Om FaktumHistoriaVanliga frågorOrganisationJuristernaFörsäljarna

 

2001

2001

Faktum grundades i Göteborg av aktivisten och sociala entreprenören Maria Hanseblad, journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo – vilka båda två blev Faktums första chefredaktörer – samt fotografen Mario Prhat. De första försäljarna rekryterades på stans parkbänkar och utanför Systembolaget. I september 2001 kom första numret ut och blev omedelbart en snackis på stan. Inspirationen kom från gatutidningen Big Issue i Storbritannien och Situation Sthlm.

2002

2002

2003

2003

2004

2004

Faktum arrangerade Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. Spelen avhölls på Götaplatsen mitt i city och blev en stor publiksuccé. Tyvärr drog Faktum på sig mycket större kostnader än tänkt och hamnade i ekonomiskt obestånd. Vid en stödgala inbjöds göteborgarna att rädda gatutidningsidén – och det gjorde de: Faktum lyckades överleva. Numera arrangerar vi inga VM, men samarbetar nära organisationen Gatans lag som driver det svenska fotbollslandslaget för hemlösa och andra i socialt utanförskap.

2005

2005

2006

2006

Faktum tilldelades, tillsammans med systertidningarna Situation Sthlm i huvudstaden och Aluma i Malmö, Publicistklubbens stora pris. Samma år blev Malin Kling chefredaktör efter Per Adolfsson.

2007

2007

Faktum avslöjade att kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster. Från och med detta år blev Faktums verksamhet öppen för alla i socialt utanförskap. Detta sedan en del Faktumförsäljare fått bostad, men fortfarande stod långt från arbetsmarknaden, och sedan allt fler så kallade hemlösa EU-medborgare kommit hit från de nyare medlemsländerna på Balkan.

2008

2008

Det stormade kring Faktum efter att vi i tidningen publicerat namn på socialsekreterare vars beslut vi granskat.

2009

2009

2010

2010

Faktum avslöjade i en serie reportage kopplingar mellan behandlingshemmet Västkustfamiljen och mc-gänget Hells Angels. Avslöjandet ledde till att både Socialstyrelsen och kriminalvården inledde utredningar av verksamheten och flera kommuner stoppade sina placeringar hos Västkustfamiljen. Faktum belönades med en Guldspade för Anna Wallenlind-Nuvungas granskning. Vi inledde dessutom ett arbete för att hitta kärnan i Faktums egen verksamhet och renodla den.

2011

2011

Faktum förnyade sin redaktionella profil. Den granskande journalistiken kompletterades med en starkare kultur- sport- och nöjesjournalistik med örat mot gatan. Personporträttet av Camilla Henemark i Faktum nr 109 rewritades av Expressen och lyftes på kvällstidningens löpsedlar. I samma nummer publicerades ett kontroversiellt och mycket uppmärksammat reportage om hur politikerna i Göteborgs stad, i strid med forskning, vägrat införa sprutbytesprogram. Ny chefredaktör var nu Aaron Israelson, som tidigare varit chefredaktör på Nyheter24. I oktober samma år tog Faktum dessutom steget ner till Skåne i och med att gatutidningen Aluma gick i konkurs och vi köpte upp den.

2012

2012

I Faktum kunde man under året läsa avslöjande personporträtt med årets viktigaste kändisar som Laleh, Soran Ismail, Kapten Röd, Malena Ernman, Petra ”September” Marklund och Jonas Gardell. Dessutom klädde vi av teveterapeuten Jonas Gåde och hans ljusskygga verksamhet i en uppmärksammad granskning, fick nationellt genomslag för en undersökning om fusket med rot-avdrag liksom för Faktumindex – Sveriges första kartläggning av i vilken storstad utanförskapet är värst. Faktum blev under 2012 allt mer en röst i utanförskapsdebatten och våra reportage och profilintervjuer blev allt oftare återgivna i det nationella offentliga samtalet. Faktum var under året en av de tidskrifter som ökade sin läsarandel mest – samtidigt som de flesta tidskrifter tyvärr gick kräftgång i Orvestos mätningar.

2013

2013

Faktums läsarframgångar fortsätter. Med uppmärksammade omslagsbilder och profilintervjuer med bland andra Carolina Klüft, Håkan Hellström, Lill-Babs, The Knife ochKen Ring ökar vårt genomslag i media och Götalands gatutidning etablerar sig som det självklara valet för artister, skådespelare, författare och andra kulturpersoner som vill och vågar låta journalister göra avslöjande och nakna personporträtt av dem. Faktum tar också stor plats i den allt mer ihärdiga debatten om hemlösa EU-migranter. Med andra upplagan av vår kommungranskning, Faktumindex, får vi ännu starkare nationellt och lokalt genomslag i en rad utanförskapsfrågor och inte minst Göteborgs stad tar stort intryck av kritiken. Under året uppmärksammar till och med BBC Faktums kritiska granskningar av hemlöshetspolitiken i Göteborg. I Malmö skriver Sydsvenskan mycket om Faktums arbete med hemlösa EU-migranter och vi blir en allt starkare röst kring utanförskapsfrågor även i Skåne.

2014

2014

Framgångssagan för Faktum fortsatte under 2014 då vi stärkte upp vår grävande journalistik, kunde bjuda på ett gäng nakna kändisintervjuer och genomförde vår första läsarundersökning någonsin.

Året inleddes med bland annat en granskning av det stöd kommunerna ger fattiga barnfamiljer under julen som fick stor spridning i andra medier.

Vi rekryterade Josephine Freje som grävredaktör och hon levererade ett antal tunga grävjobb om bland annat den svenska psykiatrin – en artikelserie som senare belönades med 2014 års Guldspade.

Faktums reporter Anna Wallenlind Nuvunga blev också hon nominerad till en Guldspade för sin granskning av företaget Allwin, som distribuerat dålig och olaglig mat till hemlösa – också det en granskning som fick stort genomslag i andra medier.

I majnumret – Faktum #140 – intervjuade vi exfotbollsmålisen Magnus Hedman som för första gången erkände att han ljugit för polis och åklagare om sexköpen. I samma nummer avslöjade vi också att det inte bara är fattiga EU-migranter från Rumänien och Bulgarien som tigger i Sverige. Också fattiga och hemlösa svenskar migrerar inom Europa för att tigga i Spanien. Även detta jobb fick oerhört mycket spridning – såväl i Sverige som internationellt.

Hösten grävde vi i Waldorfskolornas värld och avslöjade bland annat att många elever mobbas utan att skolledningen eller lärarna ingriper.

Vi intervjuade i novembernumret Ingvar Oldsberg, som för första gången öppenhjärtigt berättade om sina alkoholvanor.

Faktum ökade i den TS-kontrollerade upplagan till 36 500 exemplar i månaden medan den Orvestouppmätta räckvidden sjönk något till 133 000 läsare per nummer. I tider av tidningsdöd ändå en utveckling som fått branschsajter som Dagens Media och Resumé att under året sortera in Faktum i kategorin: ”Tidningar som går mot strömmen”.

Dessutom arrangerade vi den första Faktumgalan någonsin på Stora teatern i Göteborg i februari och sålde även den första Faktumplattan – Det ordnar sig – tillsammans med tidningen under vintern/våren 2014. Efter sommaren och semestern tog Åse Henell över vd-stolen efter Gustaf Rönneklev och i oktober 2014 lämnade vi Faktum Göteborgs gamla, luggslitna lokaler på Stampgatan för att flytta till nyrenoverade, fräscha lokaler på Chapmans torg i Majorna. Även Malmökontoret gjorde ett flyttlyft och bytte adress till Bredgatan.

2015

2015

Aaron Israelson blev en viktig spelare i den så kallade tiggeridebatten som rasade under året. Några ropade på tiggeriförbud och utsatta EU-migranter blev ett vanligt inslag på alla gator i Sverige. Faktum tog ställning mot förslaget om ett tiggeriförbud. Fattiga människor behöver fler utvägar, inte färre. Under hösten kom flyktingkrisen nära då Sverige tog emot många av de flyktingar som flytt över Medelhavet.

Under hösten publicerades Elin Ericssons och Valeria Helanders reportage ”Lotteri med livet som insats” om Migrationsverket som använder sig av tolkar som inte håller måttet och om tolkförmedlingar som tjänar stora pengar utan att leverera tjänster med kvalité. Rättssäkerheten hotas.

Den sista augusti tillsattes Sarah Britz som ny chefredaktör efter Aaron Israelsson.

Räckvidden ökade till 142 000 läsare per nummer och Faktum fortsatte att gå mot strömmen i ett medielandskap där läsningen av magasin sjunker.

Årets kalender ”After Work” där vi skildrade vad Faktumförsäljarna gör efter jobbet fick stor uppmärksamhet i annan press.

2016

2016

Årets startade med Faktumgalan. Ett fullsatt Stora teatern där bland andra Joel Alme, Linnea Henriksson och Emil Jensen uppträdde och ett antal priser till utanförskapets hjältar delades ut. Niklas Strömstedt tog emot pris som årets scendrag och avslutade med att spela Lyckolandet. Faktumplattan släpptes och fick fyra fyrar av fem i Göteborgs-Posten.

Och i samband med Grävseminariet i Göteborg belönades Valeria Helander och Elin Eriksson med Guldspaden för grävreportagen ”Lotteri med livet som insats”.

Det är Faktums tredje guldspade sedan 2011 då Anna Wallenlind Nuvunga belönades för sitt gräv om Västkustfamiljen. 2014 fick Josephine Freje spaden för sin granskning ”Psykbryt”.

I början av året anställs Johan Frisk som grävande reporter.

När Orvesto redovisar sina räckviddssiffror i juni visar de att Faktum än en gång går mot strömmen i magasinsvärden och ökar. Nu når vi 144 000 läsare.