FAKTUM | 2017/07/26 Nyheter

Kalle Lind är krönikor i Faktum. Han gör annars podden Snedtänkt och morgonpratar i P4 Malmöhus.

När man studerar satirens historia tänker man ofta: ”Haha, vad lättretade de var, äldre tiders människor – det där hade ju inte provocerat någon idag!” Det stämmer inte alltid. Folk kan bli lika förtörnade över samma sorters skämt – ibland exakt samma skämt – nu som för hundra år sen.

På senare tid har några människor via sociala medier rest invändningar mot saker jag har varit inblandad i. I ett avsnitt av podden Snedtänkt tog vi upp 1950-talets svenska schlagers, som utmärks av sin harmlöshet, sin skriande brist på innehåll samt rim av typen ”min lilla pudel är söt som apfelstrudel”. Vi fnissade åt det hejdlösa pellejönseriet och hade inga andra baktankar än att presentera ett fascinerande stycke populärkulturhistoria.

Snart hördes en protest från en lyssnare: några av dem som uppskattade de där visorna när det begav sig kan fortfarande vara i livet! De kan ta illa vid sig av att någon sextio år senare skrattar åt texterna!

I ett annat avsnitt kom vi att diskutera ingenjör Andrée, som rent objektivt får sägas vara en av de största klantskallarna i svensk historia. Inte bara tog han sig för att flyga till Nordpolen i ballong trots att varken han eller ballongen höll måttet, dessutom drog han med sig ytterligare två stackare
i fallet. En man hörde genast av sig på Facebook: ”Man kan ju också raljera över Andrée, men kanske ändå inte riktigt. Så där med hjärtat, menar jag.”

Salomon August Andrée dog 1897. Är det verkligen för tidigt att skämta om någon som dog för 120 år sen? Jag läste Facebookkommentaren med fascination och hoppades att den bekymrade mannen inte kommit i kontakt med annan modern humor, där man gärna skojar om betydligt färskare lik än så.

I det satiriska programmet ”Fredag i P4” skämtade jag om att en misstänkt bomb i Göteborg visade sig vara tio kilo torsk. Det var lätt att se något komiskt i det – inget kan rimligen vara mer Göteborg. Polisen trodde sig ha en bomb på kroken men torskade. De hade fel så in i vassen. Allt detta står på nätet. På Facebook konkluderade en lyssnare: ”Osmakligt försök till skämt om misstänkt bomb i Göteborg”.

Och jag tänker: om det är känsligt att skämta om en misstänkt bomb, som alltså var en kvarglömd laddning fisk – hur ställer sig vederbörande till alla skämt om riktiga bomber? Som satiriker känns det skönt att veta att det fortfarande är ganska lätt att uppröra. Som medborgare i Konungariket Sverige känns det skönt att veta att somliga trots allt inte har större bekymmer än så.

TEXT: Kalle Lind

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR