta Elite) och Modellink – har dominerat branschen i flera decennier. Kriterierna för att bli modell ser i stort sett ut som de har gjort sedan 90-talet. På agenturernas hemsidor, under fliken ”Become a model”, efterfrågar de fortfarande tjejer i åldern 13–21 år som är 170–180 centimeter långa.

Flera länder, däribland Spanien, Italien och Israel har lagstiftat för att bekämpa modeindustrins hårda kroppsideal. I maj förra året införde även Frankrike en sådan lag. Där måste modeller numera visa upp ett hälsocertifikat för att få arbeta. I Sverige finns det inget initiativ till en sådan lag. Här råder iställetsjälvreglering inom modebranschen. Stiftelsen Reklamombudsmannen, som prövar anmäld reklam, har exempelvis fällt både H&M och Gina Tricot för att deras modeller har varit extremt smala.

 

Folk sätter en i positioner som är väldigt obekväma att säga nej till, en manlig 40-årig fotograf frågade: ’kan du inte ta av dig lite till?’ Man gör saker man egentligen inte vill och vet inte om man får neka. Agenturen säger aldrig: ’Om du är obekväm med något, gör det inte.’

Felicia, exmodell

Senaste tidens vittnesmål om sexuella trakasserier i samband med #metoo-rörelsen är inget modellbranschen är skonad från. Många av de kvinnor vi har träffat har blivit sexualiserade på sin arbetsplats. Klara berättar att det händer hela tiden. En gång daskade en känd svensk fotograf henne på rumpan efter ett jobb för ett svenskt ungdomsklädmärke.

– Direkt efter att han hade gjort det ville jag säga till, men jag har aldrig varit bra på det. Det har varit många sådana situationer när man känner sig så jäkla svag. Men de senaste åren har det blivit bättre. Nu säger jag till direkt, säger hon.

Klara är en av få som lyckats bli ett stort namn i modevärlden. Men även för henne är framtiden osäker. En fotomodell kan vara populär i dag, men i nästa ögonblick är ett annat utseende intressant. Och om den dagen kommer har Klara inget stöd.

– Jag kanske inte jobbar någonting på tre månader eller ett halvår och då tänker jag, ”är det slut för mig nu?”.

Vad har du för backup?
– För mitt liv? Ingen.

 

Faktum har vid upprepade tillfällen sökt ”Robert” via telefon och mejl. Han vill inte svara på våra frågor. Andra ansvariga har inte heller velat medverka. Modellerna vi intervjuat har valt att inte gå ut med sina riktiga namn. I texten är namnen därför fingerade. 

 

Swedish Fashion Ethical Charter

I mars 2017 lanserades Swedish Fashion Ethical Charter. De är gemensamma riktlinjer för hur modebranschen ska öka den sociala hållbarheten och framför allt förbättra modellernas arbetssituation.
Därför ska till exempel modellerna ha rätt till pauser enligt svensk arbetslagstiftning, få möjlighet att byta om i fred och modeller under 16 år får inte bokas.

Branschen ska också ta ansvar för den påverkan som modeindustrin har på kropps- och skönhetsideal. En viktig del i arbetet med de etiska riktlinjerna har varit att samla olika parter från modeindustrin. Hittills har över hundra aktörer såsom varumärken, formgivare och modellagenturer skrivit under riktlinjerna.

TEXT: Sandra Pandevski och Johanna Lingaas Türk

BILD: Maria Kaskskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR