FAKTUM | 2018/06/24 Nyheter, Reportage

Grönt i påsen - Konceptet med Reko-ringar, matvaruhandel utan mellanhänder, har fått stor spridning i Västsverige. Faktum har tagit en runda.

Snart är det säsong för mat fjärran från livsmedelsindustrins ibland plastpackade grönsaker, trångbodda ägg och stressade köttprodukter. Vi guidar dig till Reko-ringar.

September 2017 på Pusterviksplatsens parkering. En handfull bilar har bagageluckorna öppna och mellan bilarna rör sig förväntansfulla människor med en och annan kasse i hand. Under gemytliga samtal byter förbeställda matvaror ägare och pengar swishas. Blandrasen Lizzy skuttar glatt runt och försöker hälsa på alla som vill.

”Jag tror jag hade beställt palsternacka”, säger en som inte riktigt kommer ihåg.

Men Myriam Coulombe kommer ihåg och langar över både palsternacka och sallad. Under namnet Eko Migration odlar hon grönsaker enligt alla ekokonstens regler i Angered. Utöver palsternacka står bland mycket annat potatis, majs, squash och mangold på menyn. Hon säljer till vänner, bekanta och boende intill.Det här är tredje, eller möjligen fjärde, gången hon är på utdelning på Reko Göteborg.
– Det är ett bra sätt att möta kunder, säger Myriam Coulombe. Flera som handlat tidigare har skrivit och berättat att de är väldigt nöjda och vill handla igen.

Sonja Kvint håller med.
– Det är jättebra grönsaker. Jag köpte en gurka sist och när jag skar upp den hemma tittade jag mig omkring och undrade vad det var som luktade så gott innan jag kom på att det var gurkan. Det är ju så gurka ska lukta!

Hon har varit här tre gånger tidigare och alltid varit nöjd. Det enda hon saknar är bär, men det hoppas hon kommer på sikt.

I dag har hon även köpt lammfilé av Lars Renström från Åkatorps skafferi i Bitterna. Han har med sig lamm i olika varianter; korv, färs och bitar.
På gården gör de egen korv och färdigmat men ordnar också aktiviteter där man både kan få klappa får och skjuta dem. Utöver gårdsförsäljning och Reko-ringar har Renström en del Göteborgskrogar som kunder. En av dem gav nyligen bra beröm och sa:

”Vad bra kött du har, men vi kan ju inte köpa av dig allesammans.” – Det är ju den bästa kommentaren man kan få, säger Lars Renström.

När drivmedel, vägtullar och parkering är betalt har han ändå sålt tillräckligt för att motivera trippen från ”Västgötaschlätta”. Han har ett kilo lammfärs kvar eftersom en kund inte dök upp (”Jag går inte omkull för det, men jag kunde ju åkt hem en halvtimme tidigare”).
– Så ska det inte gå till, muttrar Johan Virvelvind Ahlgren och lovar att ta upp det med kunden.

Det är nämligen han som dragit igång Reko-ringen i Göteborg efter att en kompis tipsat honom om konceptet. Sedan starten i juni förra året har nästan 2 000 blivit medlemmar i göteborgsområdet. Samtidigt har ringen i Skövde över 7 000 medlemmar.
– Jag får väldigt positiva reaktioner. Det enda är att utbudet inte riktigt är där det ska vara, vi saknar ägg till exempel. Men det bor 500 000 i Göteborg så det här är bara början, säger Johan Virvelvind Ahlgren.

Han tror stenhårt på Reko-ringen och att handel utan mellanhänder är ostoppbart.
Konceptet med Reko-ringar startade i Finland efter att ekobonden Thomas Snellman kom hem från en Frankrikeresa 2012.
– Jag hade aldrig hört talas om något liknande, berättar Snellman. Det var en väldigt positiv upplevelse. Det sa klick.

Föregångaren i Frankrike var onödigt byråkratisk, tyckte han, man skrev kontrakt för att köpa varor för ett halvår eller till och med ett år och dessutom skulle man oftast betala i förväg. Thomas Snellman förenklade och tog hjälp av Facebook, som ju inte ens fanns när fransmännen började 2001.

Han har varit i Sverige och berättat om konceptet, bland annat inbjuden av Reko-ringen i Grästorp, vilken var först ut i Sverige. De flesta ringar finns på mindre orter men han ser inga hinder för att det ska fungera även på större orter som Göteborg och Malmö.

Den största ringen i Sverige finns i Skövde och en annan stor finns i Borås. Thomas Snellman menar att knäckfrågan är hur konsumenterna får reda på att en ring existerar. I Finland var fenomenet länge tämligen lokalt men spreds sakta men säkert i sociala medier. Ändå tog det nästan två år innan det nådde ut nationellt.
– 2015 formligen exploderade det. Jag gjorde nog cirka 100 tidningsintervjuer och dessutom radio- och tv-intervjuer.

Sedan starten har han även mottagit flertalet utmärkelser. Senast fick han matpriset Embla som lyfter lokalproducerad nordisk matkultur.
– Det är ju inget jag personligen sökt men jag tänker att alla sådana saker når över mediatröskeln, det viktigaste är ju att konceptet får spridning och att konsumenterna får tag i den lokala maten.

Trots att han tycker att strukturomvandlingen har gått för långt, med multinationella jättar som kontrollerar och dikterar villkoren i livsmedelsindustrin, ser Thomas Snellman inte odelat negativt på framtiden. Intresset för eko och närproducerat, som ju egentligen är mer naturligt för människan, ökar och i takt med det ökar även förståelsen för hur allt hänger samman.
– Genom sina val påverkar man utvecklingen. När producenten och konsumenten möts direkt innebär det ökad förståelse . Det ger handlingskraft och skapar atmosfär. På ringarna är alla glada, det är väldigt bra stämning. Människan är ju en social varelse som vill vara delaktig och påverka.

REKO
Står för: Rejäl konsumtion.
Startade: i Finland sommaren 2013.
Kom till Sverige: September 2016.
Är: Form av direkthandel för livsmedel mellan producent och konsument där affären görs upp via Facebook och maten hämtas på bestämd plats och tid.
Reko-ringar i Faktum-land: Göteborg, Malmö och Lund.
Antal ringar: omkring 45 stycken i Sverige som samlar 60 000 medlemmar att jämföra med Finlands uppskattningsvis 180 ringar och 300 000 medlemmar.

Rent mjöl i påsen

Förra året var jordens resurser förbrukade redan andra augusti. Vi svenskar slänger 45 kilo mat och dryck per person och år. Men det finns sätt att göra bot och bättring. Faktum tipsar om några appar, sajter och organisationer för att minska matsvinnet.

Om mänskligheten och vår planet ska överleva på sikt måste vi börja hushålla med resurserna mycket mer än vi gör. I år inträffade Overshoot Day, den dag då årets tillgångar förbrukats, redan 2 augusti. Rekordtidigt, igen.

Tänk dig att du själv gjort slut på hela årets lön, a-kassa eller studiemedel redan en vecka före kräftpremiären, det håller ju inte. En som insett det är Adam Smith från Leeds i England.

Efter en strulig uppväxt drog han till Australien för att komma bort. Han jobbade som kock på olika restauranger och började så småningom få ordning på livet. Samtidigt slogs han av hur mycket ätbar mat som gick till spillo samtidigt som folk svälter i världen. Han insåg att något måste göras och när en arbetsledare sa till honom att ”du kan inte förändra världen om du inte förändrar din hemstad först” packade han väskan och åkte hem till Leeds.

Där startade han the Real junk food project, ett företag som tar tillvara mat med kort eller utgånget bäst före-datum och ser till att det kommer människor till nytta via 127 ”Pay as you feel”-kaféer i sju länder.

– Bästa sättet att överföra energin i maten är att mata människor med den, inte soptunnor, sa han i ett Ted Talk (Let’s REALLY Feed the World) häromåret. Precis som kafénamnet indikerar betalar gästerna vad de kan och tycker att maten är värd. De som har möjlighet kan betala mer eller donera pengar. De som inte har pengar kan bidra med sin tid och sitt kunnande, sopa golvet eller till exempel dra om el-ledningar.

Adam Smith kritiserar hela livsmedelsindustrin, från ax till limpa för att använda en sliten metafor, för hur illa råvaruresurser, arbetstid och färdiga produkter hanteras.Därigenom utmanar han också starka krafter. Mycket riktigt riskerar företaget sedan i somras åtal för att ha ”gjort mat olämplig för mänsklig konsumtion tillgänglig”.
– Och det är sant, eftersom det är det vi gjort sedan dag ett när vi öppnade för tre och ett halvt år sedan, förklarar Adam Smith enligt BBC. Vi har gett över en miljon människor mat med utgånget datum och ännu har ingen blivit sjuk. Vi kommer inte att sluta servera utgången mat till folk för då går den bara till spillo och det är anledningen till att vi finns.


Producenter på plats vid Faktums besök
Åkatorps Skafferi, Bitterna
StadsGrönt, Göteborg
HamraGård, Åsa
OdlarSture, Romelanda
Fristorps Gård, Västra Tunhem
Eko migration, Angered
Nolhaga bigård, Kungälv

Minska matsvinnet – Länkar till appar, organisationer och myndigheter:

eSmiley Säljer system till livsmedelsbranschen som ger bättre kontroll av livsmedelshantering, vilket i sin tur minskar svinnet.

Food2change Ideell förening som med anslutna livsmedelshandlare tar till vara och distribuerar matkassar med blandat innehåll som annars skulle slängas.

Fruktförmedlingen Facebookgrupp där överflödig frukt kan komma fruktlösa till gagn.

Karma App där konsumenter köper måltider, som annars skulle slängas från restauranger, kaféer, bagerier och butiker. Finns i 20 städer, däribland Göteborg och Malmö.

Livsmedelsverket Tips för att minska ditt matsvinn. Massor av matnyttig information, tips och tricks för att minska matsvinnet på hemmaplan.

Local Food Nodes Digital samlingsyta som kopplar samman matproducenter och konsumenter på lokalnivå. Varor presenteras, bokas via sajten och hämtas upp på utlämningsplatser (noder). Vill också vara ett gräsrotsfinansierat (frivillig medlemsavgift) verktyg för utveckling av ”framtida matsystem, friskare jordbruk och lokalekonomisk aktivitet”.

Mat bortskänkes Lokala Facebookgrupper på många håll i landet där överbliven mat kan byta ägare och komma till användning istället för att slängas.

Matsmart Nätbutik för mat som köpts in billigt tack vare kort datum, överproduktion eller förpackningsbyte och som annars skulle slängts. Levererar till hela Sverige via post, antingen till dörren eller lokalt utlämningsställe.

Min farm Lokala och småskaliga lantbrukare säljer direkt till konsument via nätet, för upphämtning på centrala utlämningsplatser. Än så länge är 49 gårdar anslutna i Jämtland, Västerbotten, Stockholm och Uppsala.

Olio App som kopplar samman grannar men också lokala företag för att ta tillvara på varandras överskott av mat genom att fotografera och lägga upp den till allmän beskådan tillsammans med en beskrivning.

The Real Junk Food Project Globalt nätverk, med bas i Leeds, England, som söker upp fullt ätbar, men för livsmedelsindustrin av olika skäl osäljbar, mat och gör den tillgänglig för konsument genom egna Pay as you feel-kaféer men också via bland annat catering, evenemang och skolor.

Rescued Helsingborgsföretag som hämtar frukt som håller på att bli dålig hos lokala handlare och odlare och förvandlar den till juice för försäljning i Skåne, Göteborg och Stockholm.

ResQ-Club App som spårar och skickar notiser om överbliven lokal restaurangmat som du ”räddar” genom att beställa i appen och hämta på vägen hem. Finns anslutna restauranger på många orter i Sverige, både stora och mindre, men också i Finland, Tyskland och Nederländerna.

Rude Food Icke vinstdrivande cateringrestaurang i Malmö. Den samarbetar med lokala matproducenter för att laga mat på ett sätt som ger minimalt, och spårbart, koldioxidavtryck. Eventuellt överskott går till välgörenhet.

Släng inte maten En kampanjsajt från Konsumentföreningen Stockholm med massor av information, tips och idéer om hur man kan minska matavfallet.

Solidariskt Kylskåp Samarbetsorganisation för både hushåll och livsmedelsbutiker för att samla in mat som riskerar att slängas och istället distribuera till behövande.

Whywaste Företag som saluför digitala system för bättre kontroll över bäst före-datum för livsmedelsbutiker så att varor som riskerar att gå ut kan prissänkas eller skänkas istället för att hamna i sopcontainern.

TEXT: Patrik Andersson

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR