FAKTUM | 2012/10/23 Reportage

Faktums intervju med Jonas Gardell har väckt livlig debatt inom queerrörelsen och Gardell själv har, mot bakgrund av kritiken från hbtq-aktivister, sagt sig vara felciterad. Givetvis tar vi sådana beskyllningarpå allvar och låter läsarna nu själva ta del av Petter Wallenbergs bandade samtal med Jonas Gardell här. Vi beklagar ljudkvaliteten.

[mp3j track=”https://www.faktumsverige.se/wp-content/uploads/2012/10/Gardell.mp3″] De mer kontroversiella delarna av intervjun, ord för ord:

00:00 – 1:14 (minuter)

– Titta på vilket år bromsmedicinerna kom, det var nittiosex. När var första Pride? Nittioåtta! Det var samma jävla veva! Pride innebar: ”Nu glömmer vi det här, hörni grabbar! Nu glömmer vi bögarna, för de har tagit allt syre här.” RFSL bildades av trettiofem stycken män och en kvinna. Det kan man tycka vad man vill om, men så var det. Under alla aidsår var det bögar hit och dit. Bögar dog och bögar var sjuka. Med Pride nittioåtta fick vi glömma bögarna. I stället för bögarna kom Eva och Efva – när hela slaget var över faktiskt. Jag tycker de är jätteduktiga, men de var fan inte där på 80-talet när vi skulle behövt dem!

1:15 – 2:25 (minuter)

– Hbt är ett begrepp som överhuvudtaget inte fanns då. Folk säger att hiv drabbade hbt-samhället. Nej, det drabbade inte något hbt-samhälle för det fanns inget sånt. Vi var homosexuella. Det hette Homosexuella frigörelseveckan. Det var inga lesbiska som dog i aids. I hela Pride och hbtq-köret finns både ett avsexualiserande och avbögifierande som är direkt skrämmande. Där börjar det bli dags att tala klarspråk. Det var män som hade sex med män som dog i aids. Oavsett om de identifierade sig som bögar så var det män som hade sex med män. Det var inte lesbiska och i relativt liten utsträckning transpersoner. Det var bögar. Låt oss säga ordet. Det där ordet som var ett skällsord som vi gjorde till ett stolt ord, men som vi knappt får säga i dag eftersom vi måste säga en bokstavskombination.

2:26 – 3:09 (minuter)

– Det är ju så löjligt! Hela queer-grejen. Det var ju jag. Hela jag var ju queer. Sen kommer några satans akademiker och snor begreppet och gör det till en teoretisk disciplin. Grejen var att vi inte ville bli definierade och sen ägnar de hela sin karriär åt att bygga en identitet av det. Ett antal brudar som slickat minimalt mycket fitta för att ha rätt att kalla sig flator! Jag vill ju också ta bort själva ordet Pride. Jag tycker det ska heta Homosexuella frigörelseveckan. Punkt.

3:10 – 3:42 (minuter)

– Det är jättefint med allmän tolerans och att dagisbarn kan gå med. Vi kan gärna ha en sån parad också – en ”alla är bra”-parad. Men vi måste få vara bögar.

Länk till hela intervjun med Jonas Gardell

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR