FAKTUM | 2016/12/09 Nyheter


När Pia Sundhage utsågs till Årets Göteborgare fanns Faktumförsäljaren Peter på plats.
– Det är väldigt stort. Det här priset är egentligen till Svenska damlandslaget i Fotboll som befinner sig på Ullevi gång efter annan. Sedan har Jitex tiden en stor betydelse så klart, säger Pia Sundhage.
Pia Sundhage har blivit svenska mästare i fotboll med laget Jitex BK 4 gånger.
Du har under hela din fotbolls karriär haft stora framgångar som spelare. Men du har endast 1 gång fått ett gult kort? Stämmer det?
– Joo, det stämmer säger Pia.
Vad är det som gör att du är så skicklig som fotbollsspelare – och ändå inte dragit dig på mer än 1 gult kort?
– I mitt fall handlar det om hur jag är uppfostrad, att köra fair play. Jag tycker damfotbollen kan tillföra så mycket genom att bevisa att det går att spela bra fotboll med fair play. Man behöver inte fuska. Jag är uppvuxen med det. Och det sitter i ryggmärgen och i magen. Så för mig har det varit viktigt att göra rätt på plan, säger Pia Sundhage.
Många människor har det svårt idag eftersom det är så stor bostadsbrist. Hemlösheten ökar och segregationen ökar. Hur upplever du det, och vad tycker du att man kan göra åt det?
– Jag är privilegierad. Jag har ekonomisk trygghet och folk omkring mig, och ett eget boende. Jag som har flackat omkring så mycket vet hur mycket boendet betyder. Människor som är hemlösa, som inte har ett hem, det känns nervöst magen, bara jag tänker på det. Det är solklart det måste Sverige göra något åt. Tillbaka med hyresrätterna. Bygg billigt och mer – så ökar chanserna att få egen lägenhet.
– Man behöver äta, bo och sova. Det är grundläggande saker för att livet ska fungera. Det finns mycket mer att göra. Sverige kan göra ännu mer, tycker jag, säger Pia Sundhage som tog emot priset som årets Göteborgare den 8 december 2016 i Nordstan.

TEXT: Peter Ahlborg

BILD: Peter Ahlborgskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR