FAKTUM | 2012/08/27 Reportage

Lenarto

Lenarto

 

… efter den Gud som flytt, kunde den här krönikan ha hetat. Har den ärade läsaren tänkt på att om Gud inte finns – då lever vi på en riktig tokplanet? Då tror majoriteten av jordens befolkning på ett spöke. Och jag vill inte ens tänka på alla troende mänskor, nu levande och genom historien, som får dubbelt tji! Och den högst deprimerande tanken att alla ondskans representanter, som går över lik för att bli mäktiga och stora på jorden, blir de som får rätt. Orättvisan segrar och godhet blir en perversion. Om nu ateisterna har rätt och Gud inte existerar, ja då skådar vi en planet som är enastående i sin tokighet. En riktig dårhusplanet där överläkarna är mest tokiga av alla.
All världens länder bekänner sig till nån form av religion, och världens mest lästa bok är bibeln, (förutom plånboken förstås), som sägs vara Guds ord, nedtecknad av spökskrivare. Samma författare lär också ha dikterat uppföljaren koranen, fast då under pseudonymen Allah, som utkom cirka 600 år senare, också den med hjälp av spökskrivare.
Av upphovsmannen själv finns inte ett spår.
Vi vet inte ens vilket kön Gud tillhör. Han eller hon? Frågan har uppstått då och då, men där ser jag faktiskt en tillämpning av det där löjliga ordet ”hen” som det tjatats så väldeliga om på sistone. ”Och på sjunde dagen vilade hen”.
Till och med geniet Albert Einstein trodde halvt om halvt på en gud. Gud spelar inte tärning, lär han ha sagt i ett inspirerat ögonblick, förmodligen efter att ha förlorat pengar på tärningsspel.
Själv vet jag inte vad jag ska tro. Men nåt ska man ju tro och jag tycker reinkarnationsteorin låter plausibel. Det där med att komma i retur, ungefär som återvinningsflaskorna på Konsum, tycker jag låter vettigt. Att bara leva en gång verkar lite futtigt eller hur? Jag vet inte om det behövs en gud för det, men låt gå.
Jag har under hela min levnad tittat mig förgäves omkring efter en gud, eller något tecken på att Gud finns. Sökt omen och varsel, letat efter mystiska samband och mirakulösa tillfälligheter, men jag har aldrig lyckats. Jag har till och med letat i kyrkan och vänt på stenar ute i naturen, sökt märkliga popcornformationer och undersökt cirklar i sädesfälten.
Inte ens vetenskapens inträde på scenen har förändrat något. Ju mer forskarna undersöker världen, desto större, obegripligare och mer fantastisk blir den.

Så kom jag att tänka på Dostojevskijs ord: ”Om Gud inte fanns, vore allting tillåtet”.
Och så är det inte. Allt är inte tillåtet. Godheten finns. Vi upprörs över orättvisor, vi jagar och bestraffar dem som gjort orätt, vi fördömer krig och våld. Vi vill det goda, antingen vi är ateister eller ej. Vi gläds åt födslar och beklagar dödsfall. Vi bekämpar virus och sjukdomar. Vi avskyr det onda. Även om vi, utan risk för att ertappas, skulle falla för frestelser av allehanda slag för att berika oss själva, något som vi vet är fel, tvekar vi, kanske inte så mycket inför den jordiska rättvisan som mer inför tanken att bli bestraffade i ett liv efter detta. Och hur många av oss skulle med berått mod kunna ta livet av en medmänska?
Psykopater känner inga såna skrupler. Det är därför de kallas psykopater.
”Om Gud hade velat att vi skulle slå ihjäl varandra, hade hen skapat oss med klubbor i stället för händer”, har någon sagt. Men om Gud finns, varför tillåter hen det onda? Till exempel världssvälten? Men den, har man konstaterat, har inga andra orsaker än rent politiska. Det är alltså vi själva som skapat den och tillåter den. Det kommer an på oss själva att avskaffa den.
Jag är både troende, ateist och agnostiker, beroende på vilket humör och tillstånd jag befinner mig i. När jag läser om barn som föds med cancer blir jag ateist. För ett tag åtminstone.
Egentligen har en plågad mänsklighet inget annat val än att klamra sig fast vid det ynka halmstrå som tron utgör. Det här med att våldet och ondskan ständigt, men kortsiktigt, triumferar kan bli för mycket även för en ateist.

Lenarto, krönikör och Faktumförsäljare. Lenarto2001@hotmail.com

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR