FAKTUM | 2013/05/31 Reportage

hor1
Fler unga män än unga kvinnor säljer sex i dagens Sverige. Många av dem är är homosexuella och hemlösa. Faktum har i skydd av natten gått på gatan tillsammans med pojkarna som prostituerar sig. Det här är den lika skakande som osynliggjorda sexhandeln på stritan.

Text: Cia Erander Bild: Andy Prhat

Peter står och huttrar i busskuren med en cigg i handen. Han är som tagen ur en reklamkampanj för modekedjan Solo – det enda som inte passar in i bilden är hans sönderbitna naglar. Några minuter senare stannar en stor bil framför Peter. I den har en man i 50-årsåldern kurat ihop sig. Han tittar på Peter med flackande blick. Som att han inväntar bekräftelse. Peter går med snabba steg mot bilen och i samma ögonblick som han hoppar in har ekipaget kört i väg.
Den här gången blir det en avsugning i bilen. Av praktiska skäl. Peter bor med sin flickvän och mannen har fru hemma. Under en första kontakt på nätet, innan mötet i den fysiska verkligheten, har de kommit överens om priset – 1 500 kronor utan skydd. Peter går däremot inte med på analsex utan kondom. Och väljer noga ut sina kunder.
– De måste vara fräscha och får inte vara direkt fula. Är de äldre måste de vara snygga för sin ålder för det är mer motbjudande med gamla kåtbockar.
Peter är 19 år och student. Han började sälja sex av en slump när en homosexuell kille på en fest erbjöd honom pengar. Själv identifierar han sig som ”ultrastraight” och ser sexförsäljningen som ett nödvändigt ont för att dryga ut kassan. Ingen känner till att han prostituerar sig, men flickvännen har börjat ifrågasätta hur han har råd med alla dyra kläder och krogkvällar. Han tar bara emot manliga kunder eftersom det gör det lättare att separera jobb från privatliv.
– Jag tänker inte hålla på med detta länge, men som student har man det så jävla knapert. Jag har vant mig vid dyra vanor nu och får nog sälja sex tills jag har fått ett välbetalt jobb.

Män säljer mer sex
Han trycker på att han inte har missbruksproblem eller kommer från speciellt trasiga familjeförhållanden.
– Ibland bedövar jag mig med några glas vin eller lugnande tabletter innan jag träffar kunder, men jag mår jättebra när jag bränner pengarna jag har dragit in. Jag skulle inte vilja kämpa med underbetalda extrajobb som många polare gör.
I slutet av 2012 basunerar tidningarna ut att det är mycket vanligare att män mellan 16 och 25 år någon gång har haft sex mot någon form av ersättning än att unga kvinnor har haft det – 2,1 procent mot 0,8 procent. Det är Ungdomsstyrelsen som har genomfört undersökningen, och resultatet presenteras som om det vore häpnadsväckande. Man vet inte varför det förhåller sig på det här viset. Ungdomsstyrelsen ska fortsätta undersöka de bakomliggande orsakerna till de unga männens flitigare sexförsäljning.
Redan 2009 fick liknande resultat stor uppmärksamhet i media, men utan att fästa i det offentliga samtalet. Det faktum att fler män säljer sex är heller inget nytt för 00-talet utan redan i den svenska sexualvaneundersökningen från 1996 står det klart att så är fallet. Efter det har flera olika undersökningar gjorts i Sverige och internationellt, samtliga visar liknande resultat vad gäller mäns respektive kvinnors prostitution. Ändå presenteras förändringen som en udda nyhet vartannat år.
Anneli De Cabo Y Moreda och Jari Kuosmanen forskar om män och transpersoner som säljer sex vid Göteborgs universitet på uppdrag av Brottsförebyggande rådet (Brå).
– Efter kvinnorörelsens intåg blir manlig prostitution osynlig. Rörelsen har gjort otroligt mycket bra, men inte för prostituerade män och transpersoner. Det är könsmaktsordningen som bestämmer vem som är prostituerad och vem som köper sex, säger Anneli.
Hon påpekar att det visst finns en könsmaktsordning, men att det långt ifrån alltid är den som styr. Alla måste involveras i sexköpslagen, som Sverige införde först i världen 1999, menar Cabo Y Moreda. Lagen var en del i den dåvarande regeringens Kvinnofridsproposition, där det fastslogs att det är angeläget att bekämpa prostitution eftersom det inte är förenligt med jämställdhet att män köper sex av kvinnor. Det fastställs alltså klart och tydligt att heteromän är förövare och att prostituerade är kvinnliga offer. En skev könssyn, där kvinnor delas upp i horor/madonnor och män betraktas som ständigt kåta och i stånd att ansvara för sina kroppar, dominerar och samhället står handfallet inför män som säljer sex.
– Regeringen beställde till och med en rapport av RFSL, som resulterade i Osynliga synliga aktörer 2011. Efter det hände ingenting trots att undersökningen visar hur mångfacetterad prostitutionen är. Inställningen som råder är att män är jämbördiga sexuella varelser, som blandar nytta med nöje och utforskar sexualiteten när de säljer sex, säger Anneli.

hor2”Svårt att nå dem”
I regeringens utvärdering av sexköpslagen, Förbud mot köp av sexuell tjänst – En utvärdering 1999-2008, SOU 2010:49, återfinns 23 rader om män och transpersoner på 300 sidor, påpekar Anneli. Av RFSL:s rapport Osynliga synliga aktörer framgår också att ett stort antal av kvinnorna som säljer sex till män definierar sig själva som bisexuella eller lesbiska. Catrin Sandman på Prostitutionsgruppen i Göteborg bekräftar detta.
– 37 procent av de kvinnor som kommer på samtalsterapi är homo- eller bisexuella. Jag vet att många män och transpersoner prostituerar sig, men vi har väldigt svårt att nå dem. Bara 5-10 procent av dem vi möter tillhör denna grupp. I den uppsökande verksamheten på gatan ser vi dem inte alls eftersom de håller till på internet, säger hon.
Fyra av fem av dem som kommer på samtalsterapi har utsatts för sexuella övergrepp, oftast innan prostitutionen. Många uppger att de stannar i destruktiva relationer för att slippa bli hemlösa. Nästan alla vill ta sig ur prostitution och det är vanligt att de har ett uttalat självskadebeteende. De män och transpersoner som dyker upp har likartade berättelser och bakgrunder som kvinnorna. Osynliga synliga aktörer visar också att män och kvinnor som säljer sex har mycket gemensamt, och ofta någon form av utsatthet bakom sig. Det är väldigt vanligt att människor börjar må dåligt först när de har upphört med att sälja sex. Catrin poängterar att Prostitutionsgruppen är mycket mån om att nå män och transpersoner och tar deras situation på yttersta allvar. Hon tror att många män inte vågar söka hjälp för att de är vana vid att inte bli tagna på allvar.
När sexhandelns mönster bryter mot heteronormen blir både socialarbetare och regering ställd, trots att problemet knappast är nytt. Också förr om åren sålde män sex på flera olika platser utomhus i Göteborg.
– Det säger en hel del att en socialarbetare konstaterade att kvinnorna och männen håller till på varsin sida av kanalen. När jag ifrågasatte varför de inte agerade när de såg männen visste hon inte riktigt vad hon skulle svara. Det noterades bara passivt, säger Anneli De Cabo Y Moreda på Göteborgs universitet.

Fick ofta stryk
– Här stod jag och sålde sex på 80-talet, säger Kalle med en yvig gest ut över parkeringen på Grönsakstorget. Jag kunde ha 10-20 gubbar på en kväll, skrattar han med en rosslande rökig röst.
– Det var ingen som brydde sig om att vi stod här.
I dag finns nattöppna etablissemang som hotell Flora på torget, och prostituerade män hade körts bort av den enkla anledningen att de kan skrämma bort gäster.
Kalle var hemlös på den tiden och bodde ömsom hos torskar och ömsom i köpcentret Nordstan. När han var 28 år plockade Göran bort honom från Grönsakstorget. De hade en relation i tio år, men sex hade de bara ett par gånger poängterar Kalle. Göran är dock hans hjälpare än i dag. Sedan fick Kalle egen lägenhet på Hisingen genom socialen. Några minuters vandring från Grönsakstorget ligger krogen han jobbade på då.
– Jag jobbade här och tog betalt för sex. Det gick bra att ragga bland krogens besökare. Jag var helt öppen med det.
Hans öppna hållning ledde till att han misshandlades upprepade gånger.
– Precis här blev jag attackerad. Från det fönstret skrek en granne att hon skulle ringa polisen. Jag höll på att bli halvt ihjälsparkad.
Uppsynen förmörkas för första gången under vårt samtal när han pekar på brottsplatsen i Kville på Hisingen.
– Själv märkte jag inte att jag höll på att förblöda och försökte krypa till min lägenhet. Jag fick åka ambulans och sy, men promenerade till jobbet redan nästa dag, säger han.
Kort därpå reste Kalle till Gran Canaria och hade hejdlöst mycket sex med olika människor. Det var som en protest mot allt han utsatts för. Han plockade ut stygnen själv framför spegeln på charterorten.
I längden blev det ohållbart för honom att bo kvar i Kville på grund av skinnskallarna som häckade där. Innan det var dags att dra vidare snodde han Görans kort och stack till Kos ett tag.
– Jag kom på att jag kunde tjäna pengar på rumpan redan som tolvåring i Köpenhamn, säger han. Det var en dröm som blev sann med resor och boende på lyxhotell runt världen. Jag har horat i de flesta europeiska storstäder.

”Mamma var värst”
Anledningen till att han hamnade i just Köpenhamn var att han rymde från mammans och styvpappans misshandel. Det var första gången han rymde och han efterlystes han av sina anhöriga, som trodde att han hade rövats bort av en pedofil. Köpenhamn var en härlig fristad från stryk, som i värsta fall kunde innebära rapp med hopprep på bara kroppen. Det började när han var i femårsåldern.
– Mamma var värst och jag har aldrig förlåtit henne för det hon gjorde, men jag har ändå kontakt med henne. Hon har supit ner sig totalt.
Pengarna han tjänade på prostitution gick främst till droger. Rymningsturerna till Köpenhamn och Oslo varvades med olika ungdomsanstalter.
– Jag höll mig medvetet till att sälja mig till gubbarna. De var snällare än de i 25-35-årsåldern, som kunde vara våldsamma. Gubbarna var alldeles till sig över att få en så ung pojke.
Han var suverän på att ljuga och sa att han var 16 när han var 12. Ingen hade kontroll över honom och på ungdomshemmet satt han på taket och sniffade lim.
När han var 13 år behövde han desperat någonstans att sova i Oslo. Han fick åka med sex män.
– Jag behövde en säng och lät dem sätta på mig. De var snälla, den femte lade till och med en kudde under magen, säger han.

hor3
”Ville jag skulle piska”
– Sätta gränser har varit viktigast att lära ut, säger Marie Hagberg, före detta kurator på RFSL Göteborg under 16 år, i dag kurator på mottagningen för könskorrigering i Alingsås, Lundströmmottagningen.
– Många unga killar mår dåligt över sexifieringen och gör sånt de inte vill. Ofta kom de av en annan anledning så kom sexförsäljning fram som en del av problemet. Jag tror att nästan alla som säljer sex har upplevt att integriteten har gått överstyr tidigare.
Inser Kalle att han att han var med om en gruppvåldtäkt? Han tvekar och trycker på att de var snälla.
– Då insåg jag inte alls att det var ett övergrepp, men som vuxen har jag fattat att det var snett. Men jag får skylla mig själv som följde med!
De flesta män som har utsatts för sexuella övergrepp skuldbelägger sig själva och betraktar sig som medansvariga för övergreppet. I en studie från 2009 uppgav en majoritet av respondenterna att de reagerat med paralyserad rädsla, hjälplöshet eller resignation vid övergreppet.
Kalle tycker att det är en grovt förenklad könssyn att kvinnor som säljer sex per automatik är offer och att män alltid har kontroll. Många av pojkhororna är döda sedan länge och det hade kanske kunnat förhindras om det togs på allvar att de for illa av sin prostitution.
Sista gången Kalle tog betalt för sex var han 38 år. Nu är han över 50. På slutet ställde han upp för att vara snäll mot en långvarig kund, men tog pengar av princip.
– Han ville att jag skulle piska honom och sånt. Det var inga svåra grejer.
För att gå tillbaka till tiden efter misshandeln på Hisingen: allt gick åt helvete och Kalle lade in sig på behandlingshem. Han både söp och knarkade kraftigt.
– Det krävdes flera år av terapi för att få mig att inse vad min kropp hade utsatts för sexuellt. Jag förstod inte alls vad jag hade hållit på med. De lärde mig att bli ärlig mot mig själv, men jag fortsatte att hora. Man har ingen egen sexualitet när man lever så.
Kalle fick återfall och började knarka igen. Han menar att han har haft förhållanden utan ömsesidiga tjänster inblandade, men att det är svårt att älska på riktigt. Sex med män verkar stå för något destruktivt. När han pratar om de flickvänner han har haft låter han varmare.
Till slut fick han drömlägenheten inne i stan genom behandlingshemmet Skyddsvärnet och jobbade som servitör på en central krog. Han diagnostiserades med manodepressivitet, borderline och drag av bipolaritet, vilka i kombination med alkohol och piller suddar bort urskiljningsförmågan. Han lät fel människor hänga i lägenheten och kunde ha hög musik på i flera dygn. Folk gick i trapporna och rökte hasch. Vid ett tillfälle somnade han från spisen och brandkåren fick släcka branden. Flera gånger stannade hans hjärta och han var kliniskt död i några sekunder. Att möbler slängdes i vredesmod var inget ovanligt. Upprepade klagomål ledde till vräkning och när det inte förbättrade oväsendet till och med hot om att polisen skulle slänga ut bohaget på gatan. Han tog starka antipsykotiska tabletter och kunde sova i dygn efter en fylleperiod.

”Skallade mig med all kraft”
Nu bor Kalle med Woytek, som var hemlös när de träffades för åtta år sedan. Mirakulöst nog fick Kalle en ny lägenhetschans av Skyddsvärnet efter en tid. Woytek har misshandlat honom upprepade gånger.
– Woytek skallade mig med all kraft och drog igen dörren så en bit av fingret trillade av, säger Kalle.
– Jag fick åka i ilfart till sjukhus och få fingertoppen ditsatt igen. Det blev rättegång och han fick samhällstjänst som straff. Men han är snäll också och jag vill inte vara ensam. Vi har inget sexuellt förutom att vi har sugit av varandra ett par gånger på fyllan.
Förr kunde Kalle hälla sömnmedlet Theralen i kompisars glas för att slippa vara ensam. De blev så skakiga i benen att de inte kunde ta sig därifrån på ett par dagar.
När jag träffar Woytek fyller han sitt dricksglas med vodka upp till bredden.
– Jag var alkoholist som sjuåring. Mamma ville inte supa ensam och när hon skickade mig att handla sprit klunkade jag i mig ännu mer. Jag var jämt full i skolan, berättar han.
När han var sex år blev han våldtagen av söndagsskoleprästen i sitt förra land. Det fortsatte regelbundet under sommaren som följde när prästen hade daglig tillgång till Woytek på kollo.
– Allt prästen gjorde var rätt för mig, han kunde inte göra fel Det var som att få Gud i rumpan.
De sexuella övergreppen fortgick tills Woytek var tio år då mamman upptäckte blod i hans kalsonger.
– Mamma anmälde prästen och han åkte in i fängelse. Han hängde sig i cellen.
Woytek hamnade på sitt första behandlingshem som 16-åring. Han hade en dröm om Sverige och kom hit 1993. Hans liv har i perioder bestått av missbruk och hemlöshet. Han vill inte gå in på detaljer, men säger att han har sålt sex och bott tillsammans med rika gubbar till och från.
– Unga prostituerade män hör ofta av sig för att de mår dåligt. Den värst utsatta gruppen är nyanlända. De kan utnyttjas för att de inte har nånstans att bo mot att de ställer upp på diverse. De kan också vara vana vid så pass stark diskriminering i sitt land att det är otänkbart för dem att söka hjälp även om de utsätts för övergrepp, säger Sofia Kuno på RFSL Brottsofferjour.
Kuratorn Marie Hagberg säger att hbt-personer från länder som Afrika och Mellanöstern är nedslagna eftersom de oftast har blivit utslängda av familjen och saknar kontakter i Sverige.

hor4
Brännmärkt med glödgat järn
Fahid är papperslös bög och kommer från ett land där gayfolk skjuts på stället inom militären, sedan heter det att de dog i strid. Det är obligatoriskt för alla att delta i ett militärt samhällstjänstprogram, där de flesta tvingas vara kvar. Fahid lyckades rymma från programmet.
När vi ska ses sms:ar han och ändrar mötesplats så att inte Reva-kontrollanterna ska ta honom. Den lilla figuren utanför Åhléns ser sig misstänksamt om åt alla håll och hälsar tveksamt. Vi vandrar omkring i kylan på smågator och misstänksamheten släpper efter en stund.
– Jag känner till homosexuella som avrättades inom det militära programmet och inget utreddes efteråt. Det är otänkbart att ha avvikande sexuell läggning i mitt hemland, säger Fahid.
Gränspolisen fick tag på honom när han rymde. De brännmärkte honom med glödgat järn. När vi har hittat ett ställe han vågar gå in på visar han det gigantiska ärret på ena armen.
– Konstigt nog lät de mig gå över till grannlandet efter att de hade bränt mig.
Fahid fraktades till Lampedusa 2009 under mardrömslika förhållanden, men ville till Sverige där det inte är lika omöjligt att få jobb. Han fick avslag på sin asylansökan och hann inte söka igen eftersom han togs av polisen i tunnelbanan. Efter det har han deporterats fram och tillbaka mellan Sverige och Italien.
– Inte ens de av mina landsmän som är homosexuella vill ha kontakt med mig. De har gift sig för att det ska se bra ut, och vågar inte visa sig med mig för att jag vägrar gifta mig och skapa en fin heterofasad.
I början i Sverige bodde han på soffan hos landsmän, men det blev ohållbart när de mer och mer aggressivt ifrågasatte hans läggning och ondgjorde sig över homosexuella som orena. Även om han inte är öppen förstår landsmännen eftersom han har kommit ensam till Sverige. Han är så rädd för dem att jag inte ens får nämna vilket land han kommer ifrån.
– Jag får bo i en källare under en kyrka. De hjälper mig, men det känns konstigt att höra hur de predikar mot homosexuella.
Den enda han vågar vara öppen inför är kontaktpersonen på RFSL. Till och med när han stötte på en lesbisk landsmaninna på RFSL sänkte de båda blicken och skämdes inför varandra.
Han skulle vara överlycklig för ett städjobb för om han får jobb får han uppehållstillstånd. Han är helt isolerad, och har inte råd att gå på gayklubb för att få kontakter den vägen. Hans enda önskan är att få stanna kvar i Sverige och jobba. I hans land är homosexualitet förbjudet och kan ge flera års fängelse. Utomrättsliga avrättningar utförda av säkerhetsstyrkor har också rapporterats enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter. Domstolarna har förutom civilrättsliga och straffrättsliga avdelningar också särskilda avdelningar för sharia.
– Jag bodde här inne ett tag, säger han när vi strosar omkring i trängseln på centralen. Det var bättre än att leva i skräck hos landsmännen. Sedan fick jag bo på ett kontor och var tvungen att gå innan öppningsdags och komma efter stängning. Jag är van vid att bara strosa runt, men jag har tillbringat mycket tid på biblioteket.
Fahids svenska är otroligt bra med tanke på de få år han har vistats här, och han förstår de mest subtila språknyanser. Jag säger att han skulle bli en utmärkt översättare eller tolk. Det sista han gör är att visa Vilhelm Mobergs Utvandrarna innan han beger sig vidare ut i kylan. Reva-kontrollanterna ger sig främst på ensamma färgade i tunnelbanan så han tillhör en riskgrupp.

Vill inte anmäla
Några dagar efter vårt möte skriver Kalle att Woytek slagit honom igen så att blodet flyter. Jag uppmanar honom att anmäla, men det tänker han inte göra för nu är allt lugnt och Woytek har dåligt samvete.
RFSL:s studie Våldsamt lika och olika om våld inom samkönade relationer visar att 25 procent av de svarande har upplevt någon form av psykologiskt, sexuellt och/eller fysiskt våld. Av dem som uppgett utsatthet i en nuvarande relation var 33 procent lesbiska och 46 procent bögar. Endast sex procent har polisanmält partnervåldet. Förutom att anmälningsfrekvensen är lägre påminner siffrorna mycket om de som figurerar i samband med kvinnomisshandel, men samkönat våld är helt osynliggjort.
– Det är mycket få brott som anmäls på grund av den allmänna känslan av att inte accepteras. Hbt-gruppen har blivit van vid att hitta lösningar på egen hand. De är mot normen och anpassar sig efter det. Steget är mycket längre för dem att söka hjälp och anmäla, säger Sofia Kuno.
Några dagar senare frågar jag Kalle hur han mår.
– Jodå jag lever. Sånt här är livet för oss käringar.

 

Det här är männen som säljer sex:
Män och kvinnor som säljer sex har liknande bakgrunder – ofta med någon form av utsatthet bakom sig. Flertalet män debuterade, liksom de kvinnliga sexsäljarna, tidigt och många kommer från splittrade familjer eller institutionsboende. Ångest och en syn på kroppen som slit- och slängvara är vanligt. Både killar och tjejer uttrycker ofta ett behov av pengar till knark, kläder, mat eller en plats att sova på som utlösande orsak till sexsäljandet. Män som säljer sex använder, i lägre grad än andra män som har sex med män, kondom. Den förhärskande uppfattningen män som säljer sex är att de antas göra det frivilligt och att de är homosexuella (Dennis, 2008). Att sälja sex antas vara ett beteendemönster som ingår i en ”homosexuell kultur”.
Källa: Osynliga synliga män

Sexmarknaden på nätet:
Sexhandelskontakterna via internet har mer än tredubblats sedan 2004 till 57 procent. Dock finns inget som tyder på att nätet i sig ökat sexförsäljningen. Samtidigt verkar det som om riskerna för problematiska möten utanför internet är större för hbt-personer, som i högre grad använder internet i sexuella syften än heterosexuella. Till exempel uppgav sex procent i Rfsl:s medlemsundersökning, jämfört med knappt två procent i Ungdomsstyrelsens skolenkät, att de någon gång upplevt att de blivit pressade eller tvingade till sex av den de träffade i verkligheten efter sexkontakt på nätet.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan