FAKTUM | 2013/05/24 Reportage

kinky3
Kinky Friedman kommer till Sverige med sin Bi-Polar Tour. Och kollar man in mannens cv trängs inte bara två utan tiotalet personligheter där. Vi ringde till Kinkys Texasranch för att låta honom definiera sitt liv och sina verk med egna ord.

Kan du beskriva dig själv med en mening?
– Jag är de övergivnas och vilsnas försvarare.
Okej. Vad får vi se på turnén?
– Jag ska göra 33 shower på 34 dagar och uppträder helt ensam. Det är lite som med Woodie Guthrie eller Jesus Kristus; du reser lätt och inom kort vet du inte var du befinner dig, geografiskt. Då går du på bara adrenalin. Det blir alla gamla hits, som They Ain’t Making Jews Like Jesus Anymore och Arsehole From El Paso, men jag kommer också att snacka politik och läsa lite ur min senaste bok Heroes of a Texas Childhood. Naturligtvis kommer jag att signera allt och göra mitt bästa för att snacka personligen med alla som vill. Om jag överlever den här turnén börjar sedan förberedelserna för att ställa upp i guvernörs­valet i Texas.
2006 ställde du upp som oberoende kandidat, men inte nu?
– Inte ens Jesus skulle kunna vinna som oberoende kandidat i Texas. Den här gången gör jag det som klassisk demokrat.
Vad står det på ditt visitkort?
– Det var länge sedan jag hade några, men jag minns att jag en gång hade ett där det stod ”Kinky Friedman is allowed to walk on the ground unattended. If found contact NN.” Mitt problem är att jag har så många talanger, om jag hade varit bra på bara en sak hade jag förmodligen varit mer framgångsrik och lycklig. Å andra sidan; lycka är en konstnärs största fiende.
Du har även ett eget tequilamärke?
– Ja, det är nästan bara den tequilan jag lever på. Jag brukar kalla tequila för Barry Manilow-dricka, för att det får dig att må bra en mycket kort stund. Jag dricker det cowboy style; först drar jag upp linjen med salt i ena näsborren, sen pressar jag limesaft i ögat, och sen sveper jag shoten.

__________________________________________________________________________

“För att inte ta arbetstillfällen från Faktums försäljare lägger vi inte upp några texter från tidningen förrän nästa nummer hunnit nå gatorna. Det innebär att evenemangsinformation i artiklar på vår hemsida kan ha hunnit bli inaktuell när texterna publiceras online.”

TEXT:

BILD: skriv ut sidan