FAKTUM | 2011/10/20 Profilintervju

Under storhetstiden var hon Sveriges enda internationella superstjärna. Sagan fulländades när hon blev kungens älskarinna och de tillsammans drömde om att fly till en söderhavsö för att leva på kokosnötter. I stället blev en självmordsbenägen och utblottad Camilla Henemark hemlös. Nu berättar hon för Faktum om sin revanschlystnad – trots att hon snart står på gatan igen.

Hon är fortfarande en diva, om än ovanligt ödmjuk. Camilla Henemark ber vid åtta tillfällen om ursäkt för att hon försovit sig när jag väl lyckas nå henne på luren. Mest för att hon försökt hålla sig vaken genom att förlänga vårt telefonsamtal, visar det sig när vi till slut träffas en dryg timme efter utsatt tid. Fåfängan finns också kvar. Men att den rymmer en spricka blir tydligt när hon pratar om prismorna hon försöker pilla in i ögongloberna.

– Jag använder samma engångslinser för 110:e gången. Den här har gått sönder. Men säg inget till min optiker.
Vi backar bandet. Själv behöver jag nämligen inga kontaktlinser för att se att jag sitter framför levande historia. När folkhemmet mellan onådens år 1987 och 1991 knakade i fogarna höll La Camilla i micken. Sverige stod i färd med att återuppbygga sin förlorade själ. Men innan alla beskedliga innehavare av bokhyllan Billy hunnit sätta in första skruven hade strålkastarljuset intagits av en aggressiv discotransa i shorts, en judisk frisyrbög och en bystig halvnigerianska.
Krigarna i Army of Lovers – Alexander Bard, Jean-Pierre Barda och La Camilla – komponerade soundtracket när socialdemokratin tappade greppet om makten, EU-medlemskapet stod för dörren och nära sju procent av svenskarna röstade för Ny Demokrati – mot lapplisor och invandrare.
Army of Lovers fick sitt genombrott på en exklusiv fest i brittiska trendmagasinet i-D:s regi, strödde provokationer omkring sig och klättrade på topplistorna i Norden, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA.

Hånglade med Kylie Minogue
La Camilla festade på inneklubbarnas VIP-avdelningar där hon frotterade sig med världsstjärnor och hånglade med bland andra Kylie Minogue.
– Äh, lite hångel. Kylie stod på soffkanten, men nådde mig bara till bröstet, säger Camilla Henemark.
– Chefen är i gott sällskap, garanterar den kungliga kurtisanen och syftar på vår monark.
Inte minst går hon igång på Carl XVI Gustafs stora idoler – hockeystjärnor och andra atleter, berättar hon för Faktum.
– Jag gillar idrottsmän. Och gud vad kul jag hade på århundradets idrottsfest. Musen måste ha sitt. Nuförtiden lever jag i celibat och vaknar upp till tung medicinering. Men det börjar bli bättre i takt med att jag trappar ner mina läkemedel.
I Göteborg röjde hon, då det begav sig, med kungens festfixare Christer Gustafsson och den kontroversielle programledaren för TV3:s erotiska program Tutti frutti, Bruno Wintzell.
– I Stockholm är det svårt att festa, en partyhelg i Göteborg är kul. Allt finns samlat kring Avenyn. Göteborgare är roliga och bra på att släppa loss. Det är lätt att ryckas med. Vi var på Que Club, ett riktigt bananas ställe. Man kunde få guppieshots med levande guldfiskar. Det var typ Studio 54-stämning.

Före Lady Gaga
Tillsammans med skådisen Lill-Marit Bugge framförde hon Gloria Gaynors I Will Survive på det tidiga 90-talets hetaste Göteborgsställe.
– Jag hade kostym, hon hade galadress. Just när Christer Gustafsson och Bruno Wintzell väntade sig någon yppig stripteasedansare kröp två lesbiska performanceartister upp ur en stor plastsäck – iklädda varsitt köttstycke. Vi var långt före Lady Gaga.
Med sin självklara pondus var La Camilla allt annat än ett köttstycke. Ändå – eller kanske just tack vare sin kaxighet – var hon djupt åtrådd bland maktens män. Bland dem mediemogulen Jan Stenbeck. För Faktum bekräftar hon för första gången de dramatiska konsekvenser som utlöstes av Stenbecks besatthet.

14 år gammal satte Camilla Henemark, år 1978, distriktsrekord i höjdhopp med 1,63 meter. Hon fortsatte succéresan som modell och 1987 bildade hon tillsammans med discotransvestiten Barbie (alias Alexander Bard) Army of Lovers.

Stenbeck sparkade kärleksrival
Enligt Henemark var hon på väg till en hockeymatch i Milano tillsammans med TV3:s programchef, Mats Örbrink, 1994, när de gemensamt ska ha löst medlemskap i den beryktade 10 000-metersklubben.
Stenbecks reaktion? Kemiskt rent raseri. Camilla hamnade i frysboxen och försvann från rutan. Och Örbrink blev barnprogramchef på en kanal som inte visade några barnprogram.
– Han fick sparken. Jag återkommer till detaljerna i en bok. Med risk för att bli stenad av MTG-cheferna, säger Camilla till Faktum.
Men det var fysiska ömhetsbetygelser på en annan flygresa tio år senare som skulle få Camilla Henemarks liv att slutgiltigt kantra.
Fallet inleddes etappvis. Redan 2002 började hon självmedicinera sin då ännu odiagnosticerade adhd-problematik med alkohol och droger. Två år senare kokar Aftonbladets nöjesreporter Daniel Nylén soppa på tunn spik.
– Jag kom på kant med Daniel Nylén och han drog upp en gammal grej om ett beslag i Linköping på 0,2 gram cannabis. Sen ryckte han ett gammalt citat, något jag sagt i ett debattprogram om prostitution, ur sitt sammanhang: ”Jag kan tänka mig att sälja sex”, svarade jag på en hypotetisk fråga. Två år senare gör han rubrik av citatet, skriver att jag inte har några pengar kvar och att jag omger mig med ”välbärgade män”.

Kungakompisar backade
De välbärgade männen var kungens vänner Aje Philipsson och Noppe Lewenhaupt, som Camilla känt länge. Nu drogs de in i en påhittad sexhärva och såg snabbt till att fjärma sig från kungens gamla kurtisan. De var inte ensamma. Konferencierjobben, som Camilla försörjt sig på, försvann. Allt fler vänner föll bort.
Aftonbladet anmäldes till Pressens opinionsnämnd, som gav Camilla rätt. Hon fick 15 000 kronor i skadestånd och en rättelse togs in ”på näst sista sidan”. Men det var löpsedlarna som etsade sig fast på folkets näthinnor. Camilla fick nog av skriverierna och lämnade Sverige. Men flygresan till Indien skulle bara komma att alstra nya krigsrubriker och ett mycket förargat äldre par i sätet bakom Henemark.
– Det var alla hjärtans dag och jag och min 24-åriga medpassagerare tröstade varandra. Vi åt upp varandras ansikten, men hade inte sex. De andra passagerarna retade sig på att han var yngre och ringde kvällspressen. ”Skräckresan minut för minut” blev rubriken i Aftonbladet. Som om jag kapat planet.

Självmordstankar
Till en början hade hon bara skrattat åt kvällstidningarnas löp. Men drevet blev till slut för mycket. I kombination med PMD – premenstruell dysfori, en mycket svår form av PMS – som utlöstes när hon slutade med p-piller, blev de psykiska påfrestningarna övermäktiga.
– Jag var deprimerad, arbetslös och mobbad. Hade ingen pojkvän, ingen släkt att ty mig till.
I Indien ställer Camilla in sig på att avsluta sitt liv. Några år tidigare hade hon sett ut en klippa i Nya Zeeland för samma ändamål, men den gången hann hon ångra sig innan hon checkat in på Arlanda. Också i Goa kom hon på bättre tankar. Hon mötte tre kristna bröder som gav henne en lektion i andlighet. Hon sov i två veckor och verkställde aldrig självmordet. Hon testade healing, akupunktur och all upptänklig självhjälpsfilosofi för att komma i form igen.
– Det finns många charlataner som rider på vågen. Hypnos funkade faktiskt ett tag, men inte hela vägen. Man ska inte underskatta självsuggestion.

1988 prydde La Camilla, som hon kallades i popbandet, omslaget till brittiska i-D. 1990 gjorde hon ett klassiskt omslag för Tidningen Z: ”Hon ska få kungen på fall”. Samma år gjorde Army of Lovers låten Crucified. I musikvideon slänger Camilla en slängkyss mot ett porträtt av kungen. Omen? ”Absolut ingen plan från min sida”, säger Camilla i dag.

Brände 3,5 miljoner
Men livet tedde sig ännu mycket dystert för den forna superstjärnan. Att hon ärvde en hel del pengar efter sin nigerianske far gjorde inte saken bättre. Tvärtom. Camilla Henemark inledde ett kringflackande liv och blev långtidsgäst på lyxhotell i London och Stockholm. Omgivningen var glamourös, men Camilla ett vrak.
– Jag vill inte kalla det att festa när man dricker för att döva smärta. Det är självmedicinering, inte party.
På två år brände hon 3,5 miljoner kronor.
– Det kan gå fort om man bor på Berns i två månader.
Självmordstankarna återvände och hon hade för avsikt att ta sitt liv när pengarna var slut. Obevekligt brände hon stålarna – och hamnade plötsligt på gatan. Men i stället för att slutgiltigt fälla ner gardinen bestämde sig krigardrottningen för att kämpa. Camilla Henemark anpassade sig som 40-åring till ett nytt liv som hemlös.
För en stolt kvinna av La Camillas kaliber var det svårt att tumma på integriteten och sova på vänners soffor. Hennes funktionshinder gjorde inte saken lättare.

Sov i trappuppgångar
– Man ska vara mesig och helst inte synas. Med min Pippi Långstrump-adhd är jag knappast rätt person att vara inneboende. Jag tappade självförtroendet och blev aggressiv. Inte fysiskt, men jag var en verbal krigare. Jag gjorde mig inte poppis genom att inte kröka rygg. Till slut sov jag hellre i trappuppgångar.
Av andra uteliggare lärde hon sig det hårda livet på gatan. Hon sov i tält, kolonistugor och tvättstugor.
– Jag ville inte förnedra mig hos folk som kräver andra tjänster. Och jag kände mig ändå som en tillfällig turist i den här världen. Jag lärde känna en helt ny grupp människor.
Men också i trappsovarnas och det kringflackande tältfolkets värld var La Camilla inte bara turist, utan också kändis. Med allt vad det innebär.
– Jag ville inte att någon jag delade sovplats med skulle ta bilder och sälja. Så jag bad att få låna deras mobiltelefoner. De flesta gick med på det. Jag sov med deras telefon mellan benen. Många stal mina cigaretter. Men de flesta har tjuvheder och lämnar en cigg kvar till morgonen.

Skrattar när börsen faller
Hennes nya verklighet fick Camilla att se på staden, på livet, med nya ögon. I det stora hela är det en positiv förändring hon beskriver.
– De här människorna finns för mig numera. Det är en rikedom. Stockholm har blivit större och Stureplan har fått fler nyanser. Jag ser allt från vindsvåningen till tvättstugan. Jag vet vad han som sitter och tigger vid tunnelbanan heter. I stället för att ge en slant och sen bara gå vidare stannar jag och pratar. Det viktigaste är att bli sedd och respekterad.
Dessutom lärde sig självmordskandidaten motvilligt att överleva.
– Jag vet hur man klarar sig. Medel- och överklassen är inte rustade för katastrofer. När börsen faller skrattar jag, det berör inte mig.
Sammanbrottet ägde rum till sjöss. På en båt utanför Norrtälje var olyckan framme efter något dygns intensivt festande. Camilla slog i huvudet och vaknade på S:t Görans sjukhus, avdelning 53. Hon ville snart ta sig därifrån, men fick inga permissioner. Hon ansågs vara farlig för sig själv.
Halvårskontrakt
Till slut lyckades en vän – producenten Anders Glisén – rädda hennes liv, som hon själv uttrycker det. På ett hörn fanns också expojkvännen Stakka Bo – Johan Renck – med. Camilla ingick ett kontrakt med Glisén – hon lovade att hålla sig i livet, ett halvår i taget. Så småningom återknöt Camilla också kontakten med sin mamma, som fick läsa Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva för att lära sig förstå dotterns våndor.
De som stöttar i en utsatt situation växer inte på träd. Kritikerna är i regel desto fler. Och vänner som vänder ryggen till. Det tog inte mer än 20 minuter innan kompisen Anna Dabrowski – känd från TV3:s Baren – sa upp Camillas hyreskontrakt och slängde ut henne på gatan.
Kändisjournalisten Alexander Erwik var en av belackarna. Han hade fått höra ”att festen ingalunda var slut bara för att hon gick på socialbidrag”.
”Jag har väldigt lite respekt för sånt. Socialbidrag är hjälp till självhjälp. (…) Välfärdssystemet finns där för att du ska få hjälp på traven. Inte för att du ska gå ner på den lokala pizzerian och halsa bira för 19 kronor glaset och hoppas att det ’löser sig’”, skrev Erwik i sin blogg och riktade sig till La Camilla.
– Jag hoppas att han inte blir sjuk och att han har privat sjukförsäkring. Hur mycket volontärt arbete har han ägnat sig åt? Och vad är det för fel på billig öl bara för att han dricker skumpa? Alla mår inte bra, man kan inte be någon att resa sig ur en rullstol, säger Camilla Henemark om Erwiks ”naiva, själviska och inskränkta” kritik.

”Blondinbella mer mogen”
– Det är inte klokt att någon kan vara så okunnig. Det skulle bli ett oerhört hårt fall om han drabbades själv. Okej om det hade varit Blondinbella, men till och med hon har mognat mer än så.
Det var med andra ord inte tack vare kritikerna som Camilla till slut började hitta tillbaka. När vi träffas har hon visserligen – för första gången på länge – varit på fest och blivit full. Men återfallet är, under omständigheterna, begripligt. Vi återkommer snart till dessa omständigheter.
Poängen är att Camilla anträtt vägen till ett normalt liv igen. Hon har trappat ner användandet av den narkotikaklassade läkemedelsgruppen bensodiazepiner. Hon har spelat in en färsk musikvideo med Army of Lovers i ny konstellation – med dragshowartisten Martin ”Miss Inga” Johansson och den gamla vapendragaren Dominika Peczynski. Men Camilla drömmer knappast om en comeback som artist. Hon vill återuppta sin karriär som konferencier och moderator. Hon vill bli politisk igen och driva frågor som hemlöshet och psykisk ohälsa.
Men återvändandets stig lär knappast bli spikrak. Särskilt inte när socialtjänsten sätter käppar i hjulen. Camilla har bott i en träningslägenhet i Stadshagen i Stockholm, men nu – avslöjar hon för Faktum – står hon på gatan igen. Detta sedan det gått troll i kontakterna med socialtjänsten.
– Jag var på möte med socialchefen som hade sett en intervju i Aftonbladet där jag log på bilderna. ”Man kan inte ha roligt jämt”, sa han. Det han inte visste var att jag skjutit på plåtningen och intervjun flera gånger för att jag mått så dåligt. När jag plåtas levererar jag, men inte utan smärta. Jag grät innan.

Bambi på hal is
– Han jämförde mig med sin tonårsson och förklarade att man måste kunna klara sig själv. På sätt och vis har han rätt, men han uttryckte sig plumpt. Jag kallade honom inkompetent. Det är så lätt för dem att utöva makt mot människor som inte kan försvara sig. Ibland vill de inte att man ska bli frisk. Socialtjänsten vill att jag ska arbetsträna på café. Det är ungefär som att man vill lära en snickare att sjunga. Jag har stått på scen i hela mitt liv. Och när jag säger att jag vill fortsätta göra det svarar de ”tror du att du kan komma tillbaka till toppen?”. Det är klart jag inte tror det.
– Men på ett lager i Ullared skulle jag vara som Bambi på hal is. Jag förväntar mig inte att hamna på topplistor igen, men jag vill kunna gå tillbaka till att vara konferencier, åka och tala på köpcentrum eller moderera debatter.
Camilla Henemark förstår att träningslägenhet inte är en permanent lösning, men tycker att socialtjänsten obstruerar – till exempel genom att sabotera intervjutillfällen när de förlägger möten på boendet just när hon ska träffa tidningar.
– Det är lite jantelag, säger hon.
Jantelag är inte La Camillas melodi. Hon tänker inte ge upp, utan ta strid. Inte bara mot socialtjänsten och inte bara för egen räkning. Den forna superstjärnan vill använda sitt kändisskap och sina erfarenheter från rännstenen för att påverka samhället i rätt riktning.

Politisk comeback
1990 kallade hon sig själv fascist i en provokativ intervju i Magazin April. 1998 var hon socialdemokrat och prydde naken, med en kroppsmålad sosseros som enda filter, omslaget till SSU:s tidning Frihet. Nu är hon inte partipolitisk, ”men jag har hjärtat på rätt ställe och det är inte till höger”, säger hon.
– Det är inget fel på mina ideal, jag är inte som Paulo Roberto och Jan Emanuel Johansson, säger Camilla Henemark med tydlig adress till två kändisar som båda varit profilerade socialdemokrater.
Hon satsar på sakfrågorna hemlöshet och psykisk ohälsa – två områden som går hand i hand. Camilla tycker inte att den forskning som finns tillämpas och menar att bostad först-modellen måste vara vägledande. Den innebär att hemlösa missbrukare måste få kontrakt på en bostad utan att först lova att sluta knarka eller supa.
– Jag har tryckt upp Anders Borg i sminket på TV4. Jag ville få honom att tänka till. Det kostar mer att låta folk leva kvar i hemlöshet och psykisk sjukdom än att hjälpa dem till ett bättre liv.

”Tror du jag får gå på bal på slottet?”, undrar Camilla skälmskt, iförd sin klänning.

”Kungens empati förvånande”
Nu är det inte hemlösheten som stått i centrum för skriverierna om Camilla Henemark det senaste året. Avslöjandet att La Camilla varit kungens älskarinna – eller kurtisan som hon kallas i den så kallade skandalboken – Den motvillige monarken – slog ner som en bomb i stugorna för ett år sedan. Men även om statschefen sedan länge var ute ur bilden när Henemark blev hemlös säger hon att kungen visar stort intresse för sociala frågor och människor i nöd. Han berördes svårt av tsunamin och Göteborgsbranden.
– Han har engagemang och empati vilket är förvånansvärt med tanke på hans uppväxt. Jag har stor respekt för honom och det han gör för Sverige, det är därför jag inte sålt ut honom.
Ryktena hade gått i initierade kretsar i många år. Men ingen hade vågat tala högt om dem i fel sammanhang. När boken till slut kom ut var Camilla Henemark nästan mest chockad av alla. För att inte tala om när kungen själv, mer eller mindre, bekräftade skvallret och ville ”vända blad”.
– Jag kunde inte drömma om att han skulle kliva ut ur älgskogen och göra presskonferens av det hela.

”Glad att de inte är inavlade”
När boken kommit ut var Camilla livrädd för att bli hatad av alla som älskar Silvia – ”hela Sverige inklusive mig själv och min mamma”. Men farhågorna kom på skam.
– Jag var inmålad i ett hörn, liksom kungen, och vi agerade på rätt sätt. Ingen har hört av sig och varit arg. Inte ens i Tyskland där Silvia är så älskad. Jag har inte fått ett enda negativt omdöme.
Om den kommande kungliga bebislyckan säger hon ”åh, vad roligt”. Prins Daniel gillar hon.
– Jag är glad att de inte är helt inavlade.
Något förvånande visar det sig att kungens kurtisan inte alls är rojalist.
– Men om man ska ha monarki har jag svårare för prinsessan Madeleine som shoppar i New York. Det är ett jävla dyrt socialbidrag. Monarkin känns inte så tidsenlig. Men kungen, Silvia och Victoria gör ett jättebra jobb.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan