Nytt hett sommarnummer på gatan!

REPORTAGE. Den pykedeliska återkomsten är här! Världen hoppas att de magiska svamparna ska kunna bota istället för att lindra. Australien är först ut att behandla människor som lider av svår depression med psilocybin. Kommer Sverige att följa efter? Vi har pratat med forskare, psykologer och personer som självmedicinerat.
– Att jobba för att göra den här behandlingen tillgänglig är det viktigaste jag har gjort som läkemedelsforskare, säger Ulf Bremberg.

FAKTUM GRANSKAR. En anställd smugglade ut brev från häktade gängkriminella. En annan hånglade med en intagen i cellen. En tredje hade sin lojalitet hos kriminella i flera år. Antalet fall av misstänkt infiltration hos Kriminalvården har ökat lavinartat. Har myndigheten blivit tagen på sängen?

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJARNA Gabriel och Mariana Pana i Göteborg. Deras dröm är att kunna leva tillsammans hemma i Pitesti med barnen. Ha ett litet hus och vara självförsörjande med grödor och några djur.

GATUPRAT. Hemester i all ära, det är ändå gött att röra på sig ibland. Faktumförsäljarna Micha och Jocke i Göteborg finansierade en lill-semester genom att sälja Faktum i Karlstad.
– Jag rekommenderar alla Faktumförsäljare att testa detta. Jag är nöjd och testar kanske en annan stad nästa gång, säger Jocke.

SARAH BRITZ om sin mamma som delade ut antabus, och sin morfar som var alkoholberoende: ”Beroendet, skammen och okunskapen fick min morfar att skada sig själv och sin familj, för alkoholism då ansågs vara en svaghet, ett tecken på dålig karaktär.”

UTBLICK: Prisade fotografen Johan Persson har utsatt sig själv för livsfara i yrket många gånger. I sommar har hans sikte varit inställt på andra som riskerar livet på farliga vägar. Med drönare har han fotograferat den fasansfulla flyktvägen över Medelhavet som fortsätter att skörda offer.

PANELEN. Månadens panel förhåller sig till privilegiet att på olika sätt använda sin röst och bli lyssnad på.

PÅ GÅNG: Under artistnamnet Boy Destroy har musikkarriären tagit fart. Men det krävdes en rejäl uppryckning för killen från Mölndal som ägnade sina första 24 år åt att supa och knarka. Numera underhåller han bara ett sug: att göra musik. I september kommer hans andra EP.

SIGNERAT av månadens krönikör Christian Jansson som utöver att vara distributions- och försäljaransvarig på Faktum är basist i i bland andra metalbandet Dark Tranquillity. Han skriver om vardagen på sitt ”vanliga jobb”: ”Ibland blir Faktum en hållplats på resan och ibland en förändring tillräckligt bra att hålla fast vid.”

SISTA SERIEN med Eter som ska bege sig på nya äventyr. Vi önskar Eter och upphovsmakaren Marie Tillman lycka till på snigelfärden.

Missa inte Mange Hellbergs klokheter, Faktum golar och Portionen under tian som bjuder på spenatpasta med tomattopping.

Tack för att du köper Faktum – det gör skillnad!