FAKTUM | 2012/08/27 Reportage

Faktums krönikör Kalle Lind.

Somliga lämnar större avtryck än andra i maktens korridorer. En vattenvirvlare till exempel.

Faktums krönikör Kalle Lind om riksdagsledamoten Gunnel Wallins politiska arv.

De flesta riksdagsledamöter passerar obemärkt förbi. De sitter sina fyra år, kanske fyra till, går på några voteringar, skriver några motioner, säger något snorkigt till en sverigedemokrat i hissen och sen flyttar de tillbaka till sina hemkommuner. Enda tecken på att vederbörande alls befunnit sig i maktens centrum: några försvunna pennor märkta ”Tillhör riksdagen”.
Centerpartisten Gunnel Wallin gjorde i alla fall avtryck i riksdagen under sin enda hela mandatperiod 2002–06.
Hon såg till att ett av de grundläggande ­inslagen i riksdagshusets egen ­infrastruktur byttes ut och fräschades upp: vattenrören. Ni som bor i vad vi för enkelhetens skull kan kalla ”den vanliga världen” känner kanske inte till hur oerhört viktigt det är att vattnet i era kranar är tvåpoligt. Är inte vattnet tvåpoligt finns det ingen balans mellan plus, minus och jord i rummet varpå den elektromagnetiska strålningen kan löpa amok. Det kan få ödesdigra konsekvenser. Har jag förstått.
Som tur är finns botemedel: för en billig penning kan samma figurer som mäter rummets laddning installera en vattenvirvlare åt dig. ”Vattenvirvlare?” säger du. ”Vattenvirvlare!” svarar till exempel firman Plus & Minus, som erbjuder underhållsfria vattenvirvlare för en spottstyver.
Med vattenvirvlare, hävdar firman, blir vattnet mjukare och fuktar bättre ”vilket gör att man kan minska mängden tvätt- och diskmedel samt schampo” (enligt hemsidan).
När du hör det flinar du kanske till och säger ironiskt: ”Visst, och så kan väl det virvlade tvåpoliga vattnet bota förstoppning också?” ”Javisst!” svarar då Plus & Minus-gänget utan tillstymmelse till ironi. ”Och inte bara det – dessutom skyddar det mot strålning från mobiler och mikrougnar samt minskar hudförhårdnader!”
Du säger då: ”Men finns det verkligen någon form av vetenskap som stödjer detta?” Varpå det är Plus & Minus-snubbarnas tur att vara sarkastiska: ”Ha! Vetenskap! Rumsbalans går inte att mäta med vetenskapliga instrument! Man måste ha slagruta, pendel eller vinkelpinnar! Så det så!” (För oss som lever i vad vi fortfarande kan kalla ”den vanliga världen” är alltså vinkelpinnar två pinnar som man håller i en vinkel när man letar efter dolda saker i naturen.)
För Gunnel Wallin var en av de första åtgärderna som riksdagsledamot att kalla in en representant för Plus & Minus till riksdagshuset. Plus & Minus-mannen kunde bekräfta Gunnel Wallins misstankar: hela riksdagshuset var extremt obalanserat. Även riksdagshusets driftingenjör blev övertygad om att nånting var vajsing när Plus & Minus slagrutor inte gav något som helst utslag i plenisalen. ”Någon undrade hur man kan fatta viktiga beslut i en sådan miljö”, underströk en bekymrad Plus & Minus-representant i Sydsvenskan utan att gå närmare in på vem denne ”någon” var.
Så en del av riksdagens budget gick till Plus & Minus, som raskt installerade vattenvirvlare i rörledningarna så att vattnet blev så där eftertraktansvärt tvåpoligt så att riksdagsmännen slapp sin förstoppning och sina hudförhårdnader och kunde börja fatta viktiga beslut utan att vara obalanserade.
Och vi ska väl inte vara förvånade. En påfallande stor del av svenska folket tror på currykryss, vättar, kristallhealing, medium, jungfrufödsel och Kay Pollak. I statistikens namn bör vissa av dem sitta i riksdagen. Att vi har haft en riksdagsledamot som lagt sin energi på att låta vatten virvla runt i ett rör är egentligen inte särskilt konstigt.
Det konstigaste är att hon inte är miljöpartist.

TEXT: Kalle Lind

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR