FAKTUM | 2014/04/13 Reportage

Han är en av vår tids mest inflytelserika kompositörer. David Bowie, Paul Simon, Mick Jagger och Leonard Cohen köar för att få arbeta med honom. Faktum fick en exklusiv intervju med mästaren Philip Glass när han på sin 74-årsdag besökte Sverige.

Den 10 mars högtidlighåller man minnesdagen av upproret i Tibet och du är aktuell med din 24:e konsert för att stödja självständighetskampen.

Har du inte gett upp?
– Jag ger aldrig upp. När vi startade detta hade jag levt med flyktingar från Tibet i Indien och deras berättelser har jag tagit med mig genom livet. Det finns inga säkra siffror på hur många som tvingades fly eller som mördades när de försökte resa sig 1959, men konsumtionen av te i landet gick ner med nästan en miljon människor.

För 20 år sedan känns det som att varenda Hollywood-kändis vurmade för Tibet.

Har det blivit otrendigt?
– Det finns alltid en skara av “the good guys” som ställer upp. I år kommer bland andra Iggy Popp och Patti Smith. Nu för tiden har vi dock vidgat konserten till att även ge pengar till andra kriser.

Medan vi sitter här pågår det folkmord i både Afrika och Syrien.
Efter demonstrationerna 2008 har det varit relativt tyst om Tibet, trots att över 70 munkar har tänt eld på sig själva de senaste åren.

Varför?
– Jag har träffat Dalai lama många gånger och han och alla andra är medvetna om att våldet kommer att explodera när han dör. Jag hade velat spela i Kina, men om jag nämner Tibets självständighet har mina kinesiska kontakter sagt att de kommer sätta mig på nästa plan hem.

Dagen efter årsdagen av Tibetupproret den 11 mars är det internationella rörmokardagen.

Du har ju jobbat som rörmokare – ska du fira?
– Haha, nej det tror jag inte. Jag jobbade som rörmokare i tre år, men det var för hårt för mina händer, det gjorde ont på kvällarna när jag skulle ha pianokonserter och man riskerar att lukta konstigt …

TEXT: Josephine Freje

BILD: Tom Procterskriv ut sidan