FAKTUM | 2016/05/25 Reportage

Inside

Det skulle behövas ett nationellt direktiv för att prioritera arbetet mot prostitution och människohandel i Göteborg. Och Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg tror inte att ”särskilt många” som säljer sex vid Rosenlund har en hallick bakom sig.

 

Han tar emot i entrén i Polishuset. Innergården är full med uniformerade poliser.

– Det är match ikväll, IFK Göteborg mot Hammarby.

Tidigare under dagen har Erik Nord suttit i ett ledningsmöte, ett operativt möte där cheferna delar med sig av lägesbilden och beslutar om vilken inriktning arbetet ska ha. Vid dagens möte informerade chefen för citypolisen att de hade för avsikt att öka insatserna mot prostitutionen.

– I konkurrens med annat kan det bli svårt att göra det, säger Erik Nord. Men det är hans mandat att besluta om insatser så länge han bara använder egna resurser.

Men kvällens högriskmatch är bara en av de händelser som kommer att ta polisens resurser i anspråk den här veckan. Erik Nord räknar upp evenemangen: Summerburst, Andra Långgatans dag, Hammarkullefestivalen. Samtidigt fortsätter män att skjuta på varandra på öppen gata, senast för ett par dagar sedan då en man blev skjuten på Vasagatan vid lunchtid.

– Om det förekommer skjutningar så kommer de att prioriteras före allt annat tio gånger av tio, säger Erik Nord.

När det gäller den vardagliga verksamheten, den som polisen själv kan styra över, så pågår just nu en satsning mot försäljning av narkotika i Majorna-Linné. Erik Nord återkommer ofta till försäljningen av alkohol och narkotika till ungdomar som exempel på vad som konkurrerar med arbetet mot prostitution.

– Det här med prostitution blir lätt känsloladdat, men att sälja alkohol och narkotika till barn är också allvarligt.

Erik Nord tror inte att särskilt många av de som säljer sex i Rosenlund har en hallick bakom sig, men ”det finns säkert de som klättrar på någon annan.” Han jämför med situationen för tiggarna, där de flesta inte är offer för människohandel.

– Men samtidigt är det inte förrän man borrar i det som man ser hur det ligger till.

Simon Häggström, chef för polisens prostitutionsgrupp i Stockholm, har borrat i frågan sedan gruppen bildades 2009. Enligt honom är nio av tio av de utländska kvinnor som de träffar på offer för trafficking.

Vad ska till för att arbetet mot prostitution och människohandel ska bli mer prioriterat?

– Antagligen ett nationellt direktiv, men det tror jag inte kommer.

En sak som skulle kunna få polisen att arbeta mer mot prostitution är ett ökat medialt intresse, gärna i kombination med att en handlingskraftig politiker lyfter frågan.

– Rätt som det är kan det komma en stark politiker med stor rotationskraft i media, och då kan det komma en förändring. Men då sker det på bekostnad av någonting annat, som kampen mot narkotikaförsäljning till barn.

Att inrätta en prostitutionsgrupp som den som finns i Stockholm är inte aktuellt, inte ens om polisens resurser fördubblades. Erik Nord vill hellre använda eventuellt ökade resurser för att göra tillfälliga satsningar mot till exempel prostitution och spritlangning.

– Rikspolischefen har sagt att vi ska bli 2500 extra poliser, och då kanske vi får 200. Då skulle vi få ett annat utrymme. Det kanske blir så år 2020, säger Erik Nord.

Blåvitts match mot Hammarby slutade 2-1 till hemmalaget. Några våldsamheter blev det inte, åtminstone inget som media ansåg vara värt att rapportera. Ett par timmar efter matchslut drog kvällens sexhandel på Rosenlund igång. En vanlig kväll som den här befinner sig ett tiotal kvinnor på gatan, de flesta är från Rumänien och Nigeria.

 

 

 

 

 

TEXT: Johan Frisk

BILD: Ur Faktum #165 Illustratör: Emma Ahlqvistskriv ut sidan