FAKTUM | 2014/04/13 Profilintervju

Sveriges argaste komiker. Magnus Betnér, den vassa samhällskritikern som dricker whisky, röker cigarr och aldrig ler. Men han har en annan sida. Faktum har mött en mysig och snäll komiker, som utan att blinka lägger ut texten om självmordstankar, impotens och bögporr.

Det är onsdag natt. Magnus Betnér och komikerkollegan Soran Ismail har, efter ett längre uppehåll, precis kört sitt första framträdande med turnén En skam för Sverige i Borås. De var för en gångs skull lite nervösa. I onödan. Publiken älskade dem. Nu sitter de med två halvt oätna hamburgare framför sig. Osten ser ut att ha kommit från en tub.

– Jävligt överskattat ställe det här, muttrar Magnus medan han petar på hamburgaren. Är det där ost?

Några minuter senare kommer servitrisen fram och frågar om allt smakar bra. Jag sitter med två av Sveriges ärligaste komiker. Magnus har inte dragit sig för att skämta om idioter till kändisar, avslöja hycklande politiker, såga media och dra nekrofilskämt om Astrid Lindgren.

– Nej, det var inte gott, säger jag.
Magnus och Soran fryser till. Servitrisen ler och säger att de självklart kan fixa fram någon ny mat.

– Nej, nej, det är lugnt, säger Magnus och stirrar obekvämt ner i tallriken.

– Du är fan mer socialt handikappad än Magnus, utbrister Soran när servitrisen lämnat bordet.
Mina argument om att jag själv har jobbat som servitris och att det är bättre att vara ärlig mot köket möts av skakande huvuden.

På vilket sett är du socialt handikappad?
– Ja, inte som du, säger Magnus och skrattar. Visst, jag är ärlig, men om jag som komiker säger något sådant till en servitris så kan hon ta illa upp, jag vill inte såra någon.

– Han är hopplös på att kallprata med folk, det är dött lopp om någon försöker hålla igång ett samtal om väder för att undvika en pinsam tystnad, förklarar Soran. Magnus är expert på att skapa pinsamma tystnader.

Det väcker minnen av när jag träffade Magnus Betnér första gången. Det är 2009, Gotland och Almedalsvecka. Ett pretentiöst mingel överfyllt av politiker, journalister och pr-folk. Magnus sitter på utsidan och röker en cigarr. I tystnad. Att människorna runt omkring försökter småprata med honom struntar han i. För dem som inte känner honom kan det se arrogant ut.

Magnus Betnér

Hatar du människor?
– Nej, jag är en ganska mysig kille. Visst, jag kan vara arg ibland, men det är ju bara för att jag känner att folk har slutat tänka. Jag brukar utgå från att alla är snälla och ge dem en chans tills de bevisar motsatsen.

Mysig? Det är inte ett ord som hans fans använder för att beskriva Magnus Betnér. För några timmar sedan stod jag utanför Folkan i Borås och pratade med ett gäng tonåringar som precis hade sett hans standup. De älskar honom för att han är “så jävla rå”. Några kvällar senare utanför Konserthuset i Göteborg hör jag ett tjejgäng som beskriver honom som “underbart brutal”.

– Många har kanske en hård bild av mig, men det utgår ifrån vad folk tycker är intressant. Ibland röker jag cigarrer och ibland äter jag en morot. Det är dock inte en jävel som skriver om moroten, säger Magnus Betnér.

Fenomentet Magnus Betnér har det skrivits spaltmeter om. Sonen till en pastor i Missionskyrkan blev ateist och hårdnackad kritiker av religion. Feministen Magnus Betnér som får vänsterfeminister att se rött när han både gillar porr och vill legalisera prostitution. Snörvlande kändisar som är “kränkta” av komikerns hån. Men vem är Magnus Betnér egentligen?

Jag ringer upp en av hans bästa vänner, journalisten Fredrik Krohnman:
– Magnus är en av de mest lojala och generösa vänner som finns. Han kanske inte alltid kan vara fysiskt närvarande när han är ute på turné, men det är en vän du vet att du kan lita på och som verkligen bryr sig om andra människor. Magnus är en riktigt fin kille, säger Fredrik Krohnman.

Han tipsar mig att fråga om Magnus tid som “gycklare” – det ska tydligen vara en öm tå. Men när jag frågar Fredrik vad som hände efter att Magnus separerade från sin dotters mamma vill han inte säga något. Jag antecknar i mitt block: “Fråga vad som hände efter separationen… “

Det är dagen efter den äckliga hamburgaren och det lyckade uppträdandet i Borås. Om några timmar ska jag och Magnus sätta oss ner för en intervju som ska komma att bli mer deprimerande än jag hade tänkt mig. Men först omslagsfotografering.

Jag har ringt hans fästmö och producent Helena Sandklef och frågat om hon tror Magnus kan gå med på att le på bild och driva med könssterotyper. Hon skrattar och säger “lycka till”. Trots det har jag packat ner en svart långklänning i handväskan.

– Så, vad har ni tänkt er, säger en leende Magnus Betnér till kollegorna i fotostudion. Jag är lugn med allt, bara jag inte behöver röra på mig för mycket.

Klänningen åker upp ur handväskan och Magnus tar utan protest på den. Kollegorna i fotostudion är lyckliga men förvånade. Egentligen är det kanske inte så konstigt. För den som har följt Magnus Betnér vet att han är feminist, liberal och gillar att utmana och slå hål på machostereotyper. Det är först när fotografen ber honom snurra runt som Betnérs ansiktsuttryck blir matt.

På vägen från fotostudion till fiket för intervju berättar Magnus att han inte har något emot att ge en annan bild av sig själv och att svara ärligt på alla frågor. När han för några år sedan blev intervjuad i tidskriften QX blev det ramaskri när han “kom ut” som bisexuell.

Brukar du titta på bögporr?
– Ja, det är väl klart, men det är inte första valet. Jag tror att alla människor är bisexuella. För mig var det aldrig “åh, nu ska jag komma ut”. QX-reportern frågade och jag svarade hur jag ser på sexualitet, säger Magnus.

Vi sätter oss på ett fik och Magnus beställer en kaffe, svart. Han gillar inte att äta på dagtid. En hälsosam livstil tycker han är överskattat.
Du har fått kritik för att vara fejkbi. Har du legat med en kille än?

– Nope, jag är ju ihop med Helena, men jag tycker det är ett underligt argument och det är många som haft synpunkter på det där. Men varför skulle man inte kunna vara homo eller bi innan man legat? Då kan man ju inte vara straight heller om man är oskuld.