After Work

Januari
Jackan fick jag av en kompis för tio år sen och skorna på Huldas Hus, som är ett boende för hemlösa kvinnor. Jag klär mig gärna i jeans och t-shirt. Min stora stilförebild är Jon Bon Jovi – den snyggaste mannen i världen. Tvåa är Måns Zelmerlöw. Jag är singel nu och letar överallt efter sådana killar, men hittar aldrig någon! Var håller de hus egentligen?

FAKTUM x JOSEFIN DAHLBERG // JOSEFINDAHLBERG.SEFebruari
Både min jacka och skjorta är second hand. Skorna köpte jag i Rumänien när jag hälsade på min fru och dotter senast. Det är för deras skull jag har flyttat till Sverige. Min dotter är 16 år och pluggar naturvetenskaplig linje och för att kunna ha råd med alla hennes studiemedel reste jag hit och började sälja Faktum. Men om tre år är hon klar och då flyttar jag nog hem igen.

FAKTUM x JOSEFIN DAHLBERG // JOSEFINDAHLBERG.SEMars
Skinnjackan fick jag för ett par år sen och t-shirten har jag köpt på Lager 157. Min hund Texas har jag haft i nio år. För länge sedan körde jag buss på Västtrafik, men när jag blev varslad bestämde jag mig för att bli lastbilschaufför. Fast jag fick inget jobb, eftersom facket krävde att det skulle finnas ett särskilt omklädningsrum för tjejer. Arbetslösheten gjorde mig deprimerad, vilket sedan ledde till att jag blev utförsäkrad och förlorade min lägenhet, och var tvungen att sälja Faktum för att överleva. Texas har varit med mig igenom allt och utan honom hade jag aldrig klarat det.

FAKTUM x ELLINOR LÖFGREN // PDOTTER.COMApril
Alla kläder har jag köpt på Kvibergs marknad. Tatueringarna på mina händer är namn från familjen. Min bror Florin, dotter Alina och mitt eget smeknamn Aura. Jag och min familj flyttar runt mellan olika tillfälliga boenden. För nio månader sedan drabbades jag av en stroke, det är därför jag har en mitella. Min sjukersättning i Rumänien är bara 10 euro per månad, så för att försörja mig säljer jag Faktum när någon i släkten kan köra mig in till stan.

FAKTUM x MOA MATTSON // MOAMATTSSON.SEMaj
Kavajen köpte jag för halva priset på second hand. T-shirten har jag fått i födelsedagspresent av en kompis. Bandet Kiss har betytt otroligt mycket för mig. Jag har varit igenom massor av motgångar i mitt liv, haft problem med spriten och varit hemlös i flera år. Men genom att lyssna på Kiss har jag kunnat drömma mig bort till något bättre. För när man ser videon från Maracanã Stadium i Rio de Janeiro, med över 143 000 människor i publiken, kommer man till en annan värld.

FAKTUM x GERTRUDE TORNVALL // GERTRUDES.NUJuni
Jackan och kepsen har jag köpt på en marknad. Min favoritstil är egentligen commando, samma som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger har i sina filmer. Jag säljer Faktum för att kunna köpa mediciner till min mamma som är hjärtsjuk och bor i Rumänien. På fritiden lyssnar jag ofta på musik i mina hörlurar. Mest franska ballader, som jag översätter till rumänska på internet.

FAKTUM x ANDREAS WIJK // ANDREASWIJK.SEJuli
Byxorna har jag köpt på internet och är ensam om i Sverige. Tröjan vet jag inte var den kommer ifrån riktigt. Jag älskar USA och är född 4 juli. Har startat massor av företag i mitt liv, allt från radiohandel till en restaurang med 700 platser. När jag bodde i Spanien och sålde lägenheter, drabbades jag av fyra hjärnblödningar och var tvungen att flytta hem. På grund av min sjukdom kunde jag inte få något jobb och provade istället att sälja Faktum. Det är över tio år sen nu.

FAKTUM x ANDREAS WIJK // ANDREASWIJK.SEAugusti
Alla våra kläder har vi fått av olika stamkunder. Vet inte vad det är för märken, bara att de är snygga. Vårt liv är bra, vi har sex barn ihop. Varje dag stiger vi upp klockan 7 och äter frukost tillsammans. Sedan säljer vi båda Faktum från klockan 10 till 19. Vår äldsta dotter, som är 19 år, får ofta hjälpa till att ta hand om sina småsyskon. När vi kommer hem på kvällen får vi äntligen se alla våra barn igen. Det gör oss lyckliga.

FAKTUM x ELIN SKOGLUND // ELINSKOGLUND.COMSeptember
Min flickvän köper de flesta kläderna till mig. Halsbandet fick jag till exempel på min senaste födelsedag. Jag får ofta frågan: Varför säljer du Faktum, som är så ung och välvårdad? Det sitter inte på utsidan, ni skulle se min insida. Inte nu, men innan har det varit kaos. När jag var 15 gjorde jag inbrott i min skola. Dumt och barnsligt. Men efter det blev jag satt på LVU-hem bland människor med grova drogproblem. Hade knappt rökt en cigarett innan dess, men där lärde jag mig att missbruka. Under det senaste året har saker blivit bättre och om tre månader ska jag bli pappa.

FAKTUM x ELLINOR LÖFGREN // PDOTTER.COMOktober
Jackan har jag köpt på Stadium. Halsbandet har jag ärvt av min mor, det kommer från hennes släkt i Värmland. Jag växte upp där i skogarna men när min första man dog i cancer flyttade jag till Malmö. Sedan arbetade jag och min andra man till sjöss och på olika restauranger. Senare dog även han i en hjärnblödning. Nu bor jag själv, vilket blir så ensamt. Älskar nämligen människor. Därför säljer jag Faktum, det är ett sätt att komma ut och träffa folk igen.

FAKTUM x GERTRUDE TORNVALL // GERTRUDES.NUNovember
En kompis köpte tröjan till mig på en flygplats i Frankrike. Sådana kostar hur mycket som helst här, men där är de mycket billigare. Kläder är aldrig något problem, får hur mycket som helst av bekanta. Men jag har sällan på mig något med märke när jag säljer Faktum. Det sticker i ögonen på folk. Har en fin vindjacka från Peak Performance som jag fått av en vän. Har ofta på mig den när jag åker till min säljplats, men tar alltid av den precis innan jag kommer fram.

FAKTUM x ELIN SKOGLUND // ELINSKOGLUND.COMDecember
Västen köpte jag för fyra–fem år sen av en kompis och byxorna fick jag av en tjej. Folk frågor mig ofta varför jag har så många skinnplagg, men mina kläder är bra för jag blir aldrig blöt. För länge sen arbetade jag med att sätta galler i lägenheter och hus. Men i december 1992 förlorade jag jobbet och började knarka. Och fortsatte ända fram 2006. Anledningen till att jag slutade var att jag blev väldigt sjuk. Till exempel opererade jag armen sex gånger. Idag har jag ett nytt liv och är ärlig mot mig själv. Jobbar gratis fyra gånger i veckan på Erikshjälpen och säljer Faktum. Och varje söndag går jag i kyrkan.

FAKTUM x MOA MATTSON // MOAMATTSSON.SE