FAKTUM | 2017/09/01 Nyheter

Peter Ahlborg halsar direkt ur vattenflaskan. Lunchens isterband kräver vätska.
– För tio år sedan var det alkohol, säger han till centerledaren i stolen bredvid.
Hon tittar nyfiket på Faktumförsäljaren som nu höjer rösten:
– Vi önskar Annie Lööf jättevälkommen!

 

De två sitter i ett elegant konferensrum i Nässjö stadshus. En livvakt och några andra i följet finns i närheten. Annie Lööf är en upptagen person men under ett besök i sitt kära Småland ser Peter Ahlborg sin chans och tar tåget dit. Han inleder med att förklara varför han säljer Faktum. Berättar om sina sju hemlösa år och hur hans dotter blev lidande. Hon fick aldrig lugn och ro på alla vandrarhemmen.
– Varför fick vi inte bättre hjälp, tror du?

– Jättesvårt för mig svara på, men samhället ska ju särskilt se till barnets bästa. Varför blev du hemlös, undrar Annie Lööf.
– Jag hade separerat och aldrig stått i bostadskö.
– Men det fanns väl lägenheter inom socialtjänsten?
– Vad bra att du ställer motfrågor!
– Jag vill ju lära mig, svarar partiledaren.

Så får hon veta att ingen behöver sova utomhus om ”du verkligen söker hjälp”. Men att hänvisas till härbärgen och vandrarhem under lång tid, bryter sakta ned dig. mHon nickar och frågar hur han bor idag.
– Vi lyckades få ett kontrakt på en lägenhet i Vänersborg. Hyresvärden trodde på mig. Jag har bott där i två år nu. Min dotter är 19 och studerar på distans, säger Peter Ahlborg och kastar en blick på frågorna på datorskärmen.

Så till något annat: om du var flykting, skulle du ta ett jobb med lägre lön än vanligt?
– Jag har träffat många nyanlända på flyktingboenden och de säger till mig: Låt oss försörja oss själva! Många lever på riktigt låga bidrag. Jag tycker det är viktigt att ha jobb, till lägre lön i början men som sedan höjs. Sänkt inkomstskatt ger samtidigt mer i plånboken.

Hur ska du få arbetsgivare med på det? Dagens bidrag för att provanställa har ju inte lett till många jobb.
– Att anställa en tidigare arbetslös har fungerat. Men det måste vara enkelt. Idag träffade jag en företagare som i morgon kan ge fast jobb till sex personer – de behöver inte kunna tala svenska. Tyvärr är huvudregeln att asylsökande inte får göra det, bara undantagsvis. Vi tycker att alla ska få arbeta under väntetiden.

Vissa svenskar säger rasistiska saker. Fattar de inte varför människor flyr?
– Jag blir rent ut sagt förbannad på den öppna rasismen. Men jag ser också alla som öppnar sina hem för ensamkommande, är gode män och bjuder in flyktingar på julafton. Jag oroas över främlingsfientligheten och hatet som finns bara du skrapar lite på ytan. För fem år sedan var det ju helt naturligt att tycka att barn ska återförenas med sina föräldrar.

Intervjun drar ut på tiden. Peter Ahlborg antar att Annie Lööfs sällskap vill avsluta och åka hem, men hon svarar: ”Det bestämmer jag!”.

Hur ska eleverna i storstädernas förortsskolor, där få talar svenska, uppnå högre slutbetyg?
– Vi vill ge ”förstelärare” i problemtyngda skolor 10 000 kronor högre lön. Då får vi de bästa lärarna till de svåraste skolorna.

Men de lärarna vill ju inte dit!
– Just därför dubblar vi där regeringens förslag …

Runt var fjärde född utomlands jobbar inte. Hur ska ni lösa det?
– Vi vill till exempel ta bort arbetsgivaravgiften under de första två åren om du anställer en ung eller nyanländ person.

Ska ni ställa högre krav på svenska för invandrare, sfi?
– Kurserna ska anpassas efter individen. Nu går personer med dubbla akademiska examen i samma klass som analfabeter. Jag är från Värnamo och på 90-talet kom många flyktingar från krigen på Balkan. De fick praktisera i industrin på dagarna och plugga på kvällarna. Integrationen är bra där nu.

Så har vi polisen…
– Vi hinner med mycket, inflikar Annie Lööf.

Det flyter på bra. Jo, polisen i Malmö säger att antalet utsatta områden har ökat från 15 till 23. Segregationen förvärras alltså?
– Jätteallvarligt. Jag har pratat med folk som bor där. De känner sig inte trygga och polisen är frustrerad av att tvingas släppa en gripen i brist på bevis. Mest rädd är jag över att det finns en annan rättsordning med exempelvis moralpoliser som förtrycker flickor och gäng som byter ut låskolvar och tar över fastigheter.

Varför inte spärra in de grövsta så det blir färre brott?
– De som skjuter folk till döds i Malmö är ibland inte ens straffmyndiga. På lång sikt vill vi ha dit fler poliser. Om du som sexåring läser en bok tillsammans med en polis på biblioteket, kallar du som tonåring inte den personen för snutjävel.

Om det hänger på SD att du får bilda koalitionsregering – vad gör du?
– Sverigedemokraterna är ett aggressivt, nationalistiskt parti medan vi ser alla som de personer de är. Att samarbeta med SD finns inte i min världsbild.

Vad fick dig intresserad av politik?
– Jag har alltid haft starka åsikter och gillat att diskutera. Jag spelade fotboll och när jag i gymnasiet klagade på att Värnamo var så tråkigt, ”ingen gör något för miljön”, då sa min pappa: ”nu gastar du från läktaren, du måste ner på planen”. Jag läste på om partierna och valde Centern.

Intervjun avrundas med några ord om alla blodiga terrordåd, men även om den lömska vardagsrasism som gör Annie Lööf ”helt bedrövad”. ”Vilka idioter det finns!”
– Nu vill jag tacka för chansen att träffa dig. Oftast ska jag leverera svar och därför uppskattade jag dina personliga frågor till mig i början. Mitt första uppdrag som politiker var i socialnämnden. Det var ganska brutalt för en 19-åring från ett tryggt hem med husvagnssemestrar och skidresor. Jag har aldrig varit i din situation. Har du en gång haft ett fast jobb?
– Nej. Men som vi säljare säger: ”efter många nej får du till slut ett ja!” Jag ska följa din politik framöver.
– Ja, sätt press på mig!

Med en signerad platta av Peter Ahlborg i väskan tackade Annie Lööf så mycket för samtalet som gav henne en inblick i en Faktumförsäljares liv.

Peter Ahlborg
Födelseort: Norrköping.
Bästa skolminnet: När vårt punkband i nian spelade så högt i aulan att rektorn kom kutande från expeditionen 100 meter därifrån. ”Sänk volymen annars bryter vi strömmen!”
Om jag plötsligt får 15 minuter över: Filosoferar kring mitt tragiska livsöde. Tänker även ofta ut affärsidéer, slogans och dikter samt skapar spektakulära mål.
Mina idoler: Kiss. Djupt imponerad av medlemmarna som startade med tomma händer och idag har ett bolag värderat till en miljard dollar.
Mitt motto: “Allt är möjligt – inget är omöjligt”.

Annie Lööf
Födelseort: Värnamo.
Bästa skolminnet: Mitt specialarbete i gymnasiet, när jag tränade 7-åriga tjejer i fotboll.
Om jag plötsligt får 15 minuter över: Face-time med min dotter.
Idol: Pippi Långstrump.
Motto: “Ingenting är omöjligt, en del saker tar bara lite längre tid.”

 

 

TEXT: Maria Dahmén

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan