FAKTUM | 2017/10/03 Nyheter

Åmåls kommun hävdar att de kan vräka boende med en dags uppsägningstid.
– Om man förstör i lägenheten eller grannarna klagar ska de kunna flytta ut med en gång, säger Berit Sletten, avdelningschef för Individ- och familjeomsorg vid Åmåls kommun.
Men kommunen har fel och bryter mot hyreslagen.

När Faktumförsäljaren Tage Bergström, 60, i tisdags i förra veckan fick erbjudande om ny bostad blev han först glad. Den erbjudna bostaden, som Åmåls kommun tillhandahåller via Åmåls kommunfastigheter AB, är mer än dubbelt så stor och har dessutom egen toalett och dusch.

– I min nuvarande lägenhet har jag ”köket i rummet”. Jag och fyra andra delar på toalett och dusch som finns en trappa upp. Anledningen till att jag vill flytta är att hemtjänsten vägrar städa gången till badrummet och WC:n eftersom även andra använder utrymmet, säger Tage Bergström.

När han väl läste igenom villkoren för hyreskontraktet blev han chockad. Enligt det nya avtalet riskerar Tage Bergström att bli vräkt ”med en dags uppsägningstid” och förlängs en månad i taget. Vid ett vanligt tillsvidarekontrakt är uppsägningstiden minst tre månader.

Utan att veta säkert om det var lagligt med så kort uppsägningstid, och trots den överhängande risken att vilken dag som helst riskera att bli utslängd med några få timmars tidsfrist, kände sig ändå Tage Bergström tvingad till att skriva på det sociala kontraktet i torsdags. Städhjälpen från hemtjänsten är viktig och planerad inflyttning var satt bara ett par dagar senare till månadsskiftet, det fanns inte utrymme för betänketid.

– Jag har betalningsanmärkningar sen långt tillbaka i tiden och har svårt att få tag i en lägenhet hos andra hyresvärdar.

Har du varit med om något liknande villkor tidigare?

– Nej! Det är vansinne, man kan bli ställd på bar backe. Klockan fyra på eftermiddagen kan man få besked om att man tvingas flytta morgonen efter. Man ska ju sköta sig väl naturligtvis, men jag tycker att ingen ska behöva riskera att bli utslängd på gatan på 16 timmar.

 

Kommunchefen: De ska kunna flytta ut med en gång

Kontrakt som det Tage Bergström blev erbjuden kallas för socialt kontrakt eller socialt boende och går till personer som av olika anledningar inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden. Den typen av kommunala andrahandskontrakt har, enligt en undersökning av tidningen Hem & Hyra, ökat med 40 procent det senaste året.

Tanken är att kontraktet efter en viss tid, i Tage Bergströms fall ett år, ska övergå till ett tillsvidarekontrakt. Men under den perioden finns det ingen säkerhet för den boende som kan bli vräkt när som helst, Åmåls kommun förbehåller sig rätten att lämna besked med en dags varsel.

– Om vi har en ambition att hjälpa människor till en bostad, människor som annars inte kan få en bostad, så är detta villkoren, säger Berit Sletten, avdelningschef för Individ- och familjeomsorg vid Åmåls kommun.

Ska en person kunna bli vräkt med en dags uppsägningstid?

– Ja, man kan få flytta om man förstör eller någonting. Nu har vi aldrig tillämpat det men skulle det vara något väsen, om man förstör i lägenheten eller grannarna klagar då ska de kunna flytta ut med en gång.

Är detta överhuvudtaget lagligt sett till hyreslagen?

– Du får ta detta med hyresnämnden, vi har skickat det här till deras jurister för granskning. Vi har bara gjort som de säger att det är okej att göra.

Men villkoret i kontraktet är inte lagligt. Och hyresnämnden har inte godkänt bestämmelsen.

Hyresnämnden: “Vi har inte godkänt det här avtalet”

I Tage Bergströms kontrakt står lydelsen ”en månad i taget med en dags uppsägningstid” vilket alltså gör det möjligt att vräka en person med en dags varsel enligt Åmåls kommun. Men en snabb slagning i lagboken, närmre bestämt fjärde paragrafen i hyreslagen, visar att kommunen har fel. Enligt lagen är det enbart vid kontrakt som gäller i högst två veckor som en dags uppsägningstid gäller, i Tage Bergströms fall har han rätt till en veckas uppsägningstid.

– Är det en månads hyresavtal har man rätt till en veckas uppsägningstid. Hyreslagens bestämmelser om detta är tvingande och går inte att förhandla bort, bekräftar Carl Rydeman, hyresråd på Hyres- och Arrendenämnden i Sundsvall.

Carl Rydeman är medlem i Domstolsverkets Mediegrupp och jobbar på Hyresnämnden i Sundsvall Foto: Per Helander

Han förklarar att det är möjligt att förhandla om längre uppsägningstid än vad lagen säger men att man inte med bindande verkan för hyresgästen kan sätta en kortare uppsägningstid.

– Skulle hyresvärden i det här fallet vilja säga upp hyresgästen så har denne rätt till en vecka. Får hyresgästen en uppsägning med en dags varsel behöver personen inte bry sig om den, säger Carl Rydeman.

Åmåls kommun hävdar att hyresnämnden godkänt det här avtalet. Stämmer det?

– Nej, vi har inte godkänt det här avtalet. Det kan vara så att vi har fått in dokumentation om avstående från besittningsskydd – den ska vi godkänna. Ofta sker det på ett separat papper men så skickar man även in hyresavtalen för att vi ska kunna se vad det är för lägenhet. Men hyresavtalen godkänner vi aldrig i sig.

Enligt Carl Rydeman är det inte ovanligt att det står felaktigheter i bostadskontrakten.

– I hyresavtalet kan det finnas saker som vi ser att hyresgästen inte är bunden av och det sker ganska ofta att det slinker igenom en del konstigheter. Vi brukar inte ringa då och fråga om de har tänkt på si eller så, det hör inte till våra arbetsuppgifter. Hyresnämnden ska bara godkänna avståendet från besittningsskyddet.

Fakta om uppsägningstid av bostad med bestämd tid

Om ett hyresavtal för bestämd tid ska sägas upp har den boende rätt att få veta det:

• En dag i förväg om hyrestiden är längst två veckor.

• En vecka i förväg om hyrestiden är längre än två veckor men längst tre månader.

• Tre månader i förväg om hyrestiden är längre än tre månader och det rör sig om en bostadslägenhet.

Fakta om uppsägningstid av bostad med obestämd tid

Om ett hyresavtal för obestämd tid, det vill säga ett tillsvidarekontrakt, ska sägas upp har den boende rätt att få veta det:

• Vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen

TEXT: Monir Loudiyi

BILD: Anthony Nordströmskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR