FAKTUM | 2011/05/04 Okategoriserade

Pensionärsgympa

Männen på bilden har inget med texten att göra

Min mormor har under de senaste 10 åren besökt en tant- och gubbgympa där äldre män och kvinnor hoppar omkring och taktfast klappar händerna till Sensuella Isabella. Då min mormor på intet sätt vill se mig förgås i en ond cirkel av stillasittande och dålig mathållning, erbjöd hon mig att deltaga under en session.
Erik Bergérus är Faktums korrespondent från den svenska verkligheten. Under vinjetten "Reporter utan gränser" tar han sig an ämnen och händelser där andra journalister skulle ducka.

Erik Bergérus är Faktums korrespondent från den svenska verkligheten. Under vinjetten "Reporter utan gränser" tar han sig an ämnen och händelser där andra journalister skulle ducka.

Uppvärmningen består i att springa runt den hurtiga damen i mitten och försöka ge sken av att inte ha blodsmak i munnen. I bara strumplästen studsar jag runt och känner hur självkänslan rinner av mig då samtliga av dessa åldringar verkar ha betydligt bättre kondition än jag själv.
Högtalarna spelar klämkäcka sånger från decennier av slätstruken svensk pop och schlager i takt till min oundvikliga undergång. Efter en Lovecraftiansk evighet är gympan och följande avslappningsövning till ända och vi rör oss alla mot omklädningsrummen.

Jag står bland oljade träbänkar tillsammans med ihopsäckade män i den diskutabla åldern ›medelålders plus‹. Gubbarna flanerar obesvärat omkring med manboobs och penisar i jämnhöjd och orerar om gårdagens hockeymatch och gamla jobbanekdoter då de väntar på att en av facilitetens tre dushar ska bli ledig.
Dessa män har efter ett långt liv lyckats överkomma de flesta av sina komplex och samhällets kroppsideal och har inga som helst problem med att nakna svansa omkring så gott de kan och låta pungen svaja i den instängda duschluften.
Det här är egentligen mycket motsägelsefullt. När västerländska människor uppnått en ålder och erfarenhet då de äntligen slutat försöka anpassa sig till skeva samhällsnormer så ser de samtidigt ut som halvbalsamerade mumintroll.
För 30 år sedan, när de förmodligen var avsevärt mer bildsköna, var de med största sannolikhet noggrannare med att hålla in magen och svepa in sig i handdukar vid första bästa tillfälle.

Om den sällsynta möjligheten skulle uppstå, så ta chansen att bli en stark kulturupplevelse rikare och ägna dig åt pensionärsgympa. Man kan sammanfatta med orden: Kom för motionen, stanna för pungarna.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan