FAKTUM | 2019/07/12 Krönikor, Nyheter

Svenska Klimat-Greta har utropats till vår tids frälsare, kanske rent av större än Jesus. Över hela världen skolstrejkar barn i klimatets namn. Politiker och kändisar står i kö för att lovorda hennes initiativ, främst i ”vita” länder med demokrati och yttrandefrihet såsom USA, Europa och Australien. Hon har även blivit nominerad till Nobels fredspris. Vad nu världsfred har med klimatet att göra?

Det första klimatlarmet läste jag i DN redan 25 januari 1972. Då skrev FN:s miljöchef att vi bara har tio år på oss att rädda klimatet. I april i år skrev Alice Bah Kuhnke att vi har fem år på oss. Tidningen ETC ger oss bara 672 dagar.

Klimatångesten sprider sig och nya ord har tillkommit, till exempel ”flygskam”. Det talas till och med om att begränsa barnafödandet, då varje nyfödd bebis alstrar 60 gånger mera koldioxid än en enda flygresa. Hur sjutton har det gått till att räkna ut det?

Jag tror nog att även om mitt flygbolag hetat ”Efter oss syndafloden” hade jag flugit, jag ser inte flygplanet som ett slags Frankensteins monster och att alla borde återgå till hedenhös. Jag tror problemet ligger på ett helt annat plan.

En flygbegränsning skulle slå hårt mot muslimerna. Varje rättrogen över hela världen ska minst en gång i livet vallfärda till Mecka. Islam är världens snabbast växande religion med över 1,8 miljarder själar och med hög nativitet. Det lär också bli svårt att övertala kineser och indier, som ser sitt välstånd växa, att frångå sina bilar för att återgå till sina cyklar och förfäders oxkärror. Enbart Kina står för 30 procent av alla utsläpp. Själv överväger jag att ta elcykel till Kina och hoppas på bra vägunderlag.

Men jag tror faktiskt att utvecklingen går framåt i det stora hela. Penicillin och andra mediciner har förändrat livet till det bättre för miljoner människor, och automobilen har medfört en teknisk revolution. Men visst kan det spåra ur. Nu läser jag att ekologiskt odlade bönor är farligare för klimatet än mina oskyldiga små vegetariska öl.

Idag ses kärnkraften som jordens räddning, till skillnad från förr, då det var jordens undergång. Henrik Tikkanen fick som vanligt rätt när han sa att ”han kämpade så länge för det som var rätt att det hann bli orätt”.

Världens mäktigaste man, klimatförnekaren Donald Trump, är som alltid i blåsväder. Men det viktiga är att hans frisyr inte förstörs. Det vore förödande speciellt för alla karikatyrtecknare. Enligt obekräftade källor lägger han ner två timmar per dag på den.

Men nu ska självaste Bill Gates ge sig in i kampen om vår överlevnad. Microsoft ska sponsra en grupp forskare vid Harvard University, som ska hindra solens strålar från att nå jorden och på så sätt hejda uppvärmningen. När jag läste det fick jag en släng av klimatångest. När människan ska mixtra med den manipulerade jorden ännu mer kan det bara bli fel.

Fram till nu har jag ändå förskonats från riktig klimatångest. Har så många andra ångestar att hålla reda på.

Jag har också varit med länge och överlevt både DDT, cancer, kärnkraft, ozonhålet (vad blev det av det?), A-bomben, invasion från Mars, svinpesten, AIDS, förutom mitt eget intensiva missbruk av hälsofarliga preparat. Så … what?
Me worry? Nej, klimatångesten biter inte på mig, ärligt talat. Men man ska väl inte ropa hej förrän vargen är skjuten, eller vad det heter. Då kommer den kanske ändå till slut.

Lenarto, krönikör och Faktumförsäljare.

TEXT: Lenarto

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR