FAKTUM | 2015/06/05 Reportage

 Johnny Flintberg är en sann julälskare och hans hus är det mest julpyntade på orten. Bilden är från förra årets julkaraoke och tomteluvan Johnny har på huvudet är motoriserad, den dansar och lever sitt eget liv.Ger du dem en chans så kommer deltagarna i Klippans Karaokecup sjunga sig rakt in i ditt hjärta. Om än inte alltid med rena toner. Vi pressade Johnny Flintberg, en av arrangörerna, på hans bästa insidertips för hur du kniper titeln och blir karaokemästare.

 

Vilka egenskaper behöver den som vill vinna?

– Jag brukar säga att det är tre grejer som är viktiga. Först tonsäkerhet. Vissa tror att det bara är att gå upp och gala lite men då låter det förfärligt. De som är riktigt duktiga, de har tränat hemma. Sen är det scenframträdande och publikkontakt, du kan inte bara stå där som en påse nötter. Och sist är det inlevelse, att sjunga med känsla. Ska du exempelvis sjunga Titaniclåten (My heart will go on, reds anm). Då måste du veta vad texten handlar om. Den är sorglig, båten går ju under. Är den då på engelska kanske du ska gå hem och översätta så att du fattar vad hon säger. Sen får du inte glömma att gestikulera, i det här fallet kan du lägga händerna på hjärtat.

Ni verkar ha en väldigt hängiven publik. Varför det?
– Stämningen och gemenskapen. Jag står där framme och pratar och presenterar dem som ska sjunga. Och då ser jag ju till att alla får en applåd, både när de börjar och när de slutar. Karaoke är för alla, oavsett hur det låter!

Är det alltid lika bra stämning?
– Ja, blandningen på musiken gör att det inte blir bråk och grejer. Enda gången det blivit slagsmål var på ett annat ställe i Klippan. Då fick min kompanjon som sköter skivorna, Puma, skydda högtalarna med sin kropp. En annan gång kom det ett raggargäng. Då blev jag lite orolig och tänkte att ”herre gud, nu blir det bråk”. Men de ville bara sjunga och var jättehärliga! Det slutade med att de blev utsedda till kvällens artister och fick diplom.

Vad gör karaoken hos er speciell?
– Jag har spelat trummor i ett dansband i 23 år så när vi började med detta 2003 gjorde jag förbättringar jämfört med andra ställen jag besökt. Det är ofta lite halvskum belysning så vi såg till att texten skrevs med större bokstäver, alla ska kunna läsa och vara med. Sen la vi på lite eko på sången, då låter det häftigare.

Vilka låtar är populärast?
Leende guldbruna ögon med Vikingarna och Jag vill vara din Margareta med Sten & Stanley är omtyckta, de ligger med på topp fem. Och jag vet, jag har fört statistik över vilka låtar folk sjungit ända sen vi startade för tolv år sen. Efter karaokekvällarna går jag hem och för in kvällens bidrag i ett Excel-dokument. Det är skönt att ha något att pula med.

TEXT: Henrik Björck Wigartz

BILD: Linus Moralesskriv ut sidan