FAKTUM | 2014/12/22 Reportage

Patienter som skadat sig och till och med dött. I en rad artiklar har Faktum under sommaren och hösten granskat den svenska psykiatrin. Vi avslöjade att dåliga säkerhetsrutiner inom vården sätter psykiskt sköra människors liv på spel.
De ansvariga lovade bot och bättring – nu har vi kollat upp vad som hänt sedan dess.

TEXT: JOSEPHINE FREJE BILD: MARIO PRHAT

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.57.21

Dålig publicitet borttaget – OKEJ
Vad: Faktum avslöjade att vården i Västra Götaland beskriver döda och skadade patienter som ”dålig publicitet” i sina interna system. Det handlar om nära en tiondel av alla negativa händelser som rapporteras av psykiatrin. Patienter, personal och anhöriga tog mycket illa vid sig.
Nu: Mindre än två veckor efter publiceringen tog psykiatrin bort alternativet ”dålig publicitet” ur sitt system där de rapporterar negativa händelser.

Alla nycklar testas – OKEJ
Vad: En patient i Göteborg höll på att brinna inne på toaletten men personalen hade inga nycklar. Ett år senare är det dags igen på samma avdelning. Då är en psykospatient inlåst, men personalen har fel nycklar. Ansvarig chef svarar till Faktum att de inte testar alla nycklar. ”Vi tar förgivet att de fungerar.”
Nu: All personal ska ha egna nycklar i dag och alla nycklar och dörrar testas regelbundet. Rutinen har skärpts.

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.55.25

Farlig sjuksköterska kvar – NJA
Vad: En manlig sjuksköterska har enligt Sahlgrenskas egna rapporter upprepade gånger riskerat livet på psykiskt sjuka patienter. En specialistläkare har bland annat rapporterat att sjuksköterskan satt sig på en fastbältad patients rygg – tidigare har patienter dött av sådana grepp. Sjuksköterskan ska också gett överdoser och slarvat med livsfarliga injiceringar.
Nu: Sjuksköterskan jobbar fortfarande inom Sahlgrenska, men inte med psykiskt sjuka utan ”vanliga” patienter. De ansvariga bedömer att ”samtal” är tillräckligt.

Osynliga patienter – NJA
Vad: Faktum kunde visa hur psykiskt sjuka patienter glömts bort, tappats bort och försvunnit. I ett av fallen hade en patient varit borta i fyra dygn innan Sahlgrenska märkte att efterlysningen inte gått iväg till polisen – faxet låg kvar. I Malmö skrevs fel patienter ut, trots hög självmordsrisk.
Nu: Sahlgrenska faxar fortfarande sina efterlysningar mellan avdelningar och till polisen. Men nu ser psykakuten i Göteborg till att få bekräftelse hela vägen på att faxet kommit fram. I Malmö svarar inte de ansvariga på frågan om vad de har gjort för att inte skriva ut fel patienter. Allt de säger är: ”Patientsäkerhet är ett område som vi ständigt arbetar med att förbättra.”

Dödliga duschslangar kvar – NJA
Vad: Patienter har hängt sig med duschslangar, som de antingen hittat på sina låsningsbara toaletter eller fått låna av personal inne på psyket. Patienter som sökt vård efter allvarliga självmordsförsök berättar att de har fått låna slangar i dygn utan att någon reagerat.
Nu: Slangarna på de flesta avdelningarna nu borttagna, men på psykosavdelningen inom Sahlgrenska är de kvar. Ansvarig svarar: ”Vid förhöjd suicidrisk ökar vi tillsynen.”

Lånar ut farliga föremål – NJA
Vad: Faktums granskning visade hur personal lånar ut saxar, rakblad, rakhyvlar och andra farliga föremål till självskade- och självmordspatienter. Dessutom har personalen vid upprepade tillfällen glömt att föremålen är utlånade. Vi undrade varför de inte har något larm eller ordentlig rutin, samt varför de lånar ut sådant här över huvud taget?
Nu: Farliga föremål lånas fortfarande ut till psykiskt sjuka. Rättspsykiatrin i Göteborg, där vi hittade flest glömda utlåningar, har nu infört en rutin om att kolla minst en gång i timmen. En annan avdelning inom Göteborg har satt upp en whiteboard där det står vilken patient som lånat exempelvis en sax. Andra avdelningar har fortfarande ingen tidsgräns eller larm. Malmö psykiatri svarar bara ”vi ser ständigt över våra rutiner”. Någon konkret förändring redovisar de inte.

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.56.11

Ingen larmkoll trots våldtäkt – NEJ
Vad: Inom Skånes psykiatri blev en kvinnlig patient våldtagen av en medpatient. När hon ropade på hjälp hörde ingen henne, för att all personal hade lämnat avdelningen – mot gällande rutiner. När hon gång på gång tryckte på sitt patientlarm fungerade det inte. Vid Faktums granskning hade inget gjorts för att kontrollera patientlarmen oftare, utan endast som innan våldtäkten – en gång vid inflyttning av ny patient på rummet.
Nu: Skåne psykiatri har inte ändrat något. De testar fortfarande bara ”patientringklockorna” då en ny patient läggs in på rummet. Personalens larm testas dock varje dag.

Olämplig personal utreds inte – NJA
Vad: Två sjuksköterskestudenter rapporterade att personalen på vuxenpsykiatrin i Malmö skrattat åt en överviktig kvinnas krampanfall under en elbehandling. Och att de fällt rasistiska kommentarer– bland annat om att slänga griskött på en muslimsk kollega. Studenterna fick höra både muntligt och skriftligt att det inte uppskattas att de rapporterat kollegorna.
Nu: Personalen jobbar kvar, men enhetschefen har haft ytterligare samtal om händelserna. De har nu också anställt mentorer, personer med egen erfarenhet av psykisk sjukdom, för att fokusera på dessa frågor.

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.55.55

REAKTIONER FRÅN NORR TILL SÖDER

Psykiatrin Sahlgrenska: ”Värdefull och nödvändig granskning.”

Psykiatrin Malmö: ”All konstruktiv granskning som kan hjälpa oss i vårt förbättringsarbete är alltid välkommet.”

Christian Rück, överläkare och docent, Karolinska Institutet: ”De här problemen finns över hela landet. Tyvärr finns det mycket, mycket mer att granska inom psykiatrin.”

Överläkare Göteborg: ”Tack för att ni granskar psykiatrin. Det är sorgligt att mina kollegor inte vågar kritisera ledningen öppet, men jag är inte modigare själv. Det råder en stor rädsla inom organisationen.”

Pappan Achim vars son tog livet av sig efter att fått piller i stället för vård: ”Efter Faktums reportage har jag fått upprättelse, min son kommer aldrig tillbaka men en av de ansvariga läkarna hörde av sig och bad uppriktigt om ursäkt.”

Kvinnlig patient, Kiruna: ”Jag läste er granskning av psykiatrin på nätet. Varför kommer inte Faktum ut i Kiruna? Här i norr är det ännu värre.”

Manlig patient, Skövde: ”Det är t.o.m värre än vad Faktum grävt fram hittills. Först tänker man att det handlar om pengar och personalbrist, men i många fall är ju personalen där, fast de sitter i kafferummet. Eller så följer man inte rutinerna.”

Sjuksköterska Jönköping: ”Har precis läst Faktum och känner igen allt för mycket. Jag vill vara anonym men vill bara att patienter och anhöriga ska veta att vi är många som kämpar från insidan.”

Läs hela vår granskning av psykiatrin i vår artikelserie #psykbryt som du hittar samlad här.

TEXT: Josephine Freje

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan