FAKTUM | 2017/06/22 Nyheter, Profilintervju

Näthatarna kallar Linnéa Claeson ”feministäckel, korkad kossa och lesbisk hora”. De hotar att kidnappa eller skära upp henne. Men hon har gett sig fan på att orka. Det måste gå.

I november 2014 hade Linnéa Claeson fått nog. Hon var erbarmligt trött på män som inte kunde bete sig anständigt. Det är ju en sak att flörta på nätet, men en helt annan att oombedd skicka bilder på sitt könsorgan eller skriva att hon är en ”hora” som säkert skulle ”njuta av kuk i analen”.

Utdrag från Linnéa Claesons instagram #assholesonline.

– Jag försöker säga saker som de är – varken över- eller underdriva. Skriver de ”dö jävla hora, jag ska knivhugga dig” är det bara att vara öppen och säga det rakt ut, diskussionen får vi sen ta utifrån det. Om inte jag eller någon annan vågar tala öppet om jobbiga grejer, hur ska vi då kunna förändra situationen?

Så hon skapade ett Instagramkonto kallat Assholesonline där hon började lägga ut skärmdump-ar över konversationerna för att lyfta frågan om sexism, hot och näthat. I november 2014 fick hon drygt 100 gilla-markeringar per publicerad bild. 
I dag har hon närmare 200 000 följare som tar del av den, till synes, aldrig sinande vågen av idioti.

– Det blir ju vardag men samtidigt beror det mycket på dagsformen hur illa jag tar vid mig. Det är mycket döds-, våldtäkts-, och kidnappningshot.

Har du vidtagit några åtgärder?
– Jag gör det hela tiden. Det finns en massa olika sätt att skydda sig på. Många ignorerar och blockerar, det tycker jag är helt okej. En annan är att anmäla till sidan, polisanmäla, eller som min naturliga försvarsreaktion – driva med personen. Det är mitt självförsvar, oavsett om det är online eller offline. Det är en överlevnadsstrategi, antar jag.

Det som Linnéa satt fingret på, sexism och näthat mot tjejer, är relativt nytt. Men rädslan, ilskan över situationen och känslan av utsatthet har funnits där i många år.
– Jag och mina tjejkompisar har alltid varit rädda när vi går hem ensamma. Jag tror att alla tjejer jag känner ser det så. Det är ingenting som är unikt för mig. Så är det för oss att leva. Jag blir inte ledsen för egen del, utan mer över att det är så här för kvinnor i hela världen. Jag blir arg, ledsen, besviken, irriterad och rädd när jag tänker på det.

Ett vanligt fokus är att lära tjejer att akta sig. Att ha 112 inknappat i telefonen så att det går att slå en signal snabbt om det behövs. Att få skjuts hem när det är mörkt ute. Men, tänk om man vänder på det. Om man lär killar att sköta sig i stället? Vore inte det en bättre lösning än att tvinga tjejer att gå omkring livrädda?
– Jag blev så jävla trött när jag fick höra att vi skulle ha anti-rapewear, byxor som man inte kan dra av. Varför ska jag ha det? Ska inte han ha det så han inte gör något dumt? Eller nagellack som testar drinken för att inte bli drogade? Om jag som tjej inte vidtagit åtgärder, är det mitt fel då? Nej!

I medierna syns och hörs Linnéa – tjejen med det regnbågsfärgade håret – mestadels som en stark röst mot näthat, sexuella trakasserier och hot. Men parallellt har hon en helt annan vardag. I juni tar hon juristexamen och på fritiden spelar hon elithandboll i högsta serien. I skrivande stund spelar hennes Skuru IK semifinal mot Sävehof, det innebär helt enkelt att Linnéas lag är ett av de fyra bästa i en sport med över 220000 utövare i Sverige. Juridikstudierna kräver en del psykiskt av henne och handbollen gör detsamma – fast fysiskt. Hon tränar två gånger per dag, en timme på morgonen och två på kvällen. Driften av Assholesonline-kontot och svarandet på mejl tar givetvis tid. Utöver det driver hon två projekt på fritiden – Refugee Relief med stöd till flyktingar och Omtanke Stockholm som stödjer hemlösa i Stockholm. Ja, och så föreläser hon även för organisationer och skolor när hon inte är inbjuden till regering eller riksdag för att hålla tal.

Hur hinner du?
– Jag hinner för att jag vill hinna. Jag tycker att det jag gör är kul! Handboll är det bästa jag vet och juridik är också skitkul! Jag älskar att lära mig nya saker. När jag är klar med juridiken kanske jag läser psykologi, statsvetenskap, genus eller ekonomi för att ta till mig så många perspektiv som möjligt. Jag vill aldrig sluta lära mig.

Blir det aldrig lite väl mycket?
– Det blir mycket kul, skrattar Linnéa.
– Jag är också en jävel på att multitaska. Det är som att jag har en liten tidsvändare som i Harry Potter där jag kan vända och leka med tiden. Om jag sitter på bussen ut till träningen kan jag ha med lagboken i knät samtidigt som jag intervjuas. Tid har jag. Tid skaffar jag.

Det sociala livet får hon utlopp för genom sina projekt. Omtanke Stockholm driver Linnéa ihop med Elin Westher som är en av hennes bästa vänner och i Refugee Relief jobbar Linnéa ihop med andra vänner. Hon erkänner, något motvilligt, att det kan bli sent emellanåt. När Omtanke Stockholm nattvandrar blir det inte särskilt många timmars sömn.

Projekten startade då det kom mycket flyktingar till Sverige under kort tid. Linnéa började jobba på asylboenden och tillfälliga boenden. När Sverige stängde gränserna stängde även boenden. I det föddes en vilja att göra mer varpå hon åkte till Aten och volontärarbetade. När hon kom hem brann lågan inom henne ännu starkare.
– Jag tycker att det är ganska bra att bejaka sin känsla av otillräcklighet. Sitt dåliga samvete och sin sorg över världen – jag tycker de känslorna är bra, vi bör inte blunda inför alla tidningsrubriker. Jag vill titta på rubrikerna och kanalisera kraften för att göra någonting positivt.
– Jag skräms inte längre lika mycket av den där negativa känslan utan känner mig mer empatisk. Den får mig att göra något bra även om jag känner att jag fortfarande inte gör tillräckligt. Jag skulle kunna, och ska försöka, göra mer.

Hemlöshetsprojektet ”Omtanke Stockholm” startades för att göra något konkret och fort. Stora organisationer har en helt annan mekanik resonerar hon, därför är det också bra med små aktörer som med små medel kan göra en insats. Varje morgon tar Linnéa och Elin därför med sig en liten goodiebag på vägen hemifrån, fylld med förnödenheter som inte nödvändigtvis behöver kosta många kronor.

– Vi kan ha en helt annan transparens. Du ger oss 20 kronor och vi ger ”Britta” tamponger samma kväll. Det går väldigt fort och det är tydligt vart ens pengar går, vilket jag tror att många människor gillar. Vi kan exempelvis träffa en socialt utsatt kvinna som behöver några blöjor och en spjälsäng. Dagen efter kan vi ge henne det.

– Vi vill inspirera andra att göra samma sak i andra städer eller bara väcka tanken. Om du brer en macka på morgonen, kan du bre ytterligare en och ta med till någon på gatan för att sprida civilkurage och medmänsklighet. Vill någon starta en organisation i exempelvis Norrland är det bra, vi har ingen ambition att bli den största och bästa organisationen. Vi vill inspirera människor att känna att det är bra att bidra och ge. Man kommer in i en positiv spiral och känner hur skönt det är att vara omtänksam.

Dina tre ledord är civilkurage, medmänsklighet och jämställdhet. Var kommer ditt driv ifrån?

– Jag vet inte. Det är bara den jag är. Varför är du den du är? Emma Watson (skådespelerska som är mest känd från Harry Potter-filmerna) sa i ett av sina tal ”om inte nu, när? Om inte jag, vem?”. Sen är det kanske en generationsfråga. Nittiotalister känner nog att vi kan göra allt själva.

Om inte nu, när? Om inte jag, vem? Om inte den nya generationen, den som växt upp i ett globalt samhälle, vilken?

– Det är en ny tid där vi får definiera vilka vi är som individer. Jag vill göra allt jag kan och tror att vi är många som kommer att stå upp för det vi tror på. Varför ska det jämt jämföras vilka länder som tagit emot flest flyktingar? Det är som att säga att alla andra har varit dåliga och då ska vi vara likadana. Det spelar ingen roll vad någon annan gör, vi ska göra det bra.

Linnéa Claeson ser en värld framför sig som blivit tydligt uppdelad i ett ”vi och dom”. Själv ser hon i sina drömmar ett folk på en jord där det inte görs skillnad på människor och människor. Och så blir hon urbota förbannad på hur främlingsfientligheten maskeras som något positivt där vissa utger sig för att vilja skydda svenska kvinnor. Var fanns dessa män för tio år sedan när kvinnor också blev våldtagna här?

– Jag tror att många missuppfattar mig då jag alltid jobbar med humor. Men det innebär inte att jag inte blir svinförbannad! Det är fruktansvärt att det här pågår och jag tycker att vi måste göra något åt situationen. Vi har ett ansvar mot nästa generation att försöka göra någonting bättre genom att visa civilkurage och medmänsklighet. Det gäller inte bara sexuella trakasserier över internet utan jämställdhet överlag.

På stan är det många som hajar till när de ser henne. Blå fjäderskrud, leopardmönstrade dojor och regnbågsfärgat hår, utseendet har blivit en del av hennes varumärke. Själv ser hon det som ett sätt att uttrycka sin personlighet.

– Jag sticker väl ut lite på juristlinjen. Men jag är inte dum bara för att jag har regnbågsfärgat hår. Det är intre-ssant att jag blir underskattad i så många sammanhang, vissa är väldigt snabba att döma. Jag ser det på meddelandena som jag får från män, många skriver ”du din lilla hora, vad ska du göra?” och då tänker jag ba’ ”watch me!”

Titta har näthatarna fått göra – med fasa. När Linnéa Claeson lägger ut skärmdumpar över konversationerna nås långt över hundratusen följare. För en kille blev det extra pinsamt när hon skickade över konversationen till hans mor, flickvän och syster.

– Jag gick på teater när jag var liten och har nog drama i blodet. Det märks på hur jag skriver. Jag blandar humor och allvar. Svärord kan jag tycka är okej ibland, det ger lite karaktär. Jag gillar det, även om inte alla håller med.

Du får ju väldigt grova meddelanden. Hur såg du exempelvis på mejlet där det stod ”du är en liten spermahora som bara fått för lite kuk”?

– Jag tycker det är fascinerande hur män verkar tro att allting löser sig genom deras magiska byxsnok. Jag har aldrig tagit det personligt och börjat ifrågasätta mig själv eller tänkt att ja, jag är nog en spermahora. Det blir liksom en vana att höra att man är en jävla hora och att feminister ska tystas med kuk.

Ämnet sexuella trakasserier är inget hon räds. Tvärtom tycker hon att det är bra att lyfta frågor om våra kroppar, rädslor, sex, kärlek och relationer. I familjen, skolan, sociala medier, teveprogram och tidningar. Dels för att ta tillbaka ämnet men även i förebyggande syfte.

– Vad innebär det att vara jävligt macho och kolla på porr från tolv års ålder där kvinnor blir kränkta? Det är bra att prata om det och fundera kring konsekvenserna. Och har du aldrig pratat om sex med ditt barn är det inte så jäkla lätt för barnet att komma till dig och prata om ett sexuellt övergrepp.

– Jag är inte rädd för att prata om att folk kallar mig för spermahora och värre grejer. Det finns väldigt mycket kvinnohat som vi måste bekämpa. Vi kan inte tro att vi bara behöver jobba med att få jämställda löner samtidigt som män fortfarande går hem och slår sina fruar, tjejer är rädda när de tar sig hem från tunnelbanan och blir våldtagna av sina killkompisar medan de sover. Vi är inte framme, vi är inte jämställda.

 

Linnéa Petra Sofie Claeson
Ålder: 25.
Bor: Stockholm.
Uppväxt: Kvarsebo utanför Norrköping.
Yrke: Handbollsspelare i Skuru IK. Klar för danska Ringkøping.
Meriter: 31 matcher (107 mål) för Sveriges U18-landslag, 28 matcher (67 mål) för U20-landslaget, JVM-guld 2010, UVM-guld 2012, SM-silver 2014, 2015, 2016.
Position: Högernia.
Utbildning: Jurist.
Projekt: Refugee Relief för flyktingar och Omtanke Stockholm för hemlösa.
Familj: Mamma, pappa och storasyster.
Aktuell: Blev nyligen utsedd till nummer 1 på TCOs lista över framtidens 99 mäktisgaste opinionsbildare. Vinnare av årets IM-pris för sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Röster om linnéa …

Elin Westher, medgrundaren till Omtanke Stockholm
”Linnéa är otroligt ambitiös och driven. Engagerad. Hon gör ingenting halvt och har många projekt på gång men kör hundra procent på varje, inget tar tid från något annat. Hon är en väldigt fin vän och stöttande. Vi har roligt och jobbar väldigt bra ihop.”

Åsa Regnér, (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister
”Sexuella trakasserier är oacceptabelt och olagligt. Ingen ska behöva utstå det. Förebyggande arbete är en viktig del för att få stopp på problemet.
Linnéas insatser med att synliggöra kränkningar på nätet är en viktig signal som får många att tänka till. Vi delar gemensamma erfarenheter och pratade om de åtgärder regeringen planerar för och om det finns ytterligare förslag.”

Patrik Svarvén, tränare i Skuru IK
”Linnéa är noggrann och disciplinerad som handbollsspelare. Hon är väldigt seriös i sitt idrottande och ytterst professionell i vad hon än tar sig för oavsett om det är handboll, juridiken eller kampen mot sexuella trakasserier. Nästan perfektionist. Hon är en bra medmänniska som bryr sig om folk runt omkring henne, det ska hon ha cred för.”

TEXT: Monir Loudiyi

BILD: Per Englundskriv ut sidan