FAKTUM | 2018/02/13 Nyheter

På Alla hjärtans dag hyllar vi kärleken. Men precis som månen har även romantiken sin mörka baksida. För att undvika fallgroparna har vi i vanlig ordning tagit experter till hjälp. Skit i stråkarna, här kommer visselpipsblåsarna.

Hanna Hellquist, programledare

Vad är dåligt med att vara singel?
– Det händer ju inget! Jag är så trött på att vara ensam och uttråkad. Och nu känns det för sent att träffa nån vettig. Alla bor redan i en tvåa i medelklasskvarter med barn på väg.

Finns det något bra med att vara singel?
– Allt jag har är ju mitt. Min hund, mitt jobb, min lägenhet. Det är en vinst. Ingen kan göra slut med mig och ta hälften.

Har du något husmorsknep mot ett krossat hjärta?
– Skaffa dig en bra serie och en bra säng, med härliga lakan. Skrubba din kropp så du verkligen känner lakanen mot huden. Ligg där i sex till sju säsonger.

Daniel Kitamura Bylund, läkare

Vad finns det för risker med rejäl kärlekssorg?
– Teoretiskt sett kan man dö av ett ”brustet hjärta”. Osäker dock på hur många som gjort det på grund av att de blivit dumpade. Det finns en sjukdom som heter takotsubo – det betyder ”bläckfiskkruka” på japanska – då hjärtat går sönder och pumpar dåligt av onormalt hög stress eller sorg, vilket kan vara livshotande.

Har du några husmorsknep för den icke dödliga sortens brustna hjärtan?
– Folk söker sällan sjukhusvård för kärlekssorg så den medicinska vetenskapen ligger lite efter på det här området. Men som vid annan krishantering funkar det säkert med vätska, sömn och varma filtar. Och glass.

Anna Edelhjelm, familjerättsjurist

Arbetar du med romantikens baksida?
– Jag får ofta se hur kärlek kan övergå i hat och bitterhet, med tvister som kan pågå i många, många år. Mängden vårdnadstvister har ökat oerhört de senaste tio åren på grund av delvis förändrad lagstiftning.

Hur undviker man det?
– Om man inte har stora gemensamma tillgångar är det enkelt rent juridiskt att skilja sig. De bråk som uppstår brukar oftast handla om barnen. Det enda man kan göra är att skaffa barn med rätt person. Men det är ju inte alltid så lätt.

Är du själv gift?
– Jag är frånskild, men nu förlovad och på väg att gifta mig igen med samma man. Så kan det också gå.

 

0,45 st

Så många svenska skilsmässor går det i snitt på ett giftermål.

 

Fyra hjärtekrossande filmer:

Före detta fruars klubb
Bette, Goldie och Diane rustar sig i stiletter, axelvaddar och kvinnlig vänskap för att krossa de äkta och lite mindre äkta män som tryckt ner dem. En feministisk klassiker.

Forgetting Sarah Marshall
En film om vådorna med överdrivet ältande och med ex som blir ihop med excentriska brittiska rockstjärnor.

Kill Bill 
En rasande Uma med sabel och gula tights är den enda superhjälte vi behöver. Don’t try this at home, kids.

Rosornas Krig
Det kan faktiskt vara ens fel att två träter, men ofta är det mer av en laginsats. En avskräckande och sedelärande berättelse om allt man inte bör göra när ett äktenskap tagit slut.

 

TEXT: Kajsa Bergström Feiff

BILD: Kajsa Bergström Feiffskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR