FAKTUM | 2013/12/23 Reportage

Julfirandet inställt för landets fattiga barn. 2 av 3 kommuner ger inget extra stöd till ekonomiskt utsatta barnfamiljer inför julen. Och bara tre kommuner i Sverige delar ut extra pengar inför muslimernas fastemånad ramadan.

JULBIDRAG:

Ensamstående flerbarnsmamman Sara ler när hon berättar om hur mycket barnen pratar om julen, många veckor före julafton. Men bakom leendet döljer sig inte bara glädje utan också en ångestgrop. För en pank mamma är julen inte lätt.

– Det är jättetråkigt för en mamma utan man och med tre barn. Jag vill bara köpa något och jag kan inte. Jag mår dåligt när jag hela tiden behöver säga nej, så ibland svarar jag “du får vänta, det är inte jul än”. Jag säger “vänta och vänta” och jag vet att det inte heller är bra, för sen kommer kanske ingenting.

jul3

Men något stöd från samhället kan Sara och hennes tre ungar inte räkna med. Nära 2 av 3 kommuner ger inte julbidrag till barnfamiljer på försörjningsstöd i år, trots att barnperspektivet ska vägas in i bedömningen av bistånd enligt lag. Det framkommer i Faktums nationella kartläggning i samarbete med undersökningsföretaget QuestBack.

– Det är klart att detta blir extra tydligt vid stora högtider, många barn som lever i familjer med försörjningsstöd hade nog både fått glädje och nytta av ett extra julbidrag, säger Elis Envall, utredare Socialstyrelsen.

Även Socialstyrelsens kartläggningar visar att många kommuner bara anger barnperspektivet i sina riktlinjer som en ”formsak”, utan att det omsätts i konkret handling. Och företrädare inom Svenska kyrkan och frivilligorganisationer är kritiska.

– Det här går definitivt inte ihop med barnkonventionen som är inskriven i socialtjänstlagen. Det är som ett lotteri, säger Lena Holm, generalsekreterare Majblomman.

jul1

RAMADANBIDRAG: 

Faktums kartläggning visar att majoriteten av de kommuner som ger julbidrag inte ger samma stöd till barnfamiljer på försörjningsstöd som firar den muslimska högtiden Eid Al-Fitr i slutet av ramadan.

– Då är det exakt som jul, man delar ut presenter och har stor middag och hälsar på varandra. Det finns familjer som inte har möjlighet att köpa något till sina barn och glädja dem, förklarar Perparim Peci, ordförande för Islamiskt center i Alingsås som tycker det hela är orättvist.

Alingsås är en av de 63 kommuner som svarat som ger julbidrag men inte ramadanbidrag.

– Det finns inget argument, för vi har inte tänkt på frågan över huvud taget… förrän nu, säger Socialnämndens ordförande Holger Andersson.

Kolla om din kommun delar ut jul- eller ramadanbidrag här!

Enkäten har gjorts i samarbete med undersökningsföretaget Questback.

TEXT: Josephine Freje

BILD: skriv ut sidan