FAKTUM | 2019/03/08 Ledare, Nyheter

Varför skriver ni om hemlöshet utomlands? Den frågan fick jag häromdagen.

Visst, det är inte självklart, men vi vill också visa hur hemlösheten i Europa växer.
Det är inte bara Sverige som har problem med en ökad fattigdom, för dyra bostäder och brist på boenden. Vi har skrivit om krisen i Grekland, situationen i Rumänien och konstnärer och ockupanter som skyddar hemlösa utanför Rom.

I detta nummer besöker vi turistmetropolen Barcelona – väl känd för sin katedral, strand, fotbollsarena och tapas. Men som också har en stor mängd hemlösa. Vi följde med Davide Andreoli, en av stadens tusentals hemlösa. På dagarna sköter han sitt jobb, på kvällen breder han ut sitt liggunderlag på marken.

Även om Faktums huvudfokus är situationen i Sverige så ser vi vikten av att berätta hur det ser ut i övriga Europa. Hemlöshet och fattigdom är ett internationellt problem.

I april är det dags för Faktumgalan! En kväll där vi lyfter fram människor som jobbar för att minska utanförskapet på alla möjliga vis – samtidigt satsar vi på guld och glitter eftersom vi ger ut nummer #200 av Faktum.

Ett jubileum! Men ett jubileum som skaver. Samtidigt som vi driver opinion, bevakar hemlöshetsfrågor, uppvaktar politiker och beslutsfattare, granskar och stör, vill vi ju helst inte finnas till.
Vi fortsätter att jobba för att vi inte ska behövas.

Viktigast nu är dock att du nominerar din kandidat. Och motiverar ditt val. Vi i juryn har ett ansvarsfullt jobb framför oss.
Vi vet att det finns många krafter som jobbar i det tysta men som behöver uppmuntran och visad uppskattning.

Det är inte alltid roligt att jobba för en social förändring.
Det sliter också.

Så nominera, köp din biljett och kom och låt oss ha en fin kväll tillsammans!

Nominera här: www.faktum.se/gala

Sarah Britz, chefredaktör
Mejla sarah@faktum.se

 

; )  Alkispodden – om att bryta alkoholnormen med mera.

: (  Platsbrist på härbärgen. Många tvingas att sova ute i kylan.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR