FAKTUM | 2010/05/26 Reportage

I morse när jag vaknade var jag arg på Karl XII. Vilken idiot, tänkte jag så fort jag öppnade ögonen. Konstigt, jag har ju läst min Hermans Historia och alltid tyckt att Kalle var hyvens innerst inne.
Det var ju inte han som började kriga, utan stygga kusinerna Peter den Store, August den Starke och Fredrik av Danmark. Släkten är värst, som det heter. Krig på den tiden var ofta privata uppgörelser mellan olika furstehus, vanligt folk hade bara att hänga med.
Men om jag varit soldat och fått halva foten bortskjuten och Hans Höghet hade sagt: Hå, det är väl ingenting! vet jag inte vad jag hade gjort.
Man kan förstå att han fick en kula i skallen.
Om det nu var mord. Norrmännen var också arga på honom. Med all rätt. Det är inte bra att invadera andra länder.
Samtidigt var det lite synd om honom. Han dog som oskuld. Fick aldrig uppleva en kvinna. Och i den mån han drömde om kvinnor, dolde han det väl. Jag vet inte hur hans sexliv gestaltade sig, för jag antar att han inte var abnorm. Men det sägs att han sov med handen på värjskaftet.
Men oskuld var han inte på ett annat sätt. Gud vet hur många han tog livet av. Det sägs att när han kom hem på kvällen efter ett fältslag, skakade han kulorna ur rocken. Folk dog som flugor omkring honom, men själv klarade han sig i arton långa år av krigande.
Inte att undra på att folk trodde han var ›hård‹ mot kulor.
Jag har förresten en egen teori om varför folk så villigt och glatt offrar livet i krig. Soldater våldtar till höger och vänster, eller är hänvisade till bordeller. Ofrånkomligen får de allsköns sjukdomar. Och på den tiden fanns inte penicillin.
Jag kan tänka mig att de drabbade gladeligen kastade sig ut i striden i hopp om att gjuta en snabb död. Alla som haft klamydia vet vilken infernalisk klåda den ger upphov till. Man blir galen. Sju resor värre än fienden.
Det var kanske därför Kalle klarade sig så bra.
Men han tog illa vid sig av den sista kulan. Han har nog än i denna dag inte fattat vad som hände. Bråkdelen av den sekund det tar för en kula att passera tvärs igenom ett huvud medger ingen tid till reflektion.
Nu ligger han i sin sarkofag i Riddarholmskyrkan och samlar damm. Utan att dra in så mycket som ett öre till statskassan. Bara kostar en massa pengar i underhåll. Dom tittar till honom ungefär vart hundrade år för att försäkra sig om att han ligger i säkert förvar. Nu sist läste jag att kistan ska öppnas för femte gången, man hoppas att med modern DNA-teknik äntligen få fast mördaren. Preskriptionstiden för mord gäller tydligen inte för kungamord.
Jag har en utmärkt idé: varför inte göra som ryssarna gjorde med Lenin – öppna kistan för allmänheten mot en fet inträdesavgift. Lenin i sin glaskista har samlat in många sköna rubelmiljoner till ryska statskassan genom åren, kanske den enda goda affärsidé som kommit av den sovjetiska monopolkapitalismen.
Kalle är poppis. Till och med i Kina känner man till honom. Han blir garanterat en publikmagnet och kommer att dra in mycket pengar, i stil med regalskeppet Vasa. Folk kommer från när och fjärran. Man kunde dekorera väggarna med Gustav Cederströms magnifika karolinermålningar, krydda med standar och fanor, lägg därtill till lite häftig bakgrundsmusik med trummor och trumpeter, kanonmuller, gnäggande hästar och så vidare. En omgivning han skulle känt sig mer hemmastadd i än den dystra gravkammaren.
Han gjorde landet skada med sitt envetna krigande, för även om det inte var han som startade, förlängde han kriget med sin halsstarrighet. Nu kan han arbeta av skadan genom att göra lite nytta för landet som död istället.
Och kanske till och med försörja kungahuset och betala Victorias bröllop.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR