FAKTUM | 2013/03/05 Reportage

WEBnordpolen0
Nordpolen gjorde kritikerrosad succé med debuten På Nordpolen 2008. Men mest känd blev han på grund av ett pinsamt klipp från TV4:s Nyhetsmorgon där intervjuaren Jenny Strömstedt stör och stör sig på Sveriges mest pojksvåra musiker. Faktum tar tempen på Pelle ”Nordpolen” Hellströms arktiska klimat inför nytt skivsläpp och turné.

Text: Tobias Schiemann Bild: Linn Stigsson Stern

Minns du första gången du hörde bra musik?
– Tror faktiskt mitt första barndomsminne var nån gång när jag lyssnade på Godá Godá med Jojje Wadenius och jag har för mig att jag tyckte det var grymt, eller det tar jag för givet med tanke på hur bra jag fortfarande tycker att den skivan är.

 Varför gör du musik?
– Brukar komma på låtar automatiskt i skallen och sen spelar jag in dem eftersom jag vill höra hur de låter. Sen om det blir bra vill man ju visa upp det man gjort, så då ger man ut det.

 Skulle du säga att du är en känslig person?
– Nej, jag tycker att jag är ganska hårdhudad när det kommer till yttre tryck. Tror man blir det om man är en någorlunda offentlig person som inte bara är helt lam utan står för nåt och samlar på sig många haters. Sen kanske jag tänker lite väl mycket ibland och då blir det svårt att bortse från allt hemskt i världen så på det sättet är jag kanske känslig.

 Din storebror Klas Hellström gör musik under namnet Krok. Kommer han att släppa ett album?
– Han har hjälpt mig jättemycket med min skiva. Senaste året har han jobbat heltid och varje dag efter jobbet kommit till studion och hjälpt mig, jag fattar inte hur han orkat. Som Krok har han väl gjort typ tre låtar på tio år så att han skulle göra en hel skiva känns inte så troligt…

 Om musik inte fanns, vilket annat konstnärligt uttryck skulle du då använda dig av?
– Då hade jag säkert skrivit. Jag gjorde det mycket när jag var yngre.

Har du skrivit något som du skulle vilja publicera?
– Nej, om jag skulle börja göra det igen skulle det ta många år innan jag blev tillräckligt bra för att vilja publicera något kan jag tänka mig. Tog liksom nästan tio år med musiken.

 Vad önskar du dig av livet?
– Roliga fester och meningsfull vardag däremellan.

 Gillar du Ted Gärdestad?
– Ja, har precis börjat lyssna på honom igen nu, hittade några låtar som jag missat, typ Helt Nära Dig och Kaliforniens Guld som var fina.

 Skulle du kunna tänka dig att delta i Melodifestivalen om du fick göra vad du ville?
– Skulle vilja vara med i Eurovision, det vore coolt. Men de där deltävlingarna i Sverige vet jag inte om jag hade pallat. Hade velat vara med i gamla Melodifestivalen när det bara var under en kväll och med orkester och grejer.

 Jenny Strömstedt har intervjuat dig två gånger i TV4 – en omtalad intervju i samband med din debutskiva och den andra cirka fyra år senare. Vilken var roligast att göra?
– Den andra var ganska rolig faktiskt även om de inte ställde några av de frågorna de hade lovat mig typ fem gånger. Jag sa till dem att det kommer bli som förra gången om ni inte ställer de där förberedda frågorna för jag kan inte sitta i teve och tänka fram svar, jag blir helt paralyserad om bara en polare drar fram en kamera liksom. Men jag antar att deras tanke var att det skulle bli en ny youtubehit.

Vilka frågor hade du velat att de ställde?
– Kommer inte ihåg exakt, men jag tänkte väl säga samma saker som i första programmet på ett lite mer pedagogiskt sätt. Tänkte också att det var en rätt bra start för min promotion av skivan att göra det absolut jobbigaste först så att vara med i radio och sånt skulle kännas enkelt i jämförelse sen.

 Var den första intervjun märklig enligt dig? Blev du förvånad när klippet blev så stort på Youtube?
– Ja, det var en märklig situation för mig när jag kände hur hon började tända till och jag fick anstränga mig för att inte bli lack själv och göra värsta scenen av det hela. Jag anade att folk skulle bli provocerade av att en musiker de inte vet vem det är sitter i teve och tror att han är något och inte är tacksam bara över att få vara där, så jag blev inte så värst förvånad egentligen.

 Är det frustrerande att TV4-intervjun har fler visningar än exempelvis din video till låten Skimret?
– Det tycker jag bara är skönt med tanke på att jag tycker Skimret-videon är rätt pin.

 Var har du dina mest lojala fans, i Malmö eller Göteborg? Känner du dig mer hemma i Göteborg?
– Har polare i både Malmö och Göteborg och gillar bägge ställena lika mycket fast på olika sätt. Malmö känns mer rough och Göteborg mycket snällare, men det kanske är för att jag varit så mycket mer i Göteborg, jag har ju släkt där också. På Facebook kan man se hur många som gillar ens sida i olika städer. Om man ska lita på den statistiken så har jag absolut flest i Stockholm och sen kommer Göteborg på andra plats. Jag har fler i Mexico City än i Malmö, haha.

Hur många i Mexico City har gillat din Facebooksida?
– 55. Har faktiskt fått ganska många mail därifrån, de gillar När Mitt Blod Pumpar I Dej. Borde typ göra en spansk version egentligen, det kanske hade blivit värsta hiten.

 Tycker du att människor är rädda för att visa oro och sorg?
– Det har jag inte tänkt på att de har, tycker folk visar sin oro ganska väl. De flesta har ju liksom reflexväst och hjälm på sig när de cyklar.

 Vad stämmer bäst på din vardag – att du har svårt att känna något eller att du känner för mycket? Vilket är mest problematiskt?
– Jag känner nästan aldrig någonting och de få gånger jag gör det är det ju asnajs så det mest problematiska är helt klart att vara helt avtrubbad. Det finns ju inget bättre än lördagar när man är bakfullkänslig och typ börjar böla av dålig radiomusik.

Vilken artist skulle du vilja göra en duett med?
– Gör en duett på nya skivan med Eric Berglund som var med i Tough Alliance och han är nog faktiskt den jag helst skulle vilja göra det med. Kan inte komma på någon internationell, det låter så fult när jag sjunger på engelska. Men min favoritartist är Kate Ryan och det vore ju ballt.

På vilken låt gör du en duett med Eric Berglund?
– Han sjunger refrängen på första låten, Dom mörka molnen. Vi har ganska lika röster och sätt att sjunga på. Hoppas det kommer höras att det är en duett, annars blir den låten ganska konstig.

 Har du någonsin spelat tennis med honom?
– Jag kan knappt spela tennis, blir typ glad om jag får bollen över nätet och Eric är asgrym så det hade inte varit så kul för nån av oss.

 Kommer han att gästa på spelningen i Göteborg?
– Det vore coolt, vi får se!

 Nordpolens nya skiva Vi Är Många Som Är Vakna Inatt släpps den 6 mars. Den 29 mars spelar han på Pustervik i Göteborg och den 5 april på Babel i Malmö.

Se Pelle “Nordpolen” Hellströms klassiska intervju med Jenny Strömstedt:

TEXT:

BILD: skriv ut sidan