Nominerade i varje kategori

Galankollage

Årets Visslare

Utmärkelsen Årets visslare går till någon som med stort mod, och förenat med stora risker, slagit larm och därmed röjt en stor orättvisa. Pristagaren kan till exempel ha varit verksam inom en myndighet, ett företag eller en organisation och utifrån den rollen ha läckt en avslöjande hemlighet.
[tabbyending] Nominerade:

 • Läckan

Årets Inkastare

Pristagaren i denna kategori är en person eller institution som möjliggjort ett inträde på arbets- och/eller bostadsmarknaden eller som initierat ett socialt/kulturellt projekt som på ett handfast vis inkluderat människor i utanförskap.

Nominerade:

 • Vi

Årets Trottoarpratare

Årets trottoarpratare är en person, en grupp eller organisation/institution som på ett kreativt och vågat sätt bildat opinion mot socialt utanförskap.

Nominerade:

 • A

Årets Gatumusikant

Årets gatumusikant är en person, ett band eller en konstnärlig institution som tillgängliggjort musikaliska upplevelser i det offentliga rummet. Musiken kan vara i vilken genre som helst, men upplevelsen får inte vara avgiftsbelagd.

Nominerade:

 • Malmöfestivalen som tillgängliggör gratis musik för alla som befinner sig i stan varje sensommar sedan 1985. Med 1,5 miljoner årliga besökare är det den största upplevelsen i stadsmiljö i Sverige.
 • #musicstreet – ett ideellt projekt som lyfter fram duktiga gatumusikanter och som i somras lät en grupp gatumusikanter spela in låten It feels like home tillsammans. De har också producerat en youtubedokumentär.
 • Central City Swing Band, den orkester bestående av rumänska romer, som står vid centralstationen i Göteborg och förgyller morgonpromenaden till jobbet för tiotusentals göteborgare så gott som dagligen.
 • Mange Hellberg, artisten som lämnade missbruk och hemlöshet bakom sig för att ge röst åt utanförskapet i lika vemodiga som trallvänliga visor, för hans bensinmacksturné genom Sverige.

Årets Scendrag

Årets scendrag är en person, en grupp personer eller institution som använt en konstnärlig eller idrottslig arena till att lyfta frågor om socialt utanförskap. Det kan röra sig om såväl underhållning med socialt patos som provokativ aktivism på exempelvis bioduken, i teatern, konserthallen eller på till exempel fotbollsplanen eller travbanan.

Nominerade:

 • Emma Green Tregaro, friidrottaren som fäste hela världens uppmärksamhet på situationen för homosexuella i Ryssland genom en enkel, vardaglig gest, och därmed riskerade att inte få tävla för Sverige.
 • Özz Nüjen, komikern som vågat utmana självaste Jens Stoltenberg hos Skavlan om situationen för bland annat romer i Norge och den allt mer etablerade främlingsfientligheten i vårt grannland.
 • Asylmusikalen, den mycket uppmärksammade och annorlunda musikaluppsättningen i Malmö, som turnerat runt med sin musikal som sägs ha räddat livet på en del av deltagarna.
 • Speak your mind-festivalen, som anordnades av Pantrarna i Biskopsgården, Göteborg, och som bjöd på konsert med Dead Prez och 1 maj-tal av Svarta pantrarnas gamle kulturminister, Emory Douglas.

Årets Återkomst/Uppstickare

Årets återkomst/uppstickare är en person som utmärkt sig som oväntad underdog eller gjort en osannolik comeback. En högoddsare som tog sig upp när alla andra tittade bort. Personen kan vara verksam inom idrott, kultur, näringsliv eller liknande.

Nominerade:

 • Sarah Sjöström, simmaren som inte gick hela vägen i OS på grund av halsfluss, men kom igen och vann VM-guld ett år senare.
 • Henrik Stenson, skateboardåkaren som blev “planetens bästa golfare”, men gick miste om Bragdguldet ändå. I januari 2012 låg han på världsrankningens plats 230. 20 månader senare var han PGA-slutspelets mästare och rankad fyra i världen.
 • Linda Pira, Hässelbytjejen som ingen kände till för ett år sedan och som nu är namnet på allas läppar. Hon gjorde succé i serien om hennes liv på SVT Play, som gästartist hos Stor och producerade egna albumet Matriarken samtidigt som hon väntade barn.
 • Moestafa El Kabir, fotbollsspelaren som sju minuter efter debuten i Serie A sätter matchavgörande 2-0 för Cagliari och nu spelar för BK Häcken.

Årets Faktumpris

Vinnaren av Faktumpriset har gjort en betydande insats för Götalands hemlösa och andra i socialt utanförskap samt har nominerats och utsetts av Faktumförsäljarna.

Nominerade:

 • Securitasvakterna Glenn & Co på Backaplan ställer alltid upp för Faktumförsäljarna och har ett stort hjärta för socialt utsatta.
 • Huldas hus i Majorna, en oas för hemlösa kvinnor där personalen alltid är välkomnande, förstående och oerhört hjälpsam.
 • Rolf Nilsson lämnade hemlösheten bakom sig, men inte debatten om hemlöshet. En stark och oförtruten röst för de människor som få lyssnar på.
 • Bosses hundhjälp delar ut hundmat, koppel, selar och hundtäcken till hemlösa djurägare sedan 2011. Verksamheten drivs ideellt.
Share