Nytt nummer! Med hjärnor som förtjänar OB-tillägg

REPORTAGE. Den ena broderar underfundig svart humor i sociala medier. Den andra tapetserar våra gator med raka kärleksbudskap. De kreativa hjärnor de fötts med är både livräddare och försörjare, men också en fiende. Möt signaturerna @broderauttexten och @hellstrom_streetart.

SARAH BRITZ om varför Faktum höjer priset på tidningen: ”När vi i våras frågade Faktums försäljare i enenkät hur ofta de äter sig mätta svarade en av fyra att de bara stillar sin hunger någon eller några dagar i veckan.Det kan vi inte stå passiva inför, så nu gör vi något. Vi höjer priset på Faktum. Från 80 kronor till 100.”

UTBLICK. Det är den enda platsen i världen med romskt självstyre och därför svår att likna vid någon annan. Närmast beskrivs Shutka som ett Christiania– utan Pusher Street. Du möts av vänlighet men också svart handel och illegala bosättningar.

FAKTUMFÖRSÄLJAREN. Björne Ek i Karlstad har gått från att köpa tidningen till att sälja den. Det var när han förlorade jobbet som livet förändrades: ”Jag hade ingen inkomst, blev av med lägen-heten och sambon lämnade mig.”

REPORTAGE: Backarna i Malmö dribblar mot målet att ha roligt. De är ett lag på som stöttar varandra i livets bergochdalbana. Om de slår in några bollar i nätet under tiden är det bara en bonus.

ANSLAGSTAVLAN. Försäljarnas egen sida! Tages höhö-hörna, månadens köpare, gatukonst mm.

På GÅNG. Hon har sjungit Kjell Höglunds och Bodil Malmstens texter med framgång. Nu är det dags för Ellen Sundberg att formulera sig med egna ord.

SIGNERAT av konstnären Julia Pivén som i september släpper nya boken Tvivel, om sina psykotiska upplevelser.

”Det har varit väldigt svårt att få psykiatrin att fatta att jag inte vet vad som är verkligt.”

Nya Kulturrutan bjuder på läs-, ljud- och tittartips, Panelen eldar upp debatten om att skända och häda och Mange Hellberg delar sina visa ord.

Missa inte! Köp Faktum på gatan i dag - eller på faktumbutiken.se

Det gör skillnad.