FAKTUM | 2014/02/05 Reportage

Janni_Ny

Janni Larsson tillsammans med sin coach, Shimon Mochizuki.


Hon laddar för jujutsu-EM i Portugal. Under förberedelserna har Janni Larsson slagit tre män i Tyskland.

– Fascinerande vilken uppmärksamhet det har fått, säger hon.
Text: Jakob Lundberg och Marcus Olsson  Foto: Bildbyrån

Janni Larsson bor i Köpenhamn och representerar Malmöklubben Fightzone. Tidigare under säsongen reste hon till den tyska småstaden Zeitz för en helt vanlig internationell tävling.
Men inget blev som vanligt i German Open. Arrangörerna hade råkat placera svenskan i männens 70-kilosklass – och det saknades kvinnor att tävla mot.
För att Tysklandsresan inte skulle vara förgäves blev Janni erbjuden att tävla i herrklassen – eftersom alla tävlande accepterade det.
Janni vann tre av fyra matcher mot killarna och gick till final, där det blev förlust.
– Jag hade hoppats att vinna någon match, men jag var överraskad över att det blev tre segrar.
Jujutsu är en asiatisk kampsport vars namn betyder ”konsten att med så lite fysisk styrka som möjligt besegra en motståndare”.
Var det tack vare bättre teknik som du knäckte killarna?
– Delvis det. Sen tror jag att det som kille är svårt att tävla mot en tjej. De har fått lära sig att man ska vara snäll mot tjejer och inte slå dem. Några av killarna hade nog svårt att köra matchen fullt ut mot mig.
Var det en stor merit för dig eller mest bara en kul grej?
– Självklart betydde det något för mig, men det ledsamma är att jag inte fick några rankingpoäng för det… Jag är mest glad över att jag fick möjligheten till bra matcher och jag är fascinerad över vilket fokus det blivit på detta i media.
Tidigare har Janni Larsson vunnit två VM-guld (mot tjejer) med brunt bälte, i den näst högsta bältesklassen. I EM i Lissabon 23-26 januari blir det tuffare.
– För några månader sedan gick jag upp till svart bälte. EM blir min första stora svartbältestävling. Det ska bli kul att köra mot de allra bästa.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan