FAKTUM | 2019/02/18 Ledare, Nyheter

2019. Det är tre och ett halvt år sedan jag kom till Faktum. Från dagstidning till månadsmagasin. Från nyheter till reportage. Från en värld där prenumeranterna fick tidningen i brevlådan till gatutidningsförsäljning och en digital marknad som blir större och större.

Vad har hänt under dessa år?
2015 rasade tiggeridebatten. Faktum fick många brev och mejl med antiziganistiskt innehåll – rasistiska tillmälen om Faktumförsäljare och tiggare som inte kommer från Sverige.

Idag är det tiggeriförbud i Vellinge och ett tjugotal kommunalråd i andra kommuner svarar ”ja” när Dagens Samhälle ställer frågan om de vill göra som Vellinge.
Tiggare är ordningsstörande. Men inte nazister.

Hösten 2015 skulle vi ”öppna våra hjärtan” för människor på flykt. Det slutade med gränskontroller, ensamma flyktingbarn och åldersprövningar. Än i dag dör människor på Medelhavet, men mediabevakningen är inte lika stor.

2015 sjönk försäljningen av Faktum. De som köpte tidningen för att stötta försäljarna hade nu andra människor i åtanke, de som i stort sett anlände barfota till Centralstationen.

Men vi har jobbat på och allt fler köper Faktum. Vi har gjort 13 eller 14 nummer varje år. Jubileumsmagasin, Kärleksmagasin, Valextra och Faktum Kids. Vi har arrangerat politikerdebatter och lyft fram frågan om barnhemlösheten. Blivit nominerade till Guldspaden och vunnit internationella priser för vår journalistik. Öppnat Faktumkontor i Karlstad.

Nu går vi vidare. Med e-tidning och nya ideér för papperstidningen. Vi måste hela tiden höja kvalitén – både vad gäller tidningens innehåll och närvaron på sociala medier. Allt för att underlätta försäljningen och uppfylla vårt uppdrag; att skapa sysselsättning och opinion.

Snart är det dags för gala igen. Faktumgalan 24 april är en jubileumsgala och tidningen som släpps i mitten av april är nummer #200.

Det är synd att vi behövs. Men så länge vi behövs ska vi göra vårt jobb på allra bästa sätt!

Tack för att du köper Faktum. Saknar du något i tidningen?
Mejla sarah@faktum.se

Sarah Britz, chefredaktör

 

; )  Nya köpare av Faktum. Vi vet att ni finns där!
: (  Tiggeriförbudet.

TEXT: Sarah Britz

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR