Vissa springer snabbast eller spelar bäst musik. Andra gör det där extra för någon annan. 
Här är de nominerade till Faktumgalan 2017. Vinnarna avslöjas under kvällen!

ÅRETS INKASTARE:
Ges av Sätila Foundation. Priset går till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in samhället för människor i utanförskap.

Prissumma: 100 000 SEK

Kompisbyrån
Ta en fika med en någon med samma intressen som du. En etablerad svensk och en nysvensk de med liknande intressen. Kompisbyrån finns i nio städer, har pusslat ihop 10 000 kontakter från 126 länder.  Kompisbyrån är en ideell organisation med ett tiotal volontärer.

Det sociala företaget Knopster
En idéburen organisation som driver företag för personer som står långt från arbetsmarknaden. Är inte vinstutdelande och är fristående från kommun och stat. Camilla Tillander, en av grundarna fick sparken från sitt jobb som polis på grund av sitt missbruk. Henrik Ström, också grundare är nykter alkoholist. Tillsammans ger människor chansen att känna innanförskap – oavsett bakgrund. Framför allt unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Susannes änglar
Susanne Bohman jobbar 10-15 timmar ideellt per veckan med att samla in, handla och köra ut mat och kläder till behövande familjer och hemlösa. Hon startade för sex år sedan och hjälper cirka 50 familjer per månad. Via sin facebookgrupp samlar hon in kläder och pengar som hon själv delar ut. 

Samtalsaktivisterna
Allt fler unga i Sverige upplever upplever ett utanförskap. Samtalsaktivisterna ordnar öppna samtal om aktuella samhällsfrågor, där man kan träna sig själv i en respektfull dialog. Man skapar trygga platser och metoder där unga kan komma till tals, bli lyssnade på, prata med varandra, med vuxna och makthavare. Unga utbildas till samtalsledare. Allt för att öka kunskapen om den andre.

 

ÅRETS INTEGRATION: 
Ges av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse. Ett pris till en person eller organisation som under 2016 på ett konkret sätt visat hur integration och inkludering inte bara är möjligt – utan framför allt är en förutsättning för ett socialt hållbart samhälle på lång sikt. Prissumma: 100 000 kronor.

De ensamkommandes förbund
Ensamkommandes Förbund är en politiskt och religiöst oberoende ideell förening och drivs av ensamkommande ungdomar. Efter att vi startade Ensamkommandes förbund har flera nyanlända ungdomar tagit initiativ och startar egen verksamhet, antingen föreningar eller företag.

Ungdomar stöttar och stärker varandra med kunskap och möten. Ordnar fritidsaktiviteter, studiebesök, kurser och föreläsningar för politiker. Grundades i Malmö men finns nu i fler städer.

Giving people
232 000 barn lever i fattigdom. Organisationen jobbar både med kortsiktig hjälp och bryter det som kan bli långvarig fattigdom. Man har funnits sedan 2013 och förmedlat ett stort antal matkassar, skor, kläder och hygienartiklar över hela Sverige. Hjälpen är framme inom något dygn.

Yallatrappan
De har blivit en förebild bland sociala företag i Sverige. Yallatrappan är ett kvinnokooperativ i Rosengård i Malmö med över 30 anställda. De håller igång tre verksamhetsgrenar: kafé/catering, syateljé och lokalvård och konferensservice. Målet är att skapa arbete och ökad ekonomisk självständighet till utlandsfödda kvinnor. Här finns kompetens som tas tillvara och skapat en stabil verksamhet.

#jagärhär (grundare Mina Dennert)
När nätmobbarna, rasisterna och sexisterna fick för stor plats och och hatet för stort utrymme i sociala medier skapade Mina Dennert en motrörelse. Responsen blev enorm. Man vill möta hat med hyfs, en sansad debatt på en vettig nivå och genom hashtaggen #jagärhär markeras närvaro och deltagande i stället för tystnad.

 

FÖRSÄLJARNAS PRIS:
De nominerar den organisation eller person som under året stöttat dem mest.

Värmestugan Helsingborg
Med devisen ”Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting” drivs Värmestugan av ideella krafter, utan bidrag från kommunen. Här är öppet när andra föreningar, kyrkor och mötesplatser har stängt. Varje kväll 365 dagar om året och alla är välkomna. Här finns mat, kläder och aktiviteter – och ett respektfullt bemötande. Varje dag serveras mat på värmestugan mellan 16-20.

Göteborgs Räddningsmissions fältprojekt med eu-migranter
Ett treårigt projekt som ska främja hälsa, säkerhet och språkinlärning hos EU-medborgare. Men det ska också skapa dialog mellan de utsatta och övriga samhället. Ett dialogprojekt där mobila team av socialsekreterare och brobyggare ska arbeta uppsökande. Faktum är den primära samarbetspartnern och man har verksamhet främst i Göteborg och Malmö. Pengarna, 10 miljoner, kommer från EU-fonden FEAD.

Sällskapet Länkarna Hildedal
Är ett kollektivt korttidsboende. Länkarna har sedan 1948 hjälpt tusentals människor att blir fria från missbruk. Filosofin är att alla människor kan komma tillbaka till samhället så länge de vill av fri vilja. Länkarna arbetar inte med tvång eller i samarbete med myndigheter och har ingen rapporteringsskyldighet. Man får vara anonym vid kontakt och de arbetar under tystnadsplikt.

Uppsökarenheten i Göteborg
Teamet, anställda av Göteborgs kommun, söker upp de som lever i hemlöshet och arbetar tillsammans med Stadsmissionens fältarbetare. De ger akut hjälp och stöd och har 13 övernattningsplatser. Man arbetar också med att motivera den som lever i hemlöshet att försöka förändra sin situation.

 

ÅRETS AVSLÖJARE:
Går till någon eller några som med stort mod avslöjat orättvisor, missförhållanden eller andra oegentligheter i samhället. Genom avslöjandet har man påverkat den allmänna opinionen, skapat förändring och stått upp mot etablissemanget.

Magda Gad, Expressen
Ebolans Liberia, barnen som flyr från IS, kvinnan som blivit gruppvåldtagen och sett hur maken styckats, massgravarna i Mosul. Det är Magda Gads arbetsfält. Hon är nära, hon är orädd i en tid då det blir allt farligare – och allt viktigare – att rapportera från världens konflikter.

Bosse Lindqvist, SVT
Hans dokumentärfilm om Paolo Macchiarini, ”Experimentet”, avslöjade ett experimenterande på människor, forskningsfusk och fick ledningen på Karolinska på fall. Bosse Lindqvist visade hur sjuka människor avled efter att ha fått med konstgjorda strupar inopererade. 

#vistårinteut (facebookgrupp)
Tillsammans avslöjar de motståndet mot nya asyllagar och återvändaravtal, bland annat med Afghanistan. Gruppen engagerar människor som jobbar nära de ensamkommande och påverkar opinionen genom namninsamlingar, upprop och offentliga evenemang.

#interasistmen (facebookgrupp)
”Inte rasist, men …” är en antirasistisk blogg och podcast som framför allt granskar och belyser rasistiska, antisemistiska och antidemokratiska yttringar i och kring Sverigedemokraterna. De arbetar ideellt och ett flertal gånger avslöjat och uppmärksammat rasistiska, antimuslimska och antisemitiska yttranden av SD-politiker.

 

ÅRETS SCENDRAG:
Årets Scendrag är en person, en grupp eller institution/organisation som på ett kreativt och vågat sätt skapat opinion mot, och kunskap om, socialt utanförskap. Det kan exempelvis röra sig om underhållning med socialt patos, provokativ aktivism på gatan likväl som på bioduken, teatern, konserthallen eller på sportarenan.

Malena Ernman
En världsartist som inte bara står på sin vanliga scen. På sociala medier försvarar hon flitigt och outtröttligt alla människors lika värde och står upp för de svaga i samhället.

West Pride
En konst- och kulturfestival. Trygga mötesplatser för hbtq-personer och som lyfter upp normkritik. Men också en gratis arena för alla som jobbar för ett öppet samhällsklimat och som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och/eller uttryck

Jessica Nettelbladt
Under 2016 hade hennes film om MonaLisa premiär. I åtta år filmade hon småbarnsmamman som lever ett vanligt Svenssonliv där hon jobbar som lärare. En depression slår tillvaron i bitar, hon självmedicinerar med heroin och förlorar allt. Efter år av missbruk möter hon Fredrik. Kärleken får dem att kämpa för att bryta destruktiva mönster och försöka förverkliga sina drömmar.

Emil Jensen
Musiker, författare, skådespelare, krönikör, estradpoet. Hans sommarprat under 2016 fick lyssnaren att skratta och gråta. Emil Jensen kallas mellanpratets mästare men är mer än så. Nu på turné med sin föreställning ”Flyktpotatis”.

 

ÅRETS MUSIK FÖR ALLA:
Musiken skapas av en person, ett band eller en institution som framförts i det offentliga rummet i form av en konsert en föreställning eller ett event. Musiken kan vara i vilken genre som helst, men upplevelsen ska vara gratis och öppen för alla.

Gatans kör och Rickard Söderberg
Den 11 januari är det premiär för SVT:s dokumentär om Gatans kör. Under 2016 har man repat och i november var det gratiskonsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Inför musiken är vi alla lika och alla berörs av musik. Här kan vi enas, oavsett vem vi är.

Leith Eskandar
Leith Eskandar är bror till Lavin Eskandar, elevassistenten som gick bort under skolattacken i Trollhättan i oktober 2015.

Under ett år jobbade Leith med att färdigställa skivan av sin bror demos som fanns kvar när han gick bort. Albumet släpptes på årsdagen av attacken, 22 oktober 2016. 

El Sistema Sweden Dream Orchestra
Våren 2016 startade El Sistema en drömorkester för att ge nyanlända och ensamkommande barn och unga möjligheten att lära sig att spela ett instrument. Inom en månad blev fem en grupp om 15, i dag är de full orkester. Tre gånger i veckan träffas de och övar, och varje månad ger de konsert. Att vara med i El Sistema Sweden Dream Orchestra handlar lika mycket om integration som musik. Det är början till ett bättre liv.” 

Musikhjälpen
En vecka om året sänder P3 och SVT/SVT play dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Lyssnare bidrar, artister bidrar. Man har funnits sedan 2008 och i år samlades det in över 49 miljoner kronor.