FAKTUM | 2017/11/17 Nyheter, Reportage

”Man blir utsatt för rätt mycket i Malmö”

Faktumförsäljare Mikael Svensson:

Jag blev rånad och misshandlad 2011. Tidningarna skrev om det: ”Rånet vid Triangeln”. Urklippen har jag sparat.

Jag hade varit på Stippes, och hade tusen spänn på mig. Jag vet att man inte ska ut på natten med så mycket pengar. Det var ett gäng som först tog min cykel, innan de överföll mig, tog min plånbok och slog mig. De kom undan i en taxi.

De första poliserna på plats trodde på min berättelse, men kunde inte hitta några spår av förövarna. Andra poliser verkade inte tro att rånet inträffat alls. De hittade aldrig några bevis och ingen anhölls. Nu har de säkert lagt ner fallet. Men jag fick i alla fall brottsskadeersättning.

Efter rånet blev jag rädd för att röra mig på gatan, även dagtid. Man blir utsatt för rätt mycket i Malmö. Men i och med att jag började sälja Faktum för tre år sedan har det blivit bättre. Det känns tryggt att ha kontakt med butiks-ägarna vid mina försäljningsställen och jag har mina stamkunder som kommer och pratar.

Min kompis Kristian pushade mig att bli Faktum-försäljare. Jag trivs med jobbet, blir respekterad, och träffar flera gamla bekanta på gatan. Jag arbetstränar också, på ett snickeri, tre dagar i veckan. Vi gjorde solstolar till sommaren, till vintern blir det julpynt. På 90-talet var jag intagen på sjukhus en period på grund av psykiska problem. Jag träffar fortfarande en läkare en gång i månaden, eftersom jag äter psykofarmaka.

Tidigare sålde jag vid ingången till ett varuhus, men blev avhyst. Ett gäng trakasserade mig där, jag vet inte vilka de var, men kunde inte stå där längre. Nu har jag mina egna fasta platser, vid Skomakaregatan eller vid Triangelns station.

När det började komma tiggare blev det lätt gräl mellan oss försäljare och dem, vi kom på varandras revir och tävlade mot varandra om att få en inkomst. Men nu har alla fått sina egna platser och vi respekterar varandra. De som tigger är här tillfälligt och har ju det rätt jobbigt.

Ibland måste jag stå flera timmar för att få tidningarna sålda, men man måste acceptera att folk inte vill köpa sådant de inte vill ha. Vissa säljare kan ändå ta detta personligt och klagar över att det blir långtråkigt. De som köper tidningen tror ibland att vi som säljer sympatiserar med innehållet ideologiskt, men så behöver det inte vara. Tidningen har ibland fått kritik för att vara alltför vänstersinnad. Men jag röstar på Miljöpartiet.

Faktum ger en inkomst, lite dricks. Och du får ta egna initiativ. Jag är tacksam över jobbet. Det känns bra att ha sysselsättning, och tryggt att komma till ett ställe där du uppskattas.”

TEXT: Fanny Malmberg

BILD: Fanny Malmbergskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR