FAKTUM | 2017/07/10 Nyheter

Amerikanska The Denver post, brittiska The Independent, norska NRK, franska Le Figaro och nederländska Algemeen Dagblad är bara några av de medier som skrivit om Sveriges (kommande?) mansfria festival. Till och med brittiska BBC plockade upp nyheten som startade med ett upprop på Twitter söndagen den andra juli.

Allt med anledning av rapporter om våldtäkter och sexuella ofredanden på festivaler i Sverige.

Givetvis rapporterade samtliga medier från Sverige också. Faktums krönikör Emma Knyckare svarade – men sen blev det tyst. “Gjorde intervjuer hela dagen igår och har tyvärr inte möjlighet att göra fler pga semester och ensam med 2-åring”. Det har hon hållit, tills nu. Faktum har som första media talat med den omstridda komikern.

 

Hej, Emma!

– Hej!

Hur har responsen varit?

– Superbra! Men det blev lite knasigt… Eller ja, kanske inte knasigt men jag la upp det här inlägget i egenskap av komiker och tyckte att det var en rolig spaning. Snart visade det sig att det var en massa människor som vill ha en sådan här festival på riktigt!

– Det har varit väldigt stark respons från allmänheten, både vad gäller sådana som vill gå på festivalen och andra som vill hjälpa till samt från medier och artister som vill jobba med festivalen. Det går nästan inte att läsa igenom alla meddelanden! De första dagarna har jag försökt läsa igenom flödet och lyckats skrapa ihop 20 tjejer som blir grunden till projektgruppen och det är jätteroligt. Det är mäktigt att det finns ett behov av någonting och att det finns så många människor som är villiga att agera. Sen fick vi även internationell uppmärksamhet av drakar som CNN! Jag vet inte varför de är så intresserade av det utomlands men där har responsen varit väldigt fin, det har varit en helt annan ton när folk från USA har hört av sig jämfört med svenska, kränkta män.

Hur har du som person tagit dig igenom den här veckan, du försvann in i medieskugga?

– Haha, det blev lite konstigt. Det var min enda semestervecka innan jag ska ut på turné och redigera färdigt min bok. Jag hade sett fram emot att vara mycket med min familj och inte räknat med att jag över en natt skulle bli festivalarrangör för en megastor festival men så blev det ju! Eftersom så många tjejer tyckte att det var viktigt att festivalen blev av var det viktigaste för mig att se till att få ihop en projektgrupp istället för att svara en massa folk på Instagram och journalister. 

Har du kunnat koppla bort helt?

– Du, det har varit extremt svårt! Jag blir så peppad när folk skriver grymma grejer, det blir svårt att sova för i huvudet surrar tankarna omkring, ‘hur ska det gå till’ och så där. Samtidigt har jag haft fullt fokus på att ta körkort, vilket jag lyckades med i dag!, och så fyller jag 30 på fredag samtidigt som jag har haft hand om en tvååring. Det har varit lite stressigt kan man säga och därför känns det svinmäktigt att ha fått ihop det första.

En hel del människor har stöttat dig. Samtidigt har en massa människor ställt sig kritiska till ditt förslag om en mansfri festival. Hur ser du på det?

 – Många har hört av sig och fattar att det måste få finnas en plats där tjejer kan känna sig trygga och att en ska kunna få gå på festival utan att vara orolig. Det finns alltid några pantskallar som blir kränkta över att de inte är inbjudna och inte förstår syftet med det. Vissa människor har svårt att se utanför sin egen box, men det känns inte som någon idé att lägga fokus på dem utan snarare att lägga energin på att skapa en asfet festival där brudar kan känna sig trygga. 

Varför vill du ha en mansfri festival?

– För att människor som definierar sig som kvinnor ska kunna ha en plats där en är trygg och kan slappna av. Sen finns det bonuseffekter som att det automatiskt kommer bokas kvinnor till festivalen, vilket många festivaler varit dåliga på.

Det rapporteras ofta om ofredanden och våldtäkter på festivaler. Är det det du menar med trygghet?

– Ja, precis, det var där idén startade. Jag var på festival nu i helgen där det också polisanmäldes ofredanden och tänkte en hel del på att festivalområdet är byggt av män för män. Exempelvis var bajamajorna vända mot en skogsdunge och det är såna enkla saker som kan ändras på om det är tjejer som gör en festival för tjejer. Eller att det går att köpa tamponger typ. Jag tror att det kan bli spännande med att något annorlunda skapas samt att festivalområdet inte kommer se likadant ut.

 

Ett antal personer har framfört att om en person, som biologiskt är en man, definierar sig själv som kvinna så bör den släppas in. Hur gör ni rent praktiskt?

– Det är den svåra nöten att knäcka – hur det ska lösas rent praktiskt. Självklart tänker jag att det handlar om genus och inte kön, det vill säga hur en definierar sig. Jag har tyvärr ingen idé hur det ska gå till rent praktiskt än.

Alexander Erwik skrev i en debattartikel att han som homosexuell man aldrig skulle ofreda och våldföra sig på en kvinna och undrar varför han utesluts. Hur ser du på det?

– Det är också en svår fråga. För de flesta män begår inte våldshandlingar. Men eftersom det är svårt att veta vilka som är förövare mer än att det oftast är personer som uppfattas som män, och som uppfattar sig själva som män, är tryggheten med festivalen att det inte ska finnas män som definierar sig som män på festivalen. Nu skrev han det debattinlägget men de flesta killar har skrivit saker som att “om det här innebär att min flickvän, mamma, syster eller kompis kan gå på festival och ha det astrevligt utan att behöva titta sig på axeln kan jag avstå från att gå på den där festivalen”.

Vad ser du för positiva effekter?

– Det första jag tänker på är de relativt unga tjej som inte kunnat, fått eller velat gå på festival tidigare nu kan lyssna på musik utan att föräldrar eller en själv behöver vara orolig.

Konsekvenser?

– Nej, egentligen inte. Det får vi se.

Det har framförts kritik om diskriminering, kollektiv bestraffning och apartheid. Det har även talats om mansdominerande yrken som roddare. Vad tänker du när du hör det?

– En person frågade mig över sociala medier “hur ska det gå till egentligen? Vilka ska dra alla sladdar om det bara är tjejer?”. Jag tror ju att 2017 bjuder på något helt annat. Jag ser det inte som något problem över huvud taget, och det är svinmycket folk som har anmält sig och vill hjälpa till med allting från att bygga scen till sjukvård. Det är inte 1700-talet. Sen har jag, i och för sig, ställt mig frågan om det spelar någon roll vem som jobbar innan och efter festivalen.

Festivalen kan komma att DO-anmälas. Vad tycker du om det?

– Jag har kollat lite på hur lagstiftningen ser ut och när det gäller könsdiskriminering är det okej att göra undantag om det finns absoluta, positiva fördelar med det. Till syvende och sist är det upp till varje kommun om de vill se en festival där tjejer kan känna sig trygga.

Hur, var, när blir festivalen av?

– Det vet vi inte ännu förutom att det blir av nästa sommar. Nästa år!

 

TEXT: Monir Loudiyi

BILD: skriv ut sidan