FAKTUM | 2018/07/25 Krönikor

Som några av er säkert redan vet (t ex du mamma) är jag med och arrangerar Statement festival i sommar. 7 000 personer kommer att samlas på Bananpiren i Göteborg sista helgen i augusti och dansa tills fötterna blöder på denna plats som ovanifrån ser ut som en gigantisk penis.

Men penis på piren kommer det annars bli relativt lite av, då festivalen är fri fån cis-män. Detta för att skapa en frizon från våldtäkter och sexuella övergrepp som fick bägaren att rinna över efter rapporteringar om sexuellt våld på svenska musikfestivaler under de senaste åren.
Patriarkatet får inte vara med och festa, punkt slut.

Separatistiska rum är inte lösningen på problemet med ojämställdhet. Däremot är separatistiska rum fantastiska för att skapa trygghet, organisering och makt.
Festivalen är heller inte en lösning på sexuellt våld, det är en reaktion. Festivalen är inget straff, det är en frizon. Att vårt samhälle är genomsyrat av sexism och våld är ingen nyhet. Några månader efter vi annonserade att Statement blir av kom nämligen #metoo och idag är gemene hen med på noterna om problemets omfattning.

Jag tittade nyligen på en partiledardebatt. Ett av ämnena var #metoo, ett upprop som är så starkt att inte ens riksdag och regering längre kan blunda för problematiken och dess omfattning.
Partiledarna började skruva på sig när ämnet togs upp och den enda som hade något att komma med var Annie Lööf som påpekade att var femte kvinna under sitt vuxna liv utsätts för någon form av allvarligt sexuellt övergrepp. Då är sexistisk kultur och vanligt hederligt tafseri inte inräknat. Vår stadsminister Stefan Löfven hänvisade till att sexuella övergrepp löses med trygga anställningar. En tryggare arbetsmarknad för kvinnor som oftare arbetar deltid och har tillsvidareanställningar är såklart ett steg framåt för jämställdheten men det löser tyvärr inte tusenåriga ruttna strukturer där män tagit sig friheten att kladda på andras kroppar, både fysiskt och mentalt.

Jimmy Åkesson hänvisade direkt problemet till Mellanöstern, att sexuellt våld utförs av flyktingar som inte ställer upp på svenska värderingar.
Det finns ingen statistik som styrker det påståendet.
Däremot finns det statistik på att 97 procent av allt sexuellt våld utförs av män. Så med Jimmys retorik borde vi kasta ut stora delar av Sveriges befolkning på löpande band.
Det skulle vara en alldeles för lätt lösning. Det skulle inte heller förändra någonting eftersom en sunkig kultur måste ändras inifrån, utifrån, nerifrån och uppifrån.

”Inte alla män” är ett uttryck. Nej, alla män är inte våldtäktsmän men män står för nästan allt sexuellt våld.
En festival kan inte våldta. Alkohol kan inte våldta. Osvenska värderingar kan inte våldta. Bara personer kan våldta. Och 97 procent av dess personer är män.
Vi ska inte kasta ut dem, vi skall kasta in dem. I samtal så fort de lärt sig prata, till schyssta förebilder, i ett samhälle som tar ansvar, där skall vi kasta in alla våra killar. Förutom Svenska akademin, de är redan körda.

Och medan killarna och våra politiska ledare diskuterar den här problematiken i smågrupper om fyra och fyra så dricker jag och mina kompisar bärs på Bananpiren.

 

Emma Knyckare är komiker, poddare och radiopersonlighet.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR