FAKTUM | 2013/05/28 Reportage

ar1
I ett rum i Texas kan man gå loss på möblerna som en annan rockstjärna. Faktum åkte dit för att prata med män som gillar att slåss – men vill skona omgivningen.
Text och bild: Anne Lichtenstein

Här kan du slå sönder saker, så du slipper slå din fru!
Han slår. Han slår så hårt han bara kan.
– Din jävla skitstövel, skriker han och slår igen. Ett hårdare slag.
Han ger sig inte. Sparkar. Skriker. Sparkar hårdare. Adrenalinet pumpar. Saker börjar gå sönder. I fem minuter slår han. Sedan pustar han ut.
Det skulle kunna vara en riktigt otäck scen ur verkligheten, som den ser ut i många hem bakom stängda dörrar. Men den här dörren leder till något som kallas Anger Room i utkanten av Dallas. Här i norra Texas finns en fristad för den som vill slå sönder några teveapparater eller datorer. Hit kommer folk från hela Texas för att få ut sin frustration.
Det är inte lätt att hitta hit. Ägaren Donna Alexander har valt en relativt dold plats för verksamheten. Hon vill inte ha besök av fulla människor eller bråksugna som bara råkar ha vägarna förbi. Det är nästan bara tidsbokning som gäller för att bli insläppt. Men när man väl hittat in får man slåss allt man kan. I fem, femton eller tjugofem minuter får man gå bärsärkagång i ett rum på ett sätt man bara trodde var möjligt om man är rockstjärna i en hotellsvit.

I Texas blir man drillad i att vara ”en riktig man” från tidig ålder.

I Texas blir man drillad i att vara ”en riktig man” från tidig ålder.

Anger Room är unikt i sitt slag. Donna Alexander kom på idén redan som sextonåring när hon växte upp i en sliten förort till Chicago.
– Våld och kvinnomisshandel var en del av vardagen. Jag var aldrig själv utsatt, men såg det i min direkta närhet.
Bakom lyckta dörrar visste hon vad som försiggick. Man reagerade knappt på våldet, berättar hon, det var så vanligt under hennes uppväxt. Så började idén växa om ett ställe dit folk kunde komma och få utlopp för sin frustration. Hon ville hjälpa dem som drabbades, men var övertygad om att någon annan skulle hinna före.
– Idén kändes för bra. Det kändes konstigt att ingen skulle starta ett sådant ställe och göra det bättre än vad jag, med så lite resurser och som var så ung, skulle kunna göra.
Några år senare, 2002, flyttade hon till Texas för att komma bort från Chicago. Hon utbildade sig i multimedia. Medan hon arbetade i en restaurang började hon testa sin idé på familj och vänner. Grunden till vad som i dag är Anger Room lades i Donnas garage. Och konceptet blev omedelbart populärt.
– Jag började bli orolig för vem som skulle knacka på dörren och insåg att jag behövde hitta en bättre lokal för ändamålet.
Men det skulle dröja ytterligare några år innan hon kunde öppna sin egen verksamhet. 2011 slogs dörrarna upp till Anger Room och sedan dess har stället bara vuxit.
– Det visade sig att min idé var rätt unik. Endast i Japan finns ett ställe som kan liknas vid vad vi gör här.

Texas har de mest liberala vapenlagarna i USA.

Texas har de mest liberala vapenlagarna i USA.

Machokultur
Att verksamheten började i Texas var något av en slump. Donna tycker att något liknande behövs i hela USA, för att inte säga hela världen.
De flesta besökare är män. Texas är präglat av machokultur. Här ska männen sköta boskapen och kvinnorna stå vid spisen. Delstaten har de mest liberala vapenlagarna i USA och detta i ett land där det finns ungefär två lagliga vapen per vuxen invånare.
Pratar man med cowboys i byarna äger de ofta minst ett halvt dussin var. På souvenirerna återfinns en bild på en pistol med texten ”we don’t dial 911”. Rodeon är en vanlig weekendutflykt. Men macho­kulturen har också konsekvensen att kvinnomisshandel och hemfridsbrott är vanliga i Texas. 2011 anmäldes nästan 200 000 fall av misshandel i hemmen.

Donna tror att vrede behöver ett utlopp.

Donna tror att vrede behöver ett utlopp.

”Våra flickvänner tycker det är bra”
Jonathan Moore och hans vän Brian Wright är här för första gången. De har rest hela morgonen för att komma hit och slå sönder saker i fem minuter.
– Våra flickvänner tycker det är bra att vi är här, säger de samtidigt.
De säger att de inte är så frustrerade egentligen, men att det är en rolig sak.
Så går de in i det specialdesignade rummet en i taget. Musklerna spänns och skyddsutrustningen åker på. Papper signeras för att Anger Room inte ska kunna stämmas om någon skadar sig. I fem minuter ser Brian, genom ett skyddsglas, hur Jonathan tar ut sin frustration på soffstolarna och teveapparaten. Han flåsar och tar i, men möblerna går inte sönder fort nog. Brian tycker det ser mesigt ut.
– Nu jäklar, säger han när han får på sig sin skyddsutrustning.
– Nu ska här slåss.
Hans snälla ögon har blivit smala och hårda och han fokuserar stint på objekten som ska massakreras.
När hans fem minuter är över kommer han ut frustande som en tjur.
– Det är otroligt hur jobbigt det är. Innan man har varit inne förstår man nog inte hur mycket energi som går åt till att vandalisera ett rum så här.
Plötsligt medveten om att han är omgiven av främlingar lägger han till:
– En människa är så mycket mer ömtålig än möbler och datorer.
Den mjuka blicken är tillbaka och han berättar hur hela kroppen fylldes av adrenalin.
– Det var som ett hårt träningspass, väldigt befriande. Fler borde göra detta som avstressande moment.

Brian filmar Jonathan som löper amok med baseballträet.

Brian filmar Jonathan som löper amok med baseballträet.

Psykiatrikomplement
Från 25 dollar (ungefär 170 kronor) och upp till 75 dollar kostar en sektion i Anger Room. Kunderna får välja hur rummet ska inredas. Vissa vill slå sönder sovrum, andra kök fyllda med porslinsfat.
Donna är van vid att adrenalinet spritter hos besökarna. Hon har märkt att när ekonomin är dålig är folks intresse att avreagera sig större.
– Det kan hända att folk kommer till mig ibland i stället för att gå till psykolog.
Då försöker hon uppmuntra dem att besöka läkare. Hon ser inte sin verksamhet som ett alternativ till psykiatrin. Snarare ett komplement.
– Jag skulle gärna ha ett större samarbete med läkarvården, säger hon. Jag tror att det finns en fara i att låsa inne alltför starka känslor.
I dagsläget går det inte att få en remiss till Anger Room, men hon vet läkare och psykologer som rekommenderar stället för sina klienter. Verksamheten har fått byggas ut med två nya rum som ska invigas under våren. För tillfället finns Anger Room bara i Texas, men många företagare har hört av sig från nästan alla delstater runt om i landet med förfrågan om att bedriva franchise.
Verksamheten har ett sam­arbete med soptippen och hämtar upp folks grovsopor när de ringer. Efter att inventarierna blivit sönderslagna skickas de tillbaka till tippen. På tippen måste sakerna krossas i alla fall, så för Texas sopcentral är detta bara en extrahjälp på vägen.

Våld i hemmet
• Enligt UNICEF upplever cirka 3,3 miljoner amerikanska barn årligen våld i hemmet.
• Var nionde sekund blir en kvinna slagen, våldtagen eller misshandlad i hemmet i USA.
• I snitt mördas i USA över tre kvinnor om dagen av sin partner.t
• Kostnaderna för våld i nära relationer uppgår till 5,8 miljarder om året i USA. Därav är  4,1 miljarder vård- och medicinkostnader.
• 63 procent av de amerikanska män som mördar någon tar livet av den person som våldförde sig på deras mor.
• I Sverige anmäldes 11 605 våldsrelaterade brott i samband med relationer år 2009.
• Enligt en undersökning av World Health Organization är våld i hemmet minst vanligt i Japan.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan