FAKTUM | 2012/01/24 Profilintervju

Hans senaste rollprestation är hyllad i internationell press. Nu viskas det om Johannes Brost i Guldbaggesammanhang. I slutet av januari kommer han till Göteborg och filmfestivalen för den svenska premiären av filmen Avalon. Faktum undrar om det är dags för honom att bli tagen på allvar nu.

Vad tror du om dina chanser att få en Guldbagge?
Obefintliga. Vissa får priser och andra inte. Jag hör helt klart till den senare kategorin. Kanske på grund av mina många år i Rederiet, eller för att jag synts i för många skojfriska sammanhang. Det sticker i folks ögon när man blandar högt och lågt som jag gör, då blir det inga fina priser. Om folks syn på mig ändras i och med Avalon– där jag spelar en väldigt mörk och allvarlig roll–är det nog högst tillfälligt.

Varför?
Tja, om några månader går en film upp där jag spelar mot Sean Banan, Kikki Danielsson och Dr Alban. Sådant tolereras inte i den svenska film-ankdammen.
Var det så smart att tacka ja till den filmen när du är på väg mot ett genombrott som ”seriös” skådespelare?

Antagligen inte. Men roligt. Det är en film för barn där jag spelar en svensk, tokrasistisk diplomat i folkdräkt. Med tanke på den senaste tidens folkdräktsvurm bland vissa politiker i det här landet tyckte jag det lät som en riktigt bra idé att ge dem en känga.

I filmen under filmfestivalen spelar du nattklubbschef. En roll som ligger dig nära till hands med tanke på din tid som krögare i 60-talets Malmö?
Jag var väl inte direkt krögare utan det var mer typ… en jukebox, några smörgåsar och lite pilsner. Vårt ställe hette West End II. West End låg ett kvarter bort tror jag. Men Rolling Stones trillade ju ner i den där källaren någon gång runt -65, så något rätt gjorde vi väl. Haha.
Vad har du för relation till Göteborg?

Göteborg för mig är 1977, Heden, och tältprojektet. Hur Håkan Wennberg från Nationalteatern smög runt vid fyrasnåret på morgonen och väckte oss när det var dags att riva tältet. Vi skulle egentligen vara på plats, rakryggade, men de flesta låg nog kvar i sina husvagnar och sov. Jag minns den perioden med väldig värme, jag var faktiskt riktigt bra på att riva tält också.

Avalon har svensk premiär under Göteborgs filmfestival

som pågår mellan 27 januari och 6 februari

TEXT: Ina Lundström

BILD: skriv ut sidan