FAKTUM | 2013/09/19 Nyheter

Vill du läsa vår grymma tidning och samtidigt bidra till att Faktumförsäljarna har ett jobb att gå till? Inga cash på fickan? Andas ut – om du har en smartphone.

Sedan några månader tillbaka har vi i liten skala testat ett nytt mobilt betalningssystem för dig som vill köpa Faktum, men inte har kontanter på dig. Detta tack vare företagen Klarna, som står för betallösningen, och Knowit, som designat appen.
I skrivande stund har gatans hjältar, Faktumförsäljarna i Götaland, sammanlagt sålt 124 tidningar med den mobila betalningslösningen. Testa du också nästa gång du ger dig ut på gatorna i jakt på en Faktum och glömmer stålarna hemma. En av dem som testat ett nytt sätt att kränga tidningar på är Dan, Faktumförsäljare 22, som sålt tidningen i tio år.

Du har sålt en Faktum med det nya mobilbetalningssystemet. Hur gick det?
– Jag var en av de sju första som fick en tidning såld med mobilen. Det var en ung tjej som kom fram och jag visade henne lappen med instruktioner. Då sa hon att hon ville testa att köpa mobilt. Det var inga problem. Hon laddade ner appen så visade hon mig ett kvitto och sen kunde jag hämta ut 50 spänn här i distributionen.
Var kunden lika nöjd som du?
– Ja, hon tyckte att det var kanon!
Men du har ändå bara sålt en?
– Ja, det är inte så många som frågar spontant.
Märker du av att vi lever i ett alltmer kontantlöst samhälle?
– Ja, det händer ofta att folk inte har kontanter på sig. Jag går säkert miste om 5-10 köp i månaden på grund av det. Sen är det säkert många som säger att de inte har kontanter för att slippa köpa. Jag brukar skämta med dem och säga att ”jag tar kort”. Det gör jag inte, men nu tar jag mobil i alla fall, haha.
Kommer du sakna kontanterna när de en vacker dag försvinner för gott?
– Egentligen inte. Om ett sånt här mobilt betalningssystem sprids ordentligt så blir det bra ändå. Varenda människa har ju mobil numera.
Ja, fast enligt Laila Bagge-Wahlgren borde ju inte hemlösa ha mobil.
– Har hon sagt det? Så hon missunnar oss det. Var bor hon nu igen? Jag tror jag ska hälsa på henne, haha. Och jag som gillade Laila Bagge.

HÄR FINNS APPEN:
Ladda ned till Iphone
Ladda ned till Android

SÅ HÄR FUNKAR DET:
• Be försäljaren visa dig ett flygblad med instruktioner. Antingen laddar man ner appen Faktum på Apples App store eller Google play beroende på vilken typ av smartphone man har. Eller så skannar man av den så kallade QR-koden.
• Följ instruktionerna i appen och visa kvittot för din Faktumförsäljare.
• När betalningen registrerats kan försäljaren hämta ut sina pengar med detsamma på något av våra kontor. Du får sedan en faktura på sms.
• OBS! Handla endast av legitimerade Faktumförsäljare.

TEXT: Aaron Israelson

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan