FAKTUM | 2018/02/28 Nyheter

Janice pappa tog livet av sig när hon var femton.
– Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem, många inte får hjälp.
Jag vill upplysa folk om detta! 
På Faktumplattan sjunger hon ”Himlen runt hörnet”.

Den 20 februari släpptes Faktumplattan. Den femte där Faktumförsäljare valt låtarna som sedan spelas in av kända artister.

Janice är en. Himlen runt hörnet är vald av Faktumförsäljare Anette i Göteborg och att Janice sjunger in just den kan vara hennes mammas förtjänst.

– Hon har alltid älskat Lisa Nilsson och det gör jag med. Det var liksom ingen tvekan när jag fick välja, säger hon.

Varför blev det musik för dig?
– Jag har sjungit sen jag var pyttepytteliten. I grundskolan gick jag på Kulturama där vi hade musik, dans och teater flera gånger i veckan. På gymnasiet blev det sång. Musiken är mitt uttryck. Sen kom jag med i Tensta Gospel Choir. Sabina Ddumba såg en video när jag sjöng på skolavslutningen i nian. Hon skickade mig ett meddelande och hotade att jag måste söka till kören trots jag nästan var livrädd… haha.

Den kören har ju ”fostrat” artister som Seinabo Sey, Lykke Li, Mapei och Sabina Ddumba. Varför är den en så bra plantskola?
– Det är ingen plantskola, den är mycket mer. Kören är en plats för samtal, känslor och samvaro. Som ett hem, där alla får uttrycka sig. Man behöver inte vara proffs, eller ha artistdrömmar. Här finns exempelvis socionomer, lärare, hudterapeuter. Många har gjort spännande personliga resor som vi delar med varandra. Det är en plats där man får vara sig själv. Gemensamt är att vi vill sjunga gospel.

Din erfarenhet av utanförskap?
– Jag är väldigt förmögen vad gäller vänner och familj. Min mamma är finska, min pappa är från Uganda. När jag var yngre var det svårt att hitta min plats i samhället.

– Min pappa tog livet av sig när jag var femton. Jag kände mig både övergiven och ensam, var både arg och ledsen.

Är vi för dåliga på att prata om självmord?
– Varför så mycket skam och skuld? Det är ett stort samhällsproblem. Jag vill upplysa och jag vill prata om det. Det är så många som är drabbade. Jag har haft tur som haft många vänner och familj som jag fått stöd av.

Way out West i somras och Pustervik i mars – vad tycker du om Göteborg?
– Älskar Göteborg! Där har jag haft min bästa spelning någonsin. Det var magiskt på Bananpiren under Way out West! Även de på Röda Sten och med Sabina på Pustervik var fantastiska.

Nervös över släppet av ditt debutalbum den 2 februari?
– Lite. Men nu orkar jag inte vänta mer! Det är helt sjukt, jag vill bara få ut det! Jag är så peppad och glad att folk ska få höra helheten.

Janice Kavander

Född: 29 september 1994

Aktuell: Debutalbum 2 februari

Debuterade: Med singeln ”Don´t need to” 29 april 2016. Låten ”Answer” är en vädjande hälsning till hennes pappa.

Bor: I Stockholm

Faktumplattan – alltid en succé

Kom första gången 2014. Artister som varit med: Linnéa Henriksson, Emil Jensen, Daniel Lemma, Miriam Bryant, och Bo Kaspers Orkester – med flera.

• Kommer 20 februari

• Kostar 150 kr inklusive tidningen

• Faktumförsäljaren behåller 75 kr

• Nedladdningskod ingår

TEXT: Sarah Britz

BILD: Daniel Stigefeltskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR