FAKTUM | 2018/12/14 Reportage

Tidningsutgivning, konsthantverk och fotboll. Nu flyttar den mångsidiga verksamheten Shedia in i nya lokaler i centrala Athen. Den grekiska gatutidningen satsar sig ur krisen och håller envist fast vid devisen: Att klaga lönar sig inte.

Örhängen, lampskärmar, pappersmobiler för bäbisar och andra kreativa skapelser hänger på trådar från taket. På Shedias redaktion har i ett av rummen en tillfällgi verkstad inrymts. Att skapa konsthantverk av tidningsreturer har gett ny sysselsättning för Athens hemlösa. En nödvändig åtgärd, enligt Shedias chefredaktör och grundare, Chris Alefantis. 

Precis som Faktums försäljare i Sverige möter Shedias försäljare i Grekland allt tuffare motstånd.
– Det är markant svårare att sälja tidningen nu, säger Chris Alefantis.

En förklaring till detta är att den grekiska regeringen har beslutat att lägga en extra skatt på företagare i landet för att bekosta anställdas sjukvårdsförsäkringar. Det har tvingat Shedia att höja priset på tidningen.
– Vi har höjt från tre till fyra euro, men samtidigt får försäljaren fortfarande bara behålla en och en halv euro. 1 euro per såld tidning går till försäkringen. Vi kan inte betala den på annat sätt, säger Chris Alefantis.

Det har gjort försäljarna upprörda och det är ett svårt slag mot tidningen, men Chris Alefantis berättar inte om problemen med den uppgivnes tonfall. Att inte klaga är en medveten hållning.

Full verkstad. Konsthantverket, som tar tillvara på Shedias tidningsreturer, sysselsätter nya grupper och tidigare tidningsförsäljare. Resultatet pryder än så länge mest redaktionen men kommer snart att synas i Shedias nya showroom där de ska säljas till förmån för Greklands hemlösa. På bilden ses Vanessa Doula och Manos Papagiannakis.

Shedias slitna lokaler ligger i dag i ett av Athens mest krismärkta områden. På gatan utanför samlas skräpet på hög, klottret breder ut sig och i mörka portar till övergivna hotell och butiker injicerar drogberoende.

I Shedias lilla verkstad sitter två tidigare försäljare av tidningen som utbildats i hantverket att skapa brukskonst av returerna. De är nu halvtidsanställda för denna syssla och jobbar fyra timmar om dagen.
– När beställningarna trillar in finns förstås möjligheter att utöka tiden, säger Chris Alefantis optimistiskt.

Allt görs för hand, varje produkt är unik, ihopsatt med ekologiskt lim och … ja, genomtänkt i alla led, vad det förefaller.

Från och med i höst kommer produkterna att säljas i Shedias nya showroom, i nya lokaler i centrala kvarter. Chris Alefantis visar oss runt på torget där businessklädda män och kvinnor lunchar. Här ska Shedia bli ett nav för socialt arbete i Athen. Tanken är att ingen ska kunna passera utan att notera. Invigningen är planerad till november.

Den ekonomiska krisen till trots, många lämnar fortfarande landet, särskilt de yngre, finns positiva tecken i Grekland 2018.
– Officiella siffror säger att arbetslösheten nu sjunkit från 26 till 20 procent – så i teorin ser det bättre ut, men fortfarande är det väldigt många som står utanför. Värst är det för gruppen över 50 år, säger Chris Alefantis.

Den verklighet han själv möter på Athens gator visar inga tecken på förändring. Den får Shedia skapa på egen hand.

Vad de åstadkommit har de nu också svart på vitt. För 45 000 donerade euros har tidningen låtit ett konsultföretag kartlägga resultatet under tidningens två första år, 2013–2015 (se fakta).
– Även om varken Shedia eller Faktum är verksamheter som handlar om siffror utan om människor, är det ibland bra att kunna visa vad man tillfört på ett överskådligt sätt, säger Chris Alefantis.
– Om inte annat hjälper siffrorna till när man ska söka fondmedel.

Shedias nya lokaler. – När vi startade Shedia brukade jag säga att tidningen startade mitt i Greklands ekonomiska kris. Jag har slutat säga det, för ingen vet längre var mitten är, säger Chris Alefantis, grundare och chefredaktör. Nu satsar han sig vidare ur krisen och flyttar tidningens alla verksamheter till stora nyrenoverade lokaler i centrala Athen, där ingen kan undgå att lägga märke till dem.

Vid sidan om arbete behövs också social gemenskap för att skapa en bättre livssituation för Athens hemlösa. Med olika bollar i luften, för närvarande fotboll, basket och boule, har Shedia skapat lagkänsla, självkänsla, livsglädje och kamratskap. Även i ett omvittnat generöst Grekland sticker dessa insatser ut.
– Det finns många grekiska fotbollsklubbar som i dag startar lag för flyktingar och det är bra, fotboll är ett fantastiskt verktyg för att åstadkomma förändring. Skillnaden mellan oss och fotbollsklubbarna är att vi inte ser på de nyanlända som flyktingar eller utlänningar. Vi ser oss alla som hemlösa i Grekland. Vi söker upp människor, inte bolltalanger, säger Chris Alefantis.

Över 1 000 barn och unga från flyktinglägren har involverats i Shedias fotbollsverksamhet hittills. I dag stöttar också tidningen andra företag och organisationer att följa dess exempel.
– Alla vinner i dessa möten. Flyktingarna får nya kontakter och kommer in i ett samhälle som de börjar inse att de kanske blir kvar i. Och de hemlösa grekerna får en chans att överbrygga sina fördomar. De finns också i Grekland, medger Chris Alefantis, även om människor generellt sett känner sig välkomnade till Grekland. Ibland mer än i andra länder.
– Jag har mött familjer som flyttat vidare till Tyskland i hopp om något bättre, men som kommit tillbaka hit, säger Chris Alefantis.

På frågan hur länge den grekiska orken och omtanken kommer att räcka, ser han närmast förvånad ut.
– Antingen omfamnar du en människa som lider eller så gör du det inte. Och väljer du att göra det gör du inte det i en vecka för att sen säga: Nu får det räcka. Det här har inget med tålamod eller ork att göra.

Fotboll för alla hemlösa – I början kom inga syrier till fotbollslaget, för de såg sig själva som transitflyktingar, men det har ändrats. Allt fler inser att de kommer att bli kvar här ett tag. Och att gräset inte är så mycket grönare på andra sidan, säger Chris Alefantis om Shedias fotbollsträningar för hemlösa i Grekland.

Chris Alefantis tycker att han varje dag ser nya sociala utvecklingsidéer i Athen.
– Det är många som vill göra gott.

El Sistema Greece är ett exempel. Den internationella musikskolan har liksom Shedia haft en snabb utveckling, baserad på fondmedel från internationella stiftelser och organisationer. På knappt två år har El Sistema etablerat sex musikskolor runt om i Athen, 23 musiklärare arbetar regelbundet med undervisning av ett par hundra elever i orkesterspel och körsång.

Tankar finns nu på ett samarbete mellan de båda organisationerna. Hur det kommer att se ut är inte klart när vi lämnar Grekland för denna gång.
– Men jag är säker på att det finns möjligheter, säger Chris Alefantis.

Nya samarbeten. Satar från Afghanistan har varit i Grekland i 2,5 år nu och spelar fiol i El Sistema sedan sju månader. Han berättar om den snabba utvecklingen: – Jag följde med några vänner till en repetition och fick låna en fiol för att börja lära mig spela. Snart kunde jag börja i orkestern. Och nu ger vi konserter. – Musik är som medicin. När jag spelar försvinner alla problem för en stund, säger Satar. El Sistema Greece är en av många blivande samarbetspartner för Shedia.

SHEDIAS RESULTAT
Efter de två första verksamhetsåren, 2013– 2015, redovisade Shedia följande:
• Tidningen gav fast arbete till sju anställda samt arbetstillfälle åt 178 försäljare.
• 34 personer kom ur sin hemlöshet genom inkomsten från Shedia.
• 70 personer kom tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden och kunde lämna plats åt nya försäljare.
• Två av tre uppgav att arbetet med att sälja Shedia i hög grad bidragit till att täcka deras basbehov: tak över huvudet och mat.
• Sju av tio uppgav att Shedia i hög grad bidragit till ökade kunskaper inom försäljning, marknadsföring och organisation.
• Tre av fyra uppgav att Shedia i hög grad haft betydelse för deras sociala utveckling.
• Tre av fyra uppgav att arbetet med Shedia ökat deras psykiska hälsa och självförtroende och fått dem att tänka mer positivt på framtiden.

KRISEN PÅ ATHENS GATOR
Detta ser du:
Fallfärdiga byggnader
Övergivna lokaler (hotell, butiker och restauranger)
Öppet drogmissbruk
Skräp och klotter
Uteliggare

Detta ser du inte:
Tiggeri (förbjudet i Grekland).
Droghandel (bland den lägsta i Europa)
Våld (som ovan)
Kriminalitet (som ovan)

Slutsats:
Den ekonomiska krisen och flyktingmottagande har inte synligt ökat våld och kriminalitet på Athens gator.

 

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR