FAKTUM | 2019/06/28 Krönikor, Nyheter

Jag har aldrig varit intresserad av politik tidigare, bara dess verkningar som man aldrig kommer ifrån, vare sig man är intresserad eller ej. Det är först nu på sistone som jag på allvar börjat tränga mig in i debatternas snåriga djungel.

Vad är det egentligen som pågår? Finansminister Andersson hävdar att Sveriges ekonomi är urstark. Ändå läser jag att var sjätte svensk pensionär riskerar fattigdom och att 312 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen, alltså har en inkomst under 12 000 kronor per månad.

Svenska pensioner är, enligt EU, lägst i hela Norden.

Det är möjligt att Sveriges ekonomi är urstark, men det spelar ingen roll när de som byggt upp ekonomin inte får sin rättmätiga del.

Och hur kommer det sig att vårdköerna ökar, att sjukavdelningar, till och med hela sjukhus, stängs och att självklarheter som assistansersättningar dras in – när Sveriges ekonomi är urstark?

Hösten 2006 beviljades jag skuldsanering. Jag hade skulder upp till 300 000 med alla räntor. Betalade av cirka två tredjedelar under fem år.

Det skulle jag aldrig klarat utan Faktum.

Det räckte med att jag hade missat med en hundralapp för att dealen skulle gå om intet. Då skulle jag vara skuldsatt än i dag, och en fortsatt belastning.

Jag är väldigt glad över att Faktum finns; en rofylld ö i ett stormande hav.

Samhället är som en månghövdad drake, som dygnet runt väser en i nacken och närsomhelst hotar med att hugga. Det enda språk den begriper är pengar. Kalla siffror. Mänsklighet är en sällsynt lyx som är satt på undantag. Pengar är allas egentlige och allsmäktige Gud, Mammon, som vi alla tjänar, fattig som rik, ung som gammal, man som kvinna, vit som svart, sjuk som frisk. Det heter ju att Tjäna Pengar…

Politiken har förändrats. De traditionella vänster-höger-frågorna har utökats med nya dimensioner, etnisk-religiös-ideologiska sådana, som vänt upp och ned på hela världen.
Det talas till exempel mycket om klimatet i dag. Folk uppmanas att flyga mindre och äta mindre kött. Det är ett hån mot alla de, som redan nu inte har råd att ens ta flygbussen till Landvetter. Eller äta kött alls. Men om ekonomin fortsätter sin kräftgång behövs nog inga uppmaningar …

Klimat-Greta säger att vi inte behöver studera om ingen framtid finns, och applåderas livligt av alla, både unga och gamla.

Jag och en kompis satt och såg på tv.
– Vad gör de egentligen?

– De skolkar från skolan för att demonstrera för klimatet.
– Men rent konstruktivt? Konkret?

– De sitter med korslagda ben och kämpar hårt för att vi ska få dåligt samvete och flyga mindre och äta mindre kött.

– Är det inte bättre att gå i skolan och inrikta sig på sånt som förbättrar klimatet, till exempel utbilda sig?

– Kanske. Men det är visst inte meningen, istället ska vi alla få upp ögonen. Matte och geografi, allt sådant finns ju redan på datorerna, det behöver man inte lära sig,

– Högtflygande planer. Men varför inte ge ut en tidning som eran? Klimat-Faktum?

– Eller Klimatposten. Vi behöver inte lära oss någonting. Energi frigörs då till att skolka för en bättre värld.
Men betygen blir därefter. Eller det kanske blir toppbetyg?
Ja, världen är föränderlig. 

 

Lenarto, krönikör och Faktumförsäljare.
FAKTUM #1 – Lenarto prydde omslaget på allra första Faktum.

FAKTUM #1 - Lenarto prydde omslaget på allra första Faktum.

TEXT: Lenarto

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR