FAKTUM | 2014/10/29 Nyheter

Varje kväll intar ockupationsmakten Hemlösas hus i Helsingborg, för att protestera och skydda de boende från avhysning.

Det är svart som i en kolkällare när 18.51-tåget mot Malmö bullrar förbi det ockuperade natthärbärget i Helsingborg. Sverige har vridit klockan tillbaka en timme och livet känns både kallare och mörkare. Utsatta grupper ställs mot varandra och ideella krafter får ta smällarna. Men politiskt vaktombyte tänder en gnista hopp bland slutkörda volontärer och stadens hemlösa. Det här är historien om Hemlösas hus.

TEXT: PER OHLSSON

BILD: JESSICA BENTSEN  

 

Grinden är barrikaderad och sovbarackernas fönster och dörrar igenspikade. På taket vankar maskerade figurer omkring och spanar. De första kvällarna dök polisen upp, de rörde sig utanför avspärrningarna och förhörde frivilligarbetarna som lämnade byggnaden vid stängningsdags.

Den 15 oktober upphörde nattbemanningen på Hemlösas hus med 36 sängplatser. Varför råder det delade meningar om. Njugghet från kommun och myndigheter, hävdar härbärgets tillskyndare. Uppenbara brister i verksamheten, menar motparten med den avgående socialnämnden i spetsen.

 

Flyttkarusell

Flera nattgäster har stannat kvar på härbärget, andra har återvänt från de stödboenden som staden erbjudit och sover åter här tillsammans med husockupanterna. Men för de ideella volontärerna börjar situationen ta på krafterna.

– Att stänga ett fungerande boende precis när vintern kommer är hål i huvudet, säger Leif Andreasson, en av åldermännen bland aktivisterna.

– Det blir tuffare och tuffare för oss som fixar mat sju kvällar i veckan, berättar Ieva Lindgren från frivilligorganisationen Värmestugan, som serverar kostnadsfria kvällsmål i lokalerna.

– Det är bra att de ockuperat stället. Jag ska sova här i tevesoffan i natt igen, säger hemlöse Thomas Larson.

Bredvid honom sitter Fredrik Bergesen, som är diagnostiserad med ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Han hade hoppats på egen lägenhet på stödboendet Carnot men har i stället blivit hänvisad plats på mer strikt reglerade Fenix.

– Men det har jag sagt nej till, det känns som rena fängelset. Då sover jag hellre ute i Öresundsparken. Jag är lyckligt lottad och har tak över huvudet i lusthuset där, säger han.

Ockupanterna har ställt upp plåt för att skydda Hemlösas hus mot lagens långa arm. Hittills har polisen hållit låg profil.

 

Maktskifte

Ockupationen är snart inne på sin tredje vecka. En kärntrupp på 20-talet personer, flest om helgerna eftersom många är skolungdomar, har förskansat sig i och kring sovmodulerna intill järnvägen och under en viadukt.

Meningarna om Hemlösas hus går isär och rör upp känslor, vilket tydliggjorts på lokala debattforum. Men nu kan en politisk maktförskjutning ändra på allt och kanske rädda akutboendet.

– Jag hoppas vi kan hitta bästa möjliga lösning på den låsta situationen, säger miljöpartisten Ann-Christine Borgman, som vid årsskiftet tar över ordförandeklubban i socialnämnden efter kristdemokraten Anders Lundström.

Hon har förhört sig med representanter för socialtjänsten och tänker omgående kontakta Björn O Anderberg i den ideella föreningen bakom Hemlösas hus för information om läget.

– I våras drev partiet på för ytterligare pengar att komma tillrätta med problemen för våra hemlösa. Som jag förstått är miljön rätt undermålig och det krävs upprustning, fortsätter hon.

Tufft klimat

Två boendehandläggare från socialförvaltningen har jobbat intensivt sedan augusti med att erbjuda alternativ till sovsalarna. Några hemlösa har vägrat, några har hittat egna lösningar men många har trots allt accepterat och flyttat till andra boenden.

– De som levt sina liv här har gråtit i veckor. Visst, staden har flyttat på flera, men det fylls hela tiden på med nytt folk. Behovet upphör ju inte och belastningen på oss frivilliga blir bara större och större, berättar Birgitta Möller från föreningen Värmestugan.

Hon talar om ett regelverk som inte passar alla. Exempelvis på alternativboendet Fenix, med strikta stängningstider och förbud mot att ha husdjur.

– Tidigare fanns vi här varje dag mellan 16 och 20, men sedan Hemlösas hus tvingats dra ner på sin verksamhet har vi ökat vår med frukost och längre öppethållande om helgerna. På kvällarna är det vi som är sist på plats och låser, men som privatperson kan jag inte tänka mig att kasta ut någon i mörker och kyla.

Förut fanns det anställd personal som åkte runt och hämtade mat i skolkök, livsmedelsbutiker, bagerier och andra ställen men nu sköts också den sysslan på frivillig basis.

– Ja, det blir ju billigt för kommunen på så sätt, men det tar på krafterna och de flesta volontärerna har familjer och jobb. Folk är på helspänn och visst händer det att tonläget blir högt och att vi ryker ihop ibland, säger Birgitta Möller.

 

Thomas Larson löser korsord i tevesoffan på Hemlösas hus och planerar för ännu en övernattning. Fredrik Bergesen, närmast, har erbjudits plats på Fenix, men vägrar.  Han vill hellre till Carnot, ett stödboende med generösare regelverk.

Delade meningar

Det var den avgående socialnämnden som tog det politiska beslutet att skapa ett nytt stödboende i Helsingborg, med planerad inflyttning i augusti 2015. Samtidigt får inriktningen på nuvarande Fenix mer akutkaraktär och dessutom satsas det på fler Bostad först-lägenheter. I samma process förvarnades föreningen Frihamnen, som driver Hemlösas hus, om att bidraget till nattverksamheten skulle tas bort i oktober 2015. Kritiken mot Frihamnen har handlat om att folk fastnar i en akut boendeform och att föreningen inte ställer upp på de övergripande principerna i arbetet mot hemlöshet. I klartext strävar staden efter att så många som möjligt långsiktigt ska fungera i eget boende, med individuellt anpassat stöd.

– Staden var villig att ställa upp med en förlustgaranti för 2014 och 2015 mot att föreningen samverkade med våra tjänstemän i att kartlägga och motivera de boende att komma vidare. Tyvärr ville de inte skriva under samarbetsavtalet, utan valde att fullfölja nedläggningen, konstaterar socialdirektör Dinah Åbinger.

– Forskningen säger att den här typen av härbärgen, med sovsalar och förvaring, inte är någon bra lösning. De här människorna förtjänar bättre och alla som bott på Hemlösas hus har erbjudits ny bostad.

Ändå hade hon helst sett att verksamheten med 36 sovplatser drivits vidare fram tills nya stödboendet Kronan står klart nästa år, för en så smidig övergång som möjligt. Men staden och föreningen Frihamnens företrädare kunde inte komma överens, personal sades upp och den 15 oktober upphörde nattbemanningen.

– Föreningen Frihamnen får bidrag på en halv miljon per år för att fortsätta sin dagverksamhet i Hemlösas hus och Värmestugan får 100 000 för att kunna dela ut mat i samma lokaler, säger Dinah Åbinger.

Birgitta Möller från frivilligorganisationen Värmestugan är orolig för framtiden. “Visst, de har hittat annat boende för många som haft sin trygga tillvaro här, men en del trivs inte och kommer tillbaka och så dyker det ständigt upp nya hemlösa.” Nu hoppas hon att ett nytt politiskt styrkeförhållande i socialnämnden ska skjuta till medel och rädda verksamheten.

 

Tolv tjänster försvann

Från att ha haft dygnet runtberedskap under veckans sju dagar har Hemlösas hus nu öppet enbart mellan klockan 9.00 och 16.00 på vardagar. Dessutom har 14 anställda blivit två.

Föreståndaren Carina Tegnér vill inte kännas vid stämpeln av kravlöshet och uttalanden om förvaring.

– Det är förbjudet att bruka droger och dricka alkohol här, men man kan få komma in även om man är påverkad. Sedan har vi varit mer flexibla när det gäller andra saker också, som med öppettiderna, att ta emot besök och att ha husdjur här, säger hon.

– Allt motivationsarbete här har vi själva stått för, och folk har faktiskt flyttat vidare till andra boenden. Nu har de båda boendehandläggarna gjort ett bra jobb under hösten, men jag tycker att socialtjänsten skulle satt in resurser långt tidigare.

“Hemlösas kamp är allas kamp”, står det på banderollen på sovmodulerna. Aktivisten Leif Andreasson tillhör det äldre gardet och håller glöden bokstavligt och bildligt vid liv.

 

Utsatta mot varandra

Runt en glödeldad soptunna kurar några svartklädda ockupanter. Inne i huset står sallad, måltidsdricka och efterrätt framdukad. Romer från Rumänien köar med hemlösa hesingborgare till en rykande köttgryta. En knuff, en vass armbåge och någon blänger på någon annan. Varken EU-gemenskapens tiggande trasproletäriat eller fosterlandets fattigaste blir färre. När behovet växer och vintern smyger sig på ställs utsatta grupper mot varandra.

Romerna, som bor i två olika tältläger i kommunen, kunde tidigare söka sig till ett kafé i city med uttalat kristen värdegrund. Där hade de möjlighet att ladda mobiler och sköta sin hygien. Men anstormningen blev för stor, personalen gick på knäna och plötsligt en morgon möttes EU-migranterna av en lapp på dörren med besked om att servicen upphört. Helsingborgs stad har i stället ordnat duschmöjligheter på annat håll och till Hemlösas hus under Söderviadukten kommer de i allt större skaror för ett gratis mål kvällsmat.

Sinisa Ismailovic arbetar inom socialtjänsten, som länk mellan de långväga tiggarna och stadens hjälporganisationer.

– Det säger sig självt att situationen blir tuffare när vintern närmar sig, säger han.

“Det blir tuffare och tuffare för oss volontärer som fixar mat sju kvällar i veckan”, säger Ieva Lindgren från frivilligorganisationen Värmestugan. Sedan Hemlösas hus dragit ner på personal och öppettider har frivilligarbetarna i Värmestugan ökat servicen och serverar nu även frukost på helgerna.

 

Fotnot: I ett senare nummer av Faktum följer vi upp natthärbärgets stängning, då med fokus på några livsöden.

 

HEMLÖSAS HUS

Startade med statliga medel 2001 i ett samarbete mellan kommun, kyrka och Region Skåne.

Föreningen Frihamnen har drivit konceptet vidare och 2006 öppnade nattboendet.

Finansieras med bidrag från Helsingborgs stad, men även företag, privatpersoner och olika organisationer skjuter till pengar.

Staden har drygt 700 boendeplatser i olika former, typ tränings-, jour- och bostadssociala lägenheter, akut- och stödboende, hyresgaranti- och Bostad först-lägenheter.

I samband med att Hemlösas hus natthärbärge officiellt upphört har personal anställts och resurser tillförts andra stödboenden.

Trångt om saligheten. Även om socialförvaltningens nyrekryterade boendehandläggare hittat alternativ till många som kamperat i Hemlösas hus, så är det fortfarande trångt kring grytorna när det bjuds gratis kvällsmat. Långt ifrån alla nattgäster har lämnat härbärget och de romska EU-migranterna är fler än tidigare. Dessutom dyker det upp nya hemlösa och folk som bara har det ekonomiskt kärvt för tillfället.

BOSTAD FÖRST
Bostad först-modellen heter Housing first på engelska och innebär att hemlösa får egna försthandskontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden i stället för träningslägenheter, härbärge eller andra former av speciallösningar. Modellen har fallit oerhört väl ut i de många städer runt om i världen där den har testats. I snitt brukar 80 procent av de boende klara av att behålla lägenheten. Läs mer om Bostad först-modellen.

TEXT: Per Ohlsson

BILD: Jessica Bentsenskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR