FAKTUM | 2017/12/13 Nyheter, Reportage

 

– Kryssad?

Moderatpolitikern Tobias Billström ser frågande ut.

– Jag blev dömd till sluten psykiatrisk vård. Hamnade på Sankt Lars, svarar Kjell Nilsson, Faktumförsäljare.

Den ene är en erfaren kåkfarare, den andre en mångårig riksdagsman. Vid lunchtid sitter de uppflugna på en trappavsats inne i Triangelns köpcentrum i Malmö.

Kvarteret är välkänt för paret, Malmö är deras stad. En växte upp på Lorensborg, en i Oxie. Båda var krävande småttingar. Nilsson sattes i en särskild klass för stökiga elever. Billström talar om sig själv som ”väldigt livlig” som barn men ”synnerligen skötsam” på gymnasiet.

– Du har helt rätt, Kjell. Vi ska aldrig tänka ’jaha, så du var sån som ung, då blir du nog automatiskt sån som vuxen’, säger den tidigare migrationsministern.

Detta med tiggeri…
– Jag anade att du skulle fråga om det.

Är jag så förutsägbar?
– Alla pratar om det.

Jo, varför en ny lag? Vi har ju redan lösdriverilagen men som inte är i bruk?
– Nja, riktigt så är det inte.Efter att Rumänien kom in i EU såg vi att många därifrån kom hit och tiggde. Redan då diskuterades saken och vi kom fram till att det inte finns någon tillämplig lag. I dag ser vi hur organiserade ligor i andra länder skickar hit människor som far illa. Så vi moderater tycker ett tiggeri-förbud är rimligt. Vi ska ställa krav på Rumänien och stoppa ligorna. Enda sättet är att skapa en lag för vad som är tillåtet. I slutändan är det en polisiär sak.

Snarare en politisk. Som medlemsland i EU ingår en rad skyldigheter. Där jag är född och uppväxt ska staten se till att jag har det ok. Det har väl inte Rumänien gjort?
– Det ena goda utesluter inte det andra. Vi kan både diskutera en lag och bistånd till bättre utbildning och socialförsäkringar i Rumänien.

Simultanförmåga kallas det.
– Just det. Fast om jag är så bra på det vet jag inte.
Kjell Nilsson mumlar att det beror på ämnet och visst skratt hörs i trappen.

Kjell Nilsson tar upp kriminaliteten och berättar att när han var tonåring fanns tidningen Arbetet som hans föräldrar prenumererade på. När de läste om mord eller grövre brott utropade de ”hu, så hemskt!”.

I dag blir man inte förvånad utan säger bara ’inte nu igen!’ Jag är en före detta fängelsekund som läst mycket om kriminalpolitik och brottsforskning. Många grova brott görs av icke svenskfödda. Varför utvisas inte fler efter avtjänat straff?
– Det här handlar om två saker. Det ena är att vi går mot grövre brottslighet. I vissa fall finns nätverk eller klaner som lever utanför samhället och vars lojalitet mot släkten är viktigare än mot lagen. Det här spelar in i områden som du och jag känner till: Kroksbäck, Lindängen, Herrgården …

Och i Oxie!
– Förvisso, därifrån kommer ju jag. Det andra är brottsbekämpningen och frågan om utvisning. Den som sökt asyl, fått uppehållstillstånd som sedan omvandlas till medborgarskap, kan inte utvisas.

I vissa länder kan medborgarskapet hävas!
– Fast tänk när det rör någon som är född i Sverige, är andra generationens invandrare. Vart ska den personen ta vägen i så fall?

”Min lärare var Sydsveriges tuffaste, misshandlade en gång min klasskamrat. Hade jag sett honom i dag hade jag inte bangat att trycka på avtryckaren.”, berättar Kjell Nilsson.

Kjell Nilsson läser nästa fråga och håller pappret mycket nära glasögonen.

Jag börjar bli gammal… Jo, det satsas mycket på medicinsk forskning i vår region. Samtidigt kan folk sitta på akuten och dö. Hur ..?
– Militärläkare har ofta kommit på viktiga saker i krig, som penicillin. Har du tänkt på det? Det har jag. Innovationer uppstår i kriser. Även i privatlivet, när något bryter rutinen, händer andra saker. Nu kom jag visst bort från frågan… Vi moderater vill att special-istsjukvård koncentreras till ett par sjukhus, alla specialiteter behövs inte överallt. Då kan pengar gå till att kapa köer, operera fler och korta väntetiden på akuten. Ekonomisk styrning är viktigare än du tror.

En tårta avsedd för åtta kan räcka till tolv personer om du skarvar lite. Men en tårta för tio räcker aldrig till hundra. Så tycker jag politiken ser ut. Ni måste väl begränsa och prioritera?
– Kakan måste också bli större. Vår export behöver gå bra och folk ska arbeta och betala skatt. Men framtidsstudier säger att robotar snart ersätter både arkitekter och ingenjörer – jobb man alltid trott måste utföras av människor.

Att jobb försvinner är ju välkänt. Jag tycker mark-naden måste börja betala skatt för sina robotar.
– När de kom på 70-talet sågs de som arbetsbesparande. Inga fler tunga lyft. Nu inser vi att det gett andra effekter. Snart har vi självkörande bilar. Vi är väldigt nära det vi såg som science fiction förr.

Om stora globala företag slutade skattefuska hade hundratals miljarder gått till statskassan, eller hur?
– Många förstår ännu inte att hushållsnära tjänster, rot och rut, gjorde svarta jobb vita. Och innebar skattepengar. Den digitala marknaden, Airbnb och Über ger däremot inte en krona.

Vad är det dummaste du hört någon säga?
– Lyssnade en gång till en utsago om datorer… är det honom du tänker på?
– Nej, utan killen i mittgången på 3:ans buss nyligen. ’Får jag komma förbi’ frågade jag. Han svarade ’nä, jag ska stå här!’

Rusningen har ännu inte börjat vid Triangeln när paret går ut på den öppna platsen vid stations-nedgången. De snackar om ditt och datt, om att bli kryssad och vistas på ”hispan”. Tidningssäljaren berättar hur han spändes fast med bälten och fick lugnande spruta efter att han skällt ut överläkaren. Moderaternas gruppledare lyssnar till mannen som numera ägnar mycken tid åt att passa sin gamla mor.

Så säger Kjell Nilsson att de har gemensamma bekanta. Hans brorson umgicks med den unge Billström.

– Hälsa din brorson från mig när du stöter på honom nästa gång! Vi har ännu kontakt. Hans pappa var fackordförande eller hur?

Kjell Nilsson nickar och efter en handskakning skiljs de åt.

TOBIAS BILLSTRÖM

Födelseort: Malmö.

Café jag gillar: Espresso House.

Gör jag om tio år: Arbetar vidare.

Motto: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

Största bedrift: När jag 1991 var med om att få påven Johannes Paulus II att donera 10 000 dollar till Malmö Latinskola där jag gick. Skolan grundades 1406 av en annan påve och aulan behövde renoveras. Jag föreslog att vi skulle skriva ett brev och tillbaka kom en check från Vatikanen.

 

KJELL NILSSON

Ålder: 66

Födelseort: Landskrona.

Café jag gillar: Kaptensgatans kondis i Halmstad.

Gör jag om 10 år: Mår ännu bättre.

Motto: Att bemöta andra som jag själv vill bli bemött.

Största bedrift: Insåg före de flesta att utredningen om Thomas Quick var lagstridig.

TEXT: Maria Dahmén

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR